YKS resmen hayatımı bitirdi

Önce sağlığını düzeltmen lazım, sağlık olmayınca hiçbir şey olmuyor. Doktora git. Annenin dediği de çok mantıklı. İşe gir çalış. Biriken üç beş kuruş ile dershaneye git. Gerekirse TYT ile açıktan iki yıllık PC programcılığı oku (okurken bir işte çalış ve para biriktirmeye devam et) ve sonra DGS'ye girip dört yıllık mühendislik bitir.
 
Hocam şimdi YKS'ye ikinci kez girecek biri olarak size dürüstçe söyleyeyim; liseyi bitirmenizin ikinci yılında TYT netleriniz 30 civarıysa iyi bir bilgisayar mühendisliği sizin için zaten imkansız. Biraz önce kontrol ettim, en düşük sıralamalı bilgisayar mühendisliği olan Siirt Üniversitesi bile AYT netleri hariç 35 civarı TYT neti istiyor, ki bu çoğu insanın hayatında kitap yüzü açmadan sadece Türkçe paragraf sorularını yaparak elde ettiği net sayısı.

Hani 50-60 civarı TYT neti yapsanız en azından yine ona göre bir taktik verilir de, TYT 30 nete bile zor ulaşıyorsanız belki de gerçekten okumayı bırakıp iş bulmanız sizin için daha iyi olacaktır.
 
Sonuna kadar okudum ve gercekten ne diyecegimi bilemedim dostum. Hadi mezuna kaldın diyelim de gercekten calisıcak misin?

Hocam vallahi çalışacağım, ülkenin durumu belli neden çalışmayayayım, mühendislik çok istiyorum ve buna ek olarak, o kadar moralim bozuldu ki dokunsalar ağlayasım var, söylenen lafları çok fazla takan birisiyim mezuniyet senensinde tekrar abimin yanında kalırsam, yine çalışamam psikolojimi alt üst eder, yav yemin ederim her gün konuşuyor kahvaltıda aynı konuyu açıyor öğle yemeğine geliyor aynı konuyu açıyor, akşam yemek yiyip çay içiyoruz aynı konuyu açıyor bunaltıyor insanı. O yüzden diyorum ya bir yurda ve oradanda bir dershaneye gidip çalışmaya falan ihtiyacım var tüm ailemden uzak olacağım
 
En azından her şeyin kendinizde bittiğini anlamışsınız, başkasından fayda olmadığını sadece siz olduğunuzu. Herkes belirli bir düzeni olan ailelerde doğmadı ben şanslı olanlardanım, Üniversite son sınıfına kadar desteğini eksik etmedi ailem.
Sizde durumlar çok toz pembe olmaya bilir fakat bir şeyler yapmalısınız, bir işe girip evden uzaklaşmakta iyi gelebilir. 4 yıllık başaramaz iseniz 2 yıllık programcılık veya elektrik-elektronikte size iş kapısı açar merak etmeyin. Ülkede nitelikli insan yok, işini iyi yapanı kaparlar.
Hikayenin güzel bir başlangıcı olmayabilir, fakat seni sen yapan şey bu değil. Hikayenin geri kalanı, kim olmayı seçtiğin.
 
Sen bir kısır döngüdeymişsin, netlerin düşük olduğu için çalışmıyor sanılıyorsun ve laf vuruluyor, laf vurulduğu için psikolojin bozuluyor ve verimli çalışamıyorsun. Bir şeyi başarabilmek için ilk başta ailenin yanında olması gerekirken bu tavır neden? 6 ay önce görmüş olsaydım bu konuyu sana yardımcı olurdum da (tabi ankaradaysan) şimdi sınava kalmış 5 gün. Aklında bulunsun. Öncelikle kimsenin dediğine takmaman gerekiyor, hee de geç, ikinci olarak önemli olan çalıştığın süre veya izlediğin video sayısı değil. Ne kadar verimli çalışıyorsun? Anladığım kadarıyla temelin yok. Ve elinden tutan da yok tamamen tek başınasın. Bir rehber bul kendine. Dershane olabilir, eğitim koçu olabilir, seni konu konu yönlendirecek, seviyene göre piyasadaki deneme setlerini ve soru kitaplarını önerecek birisi yani. Senin kadar zor yollardan geçmedim ancak ben de kolay gelmedim bilgisayar mühendisliğine, tecrübelerimi aktardım umarım seni de aramızda görürüz.


