Yapay zeka tehlikeli mi?

Yapay zeka tehlikeli mi?

• Evet.

Oy: 84 52,2%
  • Hayır.

Oy: 51 31,7%
  • Bilemiyorum!

Oy: 26 16,1%

• Oy verenlerin toplamı
    161
Hocam ben şu yapay zekayı anlayamadım hala bunları sonuçta bizim yazılımcılarımız yazıyor. Belli bir algoritmalar üzerinden çalışmıyorlar mı ? Nasıl kendi kafalarına göre hareket edecekler ?

Hocam ben şu yapay zekayı anlayamadım hala bunları sonuçta bizim yazılımcılarımız yazıyor. Belli bir algoritmalar üzerinden çalışmıyorlar mı ? Nasıl kendi kafalarına göre hareket edecekler ?
Kısaca anlatmak gerekirse "Öğrenebilen yapay zeka sistemleri" olarak geçen alt bir alan mevcut. Bahsi geçen algoritmalar; yapay zeka sistemine bir şeyleri öğretebilir yetkinliğe ulaştığı zaman karar verme mekanizması ortaya çıkıyor. Bu aynı; iyi bir insan ile kötü bir insan arasındaki fark gibi.
Yalnızca bu seviyedeki bir yapay zeka sistemini geliştirmeye henüz pek de yakın olmadığımız gerçeği söz konusu. 6. nesil savaş uçaklarında insiyatifin halen daha insanlarda olacağını - masa başından harp edeceğimizi düşünüyorum. 7. nesil sistemlerde ise karar verme yetkisinin yavaş yavaş yapay zeka sistemlerine kayacağını düşünmekteyim. Dostunu veya düşmanını yanlış öğrenen bir yapay zeka savaş uçağı düşünün? Bir ihtimal de olsa yanlışlık olması demek; dost birimin havaya uçması demek.

Ölümcül deney filmindeki yapay zekayı görmüşsündür. Aynı bunun gibi; sahibine - geliştiricisine isyan edebilir bu yazılımlar. Bir çocuğun geliştiricisi annesi olsa bile; iyi yetiştirmek için çok büyük çaba sarf etse bile hayırsızın teki olabiliyor. Aynı şekilde; öğrenebilen yapay zeka sistemleri de; ilerleyen zamanlarda başımıza bela olabilir, bu ihtimal kesinlikle mevcut.

Yapay zekanın insan hayatını kurtaracağı çok net bir şekilde kesin bilgidir. Yapay zeka insanların hayatını kurtaracak - kolaylaştıracak. Ancak belirli bir seviyeden sonra mutlaka; kontrolden çıkan bir yapay zeka sistemi olacaktır. Kontrolden çıkma ihtimali söz konusuysa; bir gün mutlaka kontrolden çıkacaktır. Bir ihtimal varsa, mutlaka gerçekleşecektir.

Yapay zeka silah gibi değil aslında. Silah; iyi insanların elinde faydalı bir aletken yapay zeka, iyi insanların elinde de kontrolden çıkabilir. Bu söylediklerim belki 50 sene sonra gerçekleşir. Zaman gösterecek.

Alıntı mı sizin yazınız mı ustam? Beğendim de.

Beğenmene sevindim gerçekten Farklı bir hedeften alıntı yapılsa mutlaka kaynak belirtirdim aşağıda. Bunun 8 katı uzunluğunda yazılar da var, hoşuma gidiyorsa; bu alana meraklıysan okuyabilirsin. Yapay zeka çeşitlerini ve öğrenme tekniklerini az çok anlayabilirsin bu şekilde.
Yapay zeka alanında önemli gelişmelere adım atan bilim insanları da bu konuda karşı karşıya geliyor zaten. Bu; bugünün mevzusu değil, çok eski bir mevzu, Terminatör filminden de eski bir mevzu. İnsanlar Terminatör filmini izlediğinde akıllarına yapay zeka gelmiyordu henüz, tamamen fantezi ürünü olarak algılıyorlardı. Ben de küçükken hiç sorgulamadan izlerdim ancak bugün sorgulayarak izliyorum, insanlar yapay zekanın gücünü az çok kavramaya başlıyor.

Ben yapay zeka ile akıllı ev aletlerini aynı kefeye sokmayan bir insanım. Bugün yapay zeka ünvanını hak etmeyen birçok ürün ve yazılıma yapay zeka ünvanı ekleniyor. Gerçek yapay zeka "Karşılıklı mesajlaşırken 'Karşındakinin insan mı yoksa bilgisayar mı olduğunu anlayamadığın' programdır" kesinlikle. Gerçek yapay zeka "Yalnızca öğrenmeyi öğrettiğin" "Çıkarımlar ve keşifler yapabilen" ve en önemlisi de uygulayabilen programlardır. Bunun için robotik alanında da önemli gelişmelerin yaşanması gerekiyor. Merdiven çıkan robot ile olacak işler değil bunlar. Bu yazdıklarım aya çıkmaktan çok daha zor işler, akıl mantık sınırlarını zorlayan işler. Ama bir gün mutlaka; tüm bu yazdıklarımı hakkını veren bir makine olacak.

"Belki bu makaleyi yazan bir yapay zeka olur günün birinde he ne dersin?" demişim aşağıdaki makalede. Olayı anlatan kelime aslında bu. Bir gün gelecek, Technopat robotları sayfa indexlemek ile uğraşmak yerine tüm kategorilerdeki soruları anında cevaplayabilecek; tabi o zaman ne Technopat Sosyal kalacak ne de biz

Son düzenleme:
Ustam biraz konu dışına sapacağım fakat size biraz saçma bir soru soracağım. Yapay Zeka'ya karşı ilginiz mi var? Yoksa çok okuyarak mı kazandınız bu bilgileri? İnanın oyunlarla aram yoktur. Technopat Sosyal'e gelip böyle konulara baktığımda babam geliyor annem geliyor ne yapıyorsun diyor. Boş boş işlerle uğraşma diyorlar. ''Gene napıyorsun bu sitede?'' gibi itici sorular soruyorlar. Ama ben öğrenmek istiyorum.Tepemin tası atıyor tabi. Pek motive edici bir aileye sahip değilim. Hep negatifler.

Yapay zekaya karşı ilgiden de öte büyük merakım var. Bir ara basit bir yapay zeka ürünü geliştirmeyi planlıyorum hatta. Evimizde kullanacağımız veya bilgisayara USB portu üzerinden bağlayacağımız bir aygıt mesela. Ne iş göreceği hakkında da derin düşünüyorum. Gerçek hayata geçirmek istiyorum yani. Bisiklet alanında fayda sağlayacak bir ürün de olabilir aynı şekilde.

Bugün ülkedeki insanların %90'ı eline geçen para ile ya bina dikip kira alma ya da taksi plaka kiralayıp yattığı yerden geçinmenin derdinde olduğu için yapay zeka hakkında fikir yürüyen insana "Boş insan muamelesi yapmaları normaldir"

Yapay zekayı hayatımıza sokacak olan şirketler de bizim hayrımıza değil kendi hayırlarına yapacaklar bunu. Günün sonunda para galip gelecektir, ticaret - ekonomi - kazanç - insanlığı sömürmek hedeflenecektir. Yapay zeka teknolojilerinin; günümüz sömürü düzenini devam ettirmek için kullanılacağını da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Bu yüzden; kötü insanın elinde her şey kötüdür, iyi insanın elinde ise her şey iyidir; ta ki hata yapmadığı vakte kadar. İnsan ise hata yapması ile ünlü bir varlıktır, iyisi de kötüsü de bir gün hata yapacaktır. Yapay zeka sistemlerinin gelişmesi ile birlikte yapılan hataların telafisi de bir o kadar güçleşecektir taktir edersin ki.

Sen sen ol negatif insanlara kulak asma, bu baban da olabilir annen de. Amac çok para kazanmak ise direkt olarak kalpazanlık üzerine geliştirebilir insan kendini. Birçok bilim adamı ve mucidin sefillikten öldüğünü biliyoruz az çok. Emek olmadan yemek olmuyor maalesef. Emek sarf etmeden yemeğe ulaşanlar ise çabuk acıkıyor

Çok teşekkürler yazınızı çok beğendim ve soru işaretlerimi kapattınız. Bu arada bizim okulda öğretmen olmayı düşünür müsünüz ?
Çeşitli vakıflar vardı sanırım hatta birinde Elon Musk destekçi gibi bir şeydi. Yapay zekanın kötü sonuçları hakkında araştırmalar yapılıyordu. Eğer bu tarz vakıflara büyük paralar yatırılıp iş titizlikle yapılırsa olası sorunları çözeriz diye düşünüyorum.

Çok teşekkürler yazınızı çok beğendim ve soru işaretlerimi kapattınız. Bu arada bizim okulda öğretmen olmayı düşünür müsünüz ?
Öğretmen olmayı aslında çok isterim ancak günümüz Türkiye'sinde kendini teknik alanlarda geliştirmiş bir insanın KPSS'ye girip atanabilmesi imkansız görünüyor. Sınavları kazanabilecek bilgiye sahip değiliz bizler, teknik tarafında geliştirmişiz bizler kendimizi. Özel sektörde tutunabiliriz ancak.

Varsa bir merakınız boş durmayın. Ben bina girişine parmak izi tarayıcı takmak istediğimi söylüyorum; yengem çıkıp "Bahçede dolma sardıktan sonra çalışmayabilir, anahtar en iyisi diyor". O halde ses tanıma sistemi ile giriş sağlarız diyorum; öteki taraftan biri çıkıp "Ya grip olursak, içeri giremeyecek miyiz diyor" Bu ülkede yenilikçi düşünen insanın önüne hep sarma dolma çıkartılıyor. Ben buna kızıyorum.

Yapay zeka denilen sey matematiksel modelleme ve katsayi modifikasyonundan ibaret basitce.
Calisma bicimi ve "dusunme" biciminin insan beyni ile cok az benzer taraflari var.
"Ogrenme" denilen sey, matematiksel modellemelerdeki parametrelerin modifiye edilmesi ile oluyor yani. Oyle populer bilim dergilerinin lanse ettigi gibi "ogrendi, kendi dilini gelistirdi" degil olayin ozu.
Ayrica bahsi gecen bu modellemelerin hepsi zaten 20.yy in cok oncesinde ongorulen seylerdi. O zaman yapilamamasinin onundeki en buyuk engel cok yuksek miktarda veriyi depolamak ve islemek gibi limitasyonlardi.
O yuzden insanlarin "kendi uygarliklarini kuracaklar" korkusu hala bilim kurgu. Elbette bu ihtimal tamamen gozardi edilemez ama zannediyorum ki o noktaya geldigimizde daha onemli tehlikelerle coktan karsilasmis olacagiz.
Yapay zekanin tehlikeli olmasinin sebebi, belirli kosul ve modeller altinda calismak zorunda olmasindan kaynaklaniyor. Yani ogrenme sureci insan gibi degil. Sizin taze sogan ile taze sarimsagi ayirt edebilmeniz icin her birinden birer tane gormeniz yeterli olacaktir. Yapay zeka icin bu boyle degil. Surekli yeni verilerle guncellenmesi ve egitilmesi gerekiyor.

Optimizasyon algoritmaları, resim işleme vs.
Bu gibi yapay zekalar sadece bir işlem için kendini geliştirebiliyor.

Korktuğunuzu düşündükleriniz Artifical General Intelligence adıyla anılan daha gelişmiş yapay zeka türleri.

Biz insanlar gibi herhangi bir amaç uğruna ‘her şeyi’ öğrenme kapasitesine sahip sistemler bunlar. Bizim için tehlike oluşturacağını kesinlikle düşünüyorum. İnternete bağlı olacağı için ana bilgisayarı fiziksel etkileşimden kesseniz dahil yukarıda bahsettiğim basit sistemler ve internete bağlı olan her cihazı kontrol etmesi çok kolay.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…