Windows ve Linux'un temel farkları ve yeni kullanıcılara kuşbakışı öneriler

Makaleler
1
Daha fazla  
Linux'un tarihine burada uzun uzun girmeyeceğim. Ama şu bilinmelidir ki, ilk kodların oluşturulmasında UNIX'in kaynak kodlarını Amerikan üniversitelerine açmasında önemli bir pay vardır. "özgürlükçü" Linux fanlarının pek vurgulamadığı bir nokta.

Windows kullanıcıları, denemek için, falan oyun veya uygulama hızlı, az kaynak tüketiyor diye Linux'e geçmek istediklerini görüyorum. Bunların çoğu da bir süre sonra Windows veya MacOS'a geri dönüyor. cmd.exe nedir bilmeden giriş düzeyinde bir Windows kullanıcısı olmanız mümkün. Çünkü kernel falan değiştiğinde üreticiler gerekli sürücüleri güncelliyor, Windows için hazırladıkları progrmalara bunları kolayca güncelleyebiliyorsunuz. Ama ne yazık ki Linux'de işler böyle yürümüyor. Piyasa eğilimleri gereği de hiçbir zaman yürümeyecek bence. Yani her fani Linux kullanıcısı uç birim denen siyah ekranla tanışmak durumda kalabilir.
Bunu en aza indirmenin yolu,
-Baştan donanım alırken Linux desteğini sorgulamak,
- Mümkün olduğunca yaygın tanınmış markaları satın almak.
"Zattiri zottiri" markası için birilerinin sürücü yazmasını beklerseniz çok bekleyebilirsiniz. Ama en az b ir iki defa koddan yeni sürü derleyip kurmayı göze alamıyorsanız, Linux'a hiç girmeyin derim. Kodlamabilmek gerekmiyor bunun için, ama orta düzey bir kullanıcı olmak gerekiyor en azından make araçlarının nasıl kullanılacağını bilmek gibi. Bazı sürücülerin sanırım sisteminizde bulunan versiyonlarına göre derlenmesi gerekiyor ve kaynak kodu onun için kurulu dosyası olarak sunulmayabiliyor.

Linux'un Windows benzeri GUI'ye sahip olması sizi aldatmasın. Linux asla Windows kadar kolay olmadı ve olmayacak. Bu tiyoyu da her Linux meraklısı size vermez, hadi yine iyisiniz :)
Yorumları bekliyorum özgür linuxçülerden özellikle.

Şu an yeni bir Linux kullanıcısı popüler bir Linux dağıtımı kurduğunda hiç zorlanmadan kullabilir bence. Günlük kullım ve ofis ihtiyaçları için süper. Ayrıca singleplayer oyunlarda da sorun yaşatmıyor Linux. Brn fotoğrafçıyım sırf Adobe programları yok diye dualboot takılmak zorunda kalıyorum. Evet illaki terminali açtırıyor bazen :)

Linux'un tarihine burada uzun uzun girmeyeceğim. Ama şu bilinmelidir ki, ilk kodların oluşturulmasında UNIX'in kaynak kodlarını Amerikan üniversitelerine açmasında önemli bir pay vardır. "özgürlükçü" Linux fanlarının pek vurgulamadığı bir nokta.

Windows kullanıcıları, denemek için, falan oyun veya uygulama hızlı, az kaynak tüketiyor diye Linux'e geçmek istediklerini görüyorum. Bunların çoğu da bir süre sonra Windows veya MacOS'a geri dönüyor. cmd.exe nedir bilmeden giriş düzeyinde bir Windows kullanıcısı olmanız mümkün. Çünkü kernel falan değiştiğinde üreticiler gerekli sürücüleri güncelliyor, Windows için hazırladıkları progrmalara bunları kolayca güncelleyebiliyorsunuz. Ama ne yazık ki Linux'de işler böyle yürümüyor. Piyasa eğilimleri gereği de hiçbir zaman yürümeyecek bence. Yani her fani Linux kullanıcısı uç birim denen siyah ekranla tanışmak durumda kalabilir.
Bunu en aza indirmenin yolu,
-Baştan donanım alırken Linux desteğini sorgulamak,
- Mümkün olduğunca yaygın tanınmış markaları satın almak.
"Zattiri zottiri" markası için birilerinin sürücü yazmasını beklerseniz çok bekleyebilirsiniz. Ama en az b ir iki defa koddan yeni sürü derleyip kurmayı göze alamıyorsanız, Linux'a hiç girmeyin derim. Kodlamabilmek gerekmiyor bunun için, ama orta düzey bir kullanıcı olmak gerekiyor en azından make araçlarının nasıl kullanılacağını bilmek gibi. Bazı sürücülerin sanırım sisteminizde bulunan versiyonlarına göre derlenmesi gerekiyor ve kaynak kodu onun için kurulu dosyası olarak sunulmayabiliyor.

Linux'un Windows benzeri GUI'ye sahip olması sizi aldatmasın. Linux asla Windows kadar kolay olmadı ve olmayacak. Bu tiyoyu da her Linux meraklısı size vermez, hadi yine iyisiniz :)
Yorumları bekliyorum özgür linuxçülerden özellikle.

Windows Update ekranında iyi yaşlanmalar dilerim.

Arkadaş seni severim, sayarım ama yanılıyorsun.

Linux dağıtımları genel olarak Windows'tan çok ama çok kolay.

Neden kolay?

Mesela, Windows'ta iki tane ayar programı var "Denetim Masası" ve "Ayarlar". Çok ama çok ayar var. Bu karmaşıklıktır yani. Haddi hesabı yok.
Linux'ta hiç böyle bir şey yok. Bir tane ayarlar programı olur kullandığın dağıtımın. O da gerekli ve yeterli olduğu kadardır.

Şöyle diyeyim "rahatsız etme" için bile bir sürü ayar olmaz yani. Windows'ta bol bol var.

Ayrıca Linux Windows'a göre çok gelişmiş bir işletim sistemidir. Örneğin sadece print screen'e şunları atayabilirsin.

Ekran görüntüsünü al, clipboard'a ekle, copy'e ekle ve Resimler klasörüne kaydet.
Yada isteğe bağlı her print screen tuşunu bambaşka bir şey de yapabilirsin.

Bana göre Linux'un eksileri
Adobe programları, Microsft Ofis uygulamaları ve oyun desteği.

Son düzenleme:
Yani, bence milletin Windows'u kullanabilme sebebi 2000'lere CD yanında Windows kullanım kitapçığı vermiş olmaları.

Sürücüyü de çok beklemeyiz öyle. El hareketi çeker geçeriz 🤡

Bazen sürücü konusunda gerçekten sıkıntı çıkarıyor uzun bir süredir sürücü sorunu yaşıyorum kullandığım ağ adaptöründen kaynaklı ama yine de o özgürlük hissiyatını Windows vermiyor.

Bazen sürücü konusunda gerçekten sıkıntı çıkarıyor uzun bir süredir sürücü sorunu yaşıyorum kullandığım ağ adaptöründen kaynaklı ama yine de o özgürlük hissiyatını Windows vermiyor.
Wireless-Next'de desteği yok mu hocam? Wi-Fi 6 değilse 2 çip hariç destek var diye biliyorum da tam tablo aklımda değil tabii.

Bende de işler tam tersi. Windows'da çalışmayan 2 adaptörüm var :D

Benim sistem sürücü problemlerine karşı dayanıklı. O yüzden herkese bana ne deyip denize atlayan adamı armağan ediyorum.

Ayrıca Linux kullanmak Windows'tan çok daha kolay. 3-4 ayda çözüyorsun kullanmayı. Asıl problem Windows'tan bir şeyleri alternatif bir şekilde yapmanın yolunu öğrenmek. Yeni bir şey öğrenmek'te bir şeyi kötü yapmıyor.

Öğrenince zaten bir şey kalmıyor, gözün bağlı bile kullanırsın.

Terminal de zorunlu değil zaten. 3-4 kere falan zorunlu terminal açmıştım. Windows'ta da 3-4 kere zorunlu CMD açtım, bir fark yok yani. Eğer uzman kullanıcılara yönelik bir dağıtım kullanmıyorsanız açmıyorsunuz.

Son düzenleme:
Linux'un Windows benzeri GUI'ye sahip olması sizi aldatmasın. Linux asla Windows kadar kolay olmadı ve olmayacak.
Yo alakası yok bunun bu sadece alışkanlıklar ile alakalı bilgisayarı Linux ile tanıyan birisi muhtemelen Windows'u fazla karmaşık bile bulabilirdi. O yüzden Linux daha zor demek gereksiz yani, en fazla uğraştırıcıdır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı