Yeşil gözlü bir çiftin kahverengi gözlü ikiz çocuğu olabilir mi?

Yeşil göz çekinik gen oluyor.

aa X aa şeklinde olduğu için olamaz gibi geldi bana.
Lise biyolojisinin ustu bir bilgi birakayim buraya, insanlarda goz rengi varyasyonunu olusturan tek bir alel gen cifti yok. Birden fazla gen bu konuda varyasyona sebep oluyor.

Yani sizin yaptiginiz klasik tek alel uzerinden hesaplamalar gercegi yansitmiyor. 2 tane yesil gozlu anne- babanin kahverengi gozlu cocugu olabilir, sizin hesaplara gore olamaz. ( rr x rr = ? )

Ama konuya verilen cevapta hata yok -> Olabilir.

Göz rengi biyolojide öğretildiği gibi "renkli çekinik kahverengi baskın, iki renkli rr x rr kahverengi olamaz" gibi iletilmiyor. Göz rengi birçok gen tarafından belirlenir. Şu an en az 8 farklı gen varmış göz rengi ile ilgisi saptanan. Dolayısıyla mümkündür.

"Tüp bebek tedavisinde çift yumurta ikizi daha az olur" diye bir şey de yok. Assisted reproductive techniques dediğimiz "yardımcı üreme tekniklerinde", ki tüp bebek de bunlardan birisidir, ikiz-üçüz bebek sıklığı daha yüksektir (tek yumurta değil, çift yumurta ikizi sıklığı).

Hatta eskiden tüp bebek sırasında birden fazla embriyo yerleştiriliyormuş diye biliyorum tutma olasılığı artsın diye, bu sebeple de ikiz oranı yüksekti. Şu an hala bu uygulanıyor mu bilmiyorum ama arkadaşlarınızın yaşı zaten o döneme denk geliyordur. Ama bu bilgiyi sallıyor olma ihtimalim de var.

Ekleme: Şu anda çoklu gebeliklerin önüne geçmek için özellikle 35 yaş altı annelere tek embriyo transferi yapılıyormuş. Ama diğer yardımcı üreme tekniklerinde (ovulasyonu sağlamak için verilen tedaviler vs var örneğin) çoğul gebelik riskinin arttığı bilinen bir şey.
 
Kahverengi yeşile baskındır. Yani bireylerin yeşil gözlü olmasi demek yy yy olmasi demek. Yani kahverengi göz rengi geni bulundurmaz. Yani olmaz.

y 》yesil goz geni
 
Kahverengi yeşile baskındır. Yani bireylerin yeşil gözlü olmasi demek yy yy olmasi demek. Yani kahverengi göz rengi geni bulundurmaz. Yani olmaz.

Y 》yesil goz geni

Hocam biyoloji hocamıza sordum. Toplam 8 tane gen mevcutmuş. Kahverengi olma olasılığı varmış.
 
Ben her iki bireyin yeşil gözlü olmasina göre yazdım. Yani onlarda kahverengi göz geni bulunmuyor. Bulunsa yeşil goz rengi fenotipe yansimaz.
Hayır hocam yanılıyorsunuz. İkisi de yeşil gözlü olmasına rağmen kahverengi gözlü çocukları olabiliyor. Ortaokul bilginizle yazmayın lütfen.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı