Ülkemizde işçilik ücreti neden üründen fazla?

Bazı arkadaşlar hala insan emeğine verilen değerden bahsediyor. Arkadaşım burada emeğinin karşılığını değil karşılığından çok daha fazlasını hangi vicdan ile talep ettiğini konuşuyoruz. Anlaşılması zor değil anlamak işine gelmiyor!
 
Evet arkadaşlar. Biri bana söyleyebilir mi, bir sanayiye veya herhangi bir ürün için tamire gidildiğinde nasıl oluyor da parçanın fiyatından fazla işçilik ücreti veriyoruz? Yani işçilik ücreti nasıl parça fiyatını geçer? Mesela bir mobilyacı, 300 lira malzemesi tutan bir mobilyayı nasıl 900 liraya satar? Mesela sanayici 40 liralık bir filtreyi nasıl 100 liraya takar? Yani yapılan işçilik parça fiyatını nasıl geçer bunun dinde, vicdanda yeri nedir?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

KZK 1500
 
Servis ve el emeği isteyen işler dünya genelinde pahalıdır, evet değişen parçalardan pahalıdır ama bunun dengesini üreten ve patent sahibi olan ülkeler şöyle belirler ,üretilen parçanın iç pazardaki maliyeti ile çalışılma süresi ve belirlenen fiyatların vergisi, şimdi Türkiyeyi ele alalım hemen hemen tüm elektronik ve mekanik parçaların yurt dışından getiildiğini düşünürseniz parça başına olan ücret ile mesai ücretinin dengesizliği bu fantastik fiyatlara yol açıyor.Size yine yurt dışında bir örnek vereyim insanların çoğu takma sökme vs gibi çok maharet gerektirmeyen işleri bir şekilde öğrenip yapıyor ,sebepleri ise istisnai olarak hem merkezi yerlerde yaşanmaması hemde ayağa gelen servis ücretlerinin gerçekten yüksek olmasından kaynaklı ama başta belirttiğim gibi eğer ülke o ürünün sahibi ise sene sonu vergilerden vs düşülüp arası bulunabiliyor, aslında makul olan bu ama bizde hem ürün pahalı hem servis.
 
40 liralık filtreyi söküp/takmak için, tam 3 saatini harcayıp birde yağa bulanıyorsan 400 lira hakkındır. Beğenmeyen kendi değiştirsin parçalarını. Avrupa'da, Amerika'da yapılan işin ücreti harcanan saat üzerinden alınır. Bu uygulamayı Türkiye'de hayata geçirsen kimse sanayiye uğramaz.
 

Geri
Yukarı