Wine üzerindeki virüs Linux'a bulaşabilir mi?

WINE dediğimiz arakatman, Windows çağrılarını POSIX çağrılarına döndürür. WSL (WSL2 değil, o bir sanal makine.) mantığı ile çalışır, gerçek zamanlı olarak Windows uygulamasını Linux uygulamasına çevirir böylece. Yani her zaman bir risk var.
 
Eğer zararlı bir kod dosyaları etkiliyorsa, bunun Linux altında da kullanıcı dosyalarına zararı olabilir; ofis dosyalarını etkileyen bir virüs gibi... Bununla birlikte; böyle bir zararlının, sistem dosyalarına zarar verme olasılığı çok düşük. Her olasılığa karşı sandbox kullanabilirsin. Mesela şurada firejail ile nasıl yapılabileceğinden bahsediliyor. [Documentation] How to utilize FireJail with Wine · Issue #2219 · netblue30/firejail
 
WINE GNU/Linux'un dosya sistemini görebiliyor. Ancak root yetkisi ile çalıştırılmadığı sürece verdiği zararlar içinde ev dizinlerinin olduğu /home dizininin dışına çıkamaz. Çünkü GNU/Linux'un dosya sistemi Windows'un C: diskine benzemez. Yanlış bir izin politikası uygulamadığınız sürece /home dizini dışındaki klasörler ve dosyalar read-only yani salt okunur biçimdedir ve bu dosyalara sadece root kullanıcısı erişebilir ve standart kullanıcıların bu verileri düzenlemesi zordur.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı