Türkiye Resmen F-35 Projesinden Çıkarıldı

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon),Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya bildirimde bulunduğu belirtildi. Bildiride, 2006'da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye'nin 26 Ocak 2007'de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı'nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye'nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti. Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi. Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu. Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti. 2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti. Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulmuştu.

F-35 bataklığı hem başlamadan bitti hem de bizi içine çekerek bitti diyebiliriz artık.

F-35.jpeg
 
İleride umarım kendi uçağımızı yaparız ve artık dışa bağımlı olmayı bırakırız.
Bence ABD ile aramızı iyi tutmaya çalışalım. Çünkü Rusya, Çin gibi asya ülkelerine yanaşmamız bence iyi değil gibi. İbrahim hocam ile Jira hocamın görüşlerini almak isterim.
 
Diyorsun ki bu işten kazançlı çıktık öyle mi?:D

Açıkçası bu tür projelerde kazanç değil çıkar olur diye düşünüyorum. F-35, NATO'daki güç dengeleri nedeniyle ABD'nin yapmak zorunda kaldığı, ölü bir proje. Bunu çamur atmak için söylemiyorum, zira baktığınız zaman biz de dahil F-35 projesine katılan her ülkenin, sonrasında kendi 5. Nesil Savaş Uçağı projelerini başlattıklarını da göreceksiniz. (TR: MMU, GB: Tempest, FR-DE-ES: FCAS...)

Bu projelerin hepsi de ucundan kıyısından, F-35'te kazanılan know-how'a dayanıyor. Bizde de öyle.

Birkaç hafta önce başka bir konuda SİHA'lar üzerine konuşurken, uzun uzun 90'ların sonunda ve 2000'lerin başında, ordunun F-16 ve ve İHA sistemlerindeki oyunlara nasıl uyandığını, sonrasında yerli yazılım sistemlerinin ve en sonunda da İHA sistemlerinin nasıl doğduğundan bahsetmiştim. F-35 ve S400 konusu hakkında burada zaten fazlaca konuşuldu, tartışıldı, kavga edildi. O nedenle ona da girmiyorum. Gelelim F-35'e.

F-35'i alamamamız bir kere hava kuvvetleri için kötü oldu, bu zaten mevcut tabloda apaçık ortada. F-35 ilk etapta yaşlı F-4'lerin yerini dolduracaktı. Hatta belki daha sonrasında F-16'ları da modernize etmekle uğraşmayıp, komple F-35 + SİHA üzerine kurabilirdik. Ancak olmadı.

Yine de bu proje üzerine kurulan tesisler, çalışan ve eğitilen mühendisler, Aktarılan bilgiler, MMU gibi projelere aktarılabilirse, o zaman kazançlı ya da en az hasarla çıkılmış olur.

Benim şahsi düşüncem en başından beri MMU ileydi. Bana kalsa tüm paranın ve sermayenin MMU'ya aktarılması daha akıllıca bir yatırım olurdu.

SİHA neyse uçak da odur mu? Nasıl yani?

Bu süreç, Amerikanlar'ın baslistik füzeler için ürettikleri roketleri, insanları yörüngeye taşıyabilecek hale getirmelerine benziyor. Bir üst seviye mühendislik. Zamanında İHA'lar nasıl ortaya çıktıysa, MMU da öyle ortaya çıkacak. Önü kapanmazsa, siyasi engel yemezse, başına bir hal gelmezse, MMU'nun ortaya çıkacağını düşünüyorum.

2023 fazla iyimser bir tahmin. Ama 2020'li yıllar bitmeden, MMU'yu havada göreceğimize inanıyorum.
 
Peki ya Atatürk zamanında kurulan Nuri Demirağ'ın uçak fabrikaları gibi MMU da son aşamalarındayken kapatılırsa? Tank Palet fabrikasının bile satıldığı yerde bunun olması da çok olası değil mi?
 
Peki ya Atatürk zamanında kurulan nuri demirağ'ın uçak fabrikaları gibi mmu da son aşamalarındayken kapatılırsa? Tank palet fabrikasının bile satıldığı yerde bunun olması da çok olası değil mi?

1950 yılında uçak fabrikası kapatıldı. Türkiye gelişmesin üretmesin tüketsin diye.
Tank palet fabrikasına gelirsek orada tank üretimi değil ithal alınan tankların bakımı yapılıyordu.
Ayrıca bu zamanda savunma sanayi olarak önemli projeler yürütülüyor. Dediğiniz gibi erdoğan karşı olsaydı bu projelere karşı çıkmaz mıydı?

Biraz düşünerek yorum yapın.
 
1950 yılında uçak fabrikası kapatıldı. Türkiye gelişmesin üretmesin tüketsin diye.
Tank palet fabrikasına gelirsek orada tank üretimi değil ithal alınan tankların bakımı yapılıyordu.
Ayrıca bu zamanda savunma sanayi olarak önemli projeler yürütülüyor. Dediğiniz gibi erdoğan karşı olsaydı bu projelere karşı çıkmaz mıydı?

Biraz düşünerek yorum yapın.
Bunu düşünerek mi yazdın? Palet bakımını bir ülke neden durup dururken başkasına devretsin?
 
Bunu düşünerek mi yazdın? Palet bakımını bir ülke neden durup dururken başkasına devretsin?

MSB bağlı asfat'a geçmiş.

 

Yeni konular

Geri
Yukarı