Vallahi hocam Allah korusun çok yakın birisini kaybetmiş gibi olursun ya hani içinde hep bir karartı ve hüzün pişmanlık hissiyatı olur şuan tam öyleyim yemin ederim 3 gündür sadece 9 saat uyudum vallahi o kadar stresliyim ki uyuyamıyorum yastığa kafamı koyuyorum abimin, çevredekilerin bana söylediği laflar geliyor unutmaya çalışıyor komik veya başka bir şey düşünüyorum yine olmuyor 2 güne abimin yanına gideceğim yine bana her gün papağan gibi rutin halde söyleyeceği laflar geliyor abimin suçlamayı çok seven bir yapısı var , ha şimdi diyeceksin stresinin sebebi ney neyi bu kadar abartıyorsun birde insanın bir şeyler başaraması için ailenin yanında olması gerek dedin ya üstte sana yemin ederim sınavdan çok abimin lafları beni strese sokuyor 2 güne yanına gidiyorum oradan da sınava gireceğim şimdi bana diyecek ki bu sene de mühendislik gelmez ise bırak artık . Yemin ederim geçen sene 2 yıldır aramayan teyzem aramış dalga geçiyor hele birde durumu iyi olan kuzenlerimi ve teyzemin çocuklarını gör vallahi şimdi abartıyor diyeceksin bel ki eğer abartıyorsam Allah şurada canımı alsın, moralimi çok fena bozuyorlar , biraz da asosyal bir yapım var gelen giden konuşuyor takmamaya çalışıyorum lafları bir duysan takılmayacak gibi değil.
 
Son düzenleme:
Hocam işte abim buna fırsat vermiyor, yeter artık gir bir işe çalış meslek öğren diyor çevremdeki akrabalarıma da kendi fikrini kabul ettirmeye çalışıyor, gerçekten abimden kurtulmam lazım yanında bir sene daha geçirirsem ciddi bir hastalık çıkaracağım.
Bunu hırsa dönüştürmeyi dene. Onlara inat biriktir paranı dershaneye yazıl. Herkesin durumu farklıdır sen kendi başına yapamamışsın başında seni yönlendiren birisi olursa ve çalışırsan eminim yaparsın. Kendine güven fakat şunu unutma bu sınav her şeyin sonu değil. Herkes okumak zorunda da değil çok çalış elinden geleni yap olmazsa yapacak bir şey yok. Ümitsizliğe kapılma.
 
İns.

Vallahi hocam Allah korusun çok yakın birisini kaybetmiş gibi olursun ya hani içinde hep bir karaltı ve hüzün pişmanlık hissiyatı olur şu an tam öyleyim yemin ederim 3 gündür sadece 9 saat uyudum vallahi o kadar stresliyim ki uyuyamıyorum yastığa kafamı koyuyorum abimin, çevredekilerin bana söylediği laflar geliyor unutmaya çalışıyor komik veya başka bir şey düşünüyorum yine olmuyor 2 güne abimin yanına gideceğim yine bana her gün papağan gibi rutin halde söyleyeceği laflar geliyor abimin suçlamayı çok seven bir yapısı var, ha şimdi diyeceksin stresinin sebebi ne neyi bu kadar abartıyorsun bir de insanın bir şeyler başaraması için ailenin yanında olması gerek dedin ya üstte sana yemin ederim sınavdan çok abimin lafları beni strese sokuyor 2 güne yanına gidiyorum oradan da sınava gireceğim şimdi bana diyecek ki bu sene de mühendislik gelmez ise bırak artık. Yemin ederim geçen sene 2 yıldır aramayan teyzem aramış dalga geçiyor hele bir de durumu iyi olan kuzenlerimi ve teyzemin çocuklarını gör vallahi şimdi abartıyor diyeceksin belki eğer abartıyorsam Allah şurada canımı alsın, moralimi çok fena bozuyorlar, biraz da asosyal bir yapım var gelen giden konuşuyor takmamaya çalışıyorum lafları bir duysan yakışmayacak gibi değil.

Eğitimin olmadığı bir ülkede öğretmen, üretimin olmadığı bir ülkede mimar ve mühendis, adaletin olmadığı bir ülkede avukat olarak çalışmak aptallıktan başka bir şey değil benim gözümde. Yavaştan bir meslek öğrenmeye başla bence. MEB'in kurslarına katılabilirsin. Abimin bir arkadaşı vinç operatörü oldu bu şekilde. Mis gibi parasını alıyor. Abim 4 5 yıl babamın yanında çalışarak kaynakta ustalaştı ve şu an bir şirkette gazaltı kaynağı yapıyor. Yine parası iyi, işinde iyi. Her şey üniversite değildir bunu biliyorsun zaten. Para yapmaya başlamalısın kanka. Misal ben meslek lisesi okusaydım şu an stajda para yapiyor olurdum ve ileride bir makine operatoru alıp kademe kademe maaşımı arttırarak geçinirdim. Ama mecbur universute okumam gerekecek. Herkesin gözünde üniversite oku diye bir kural belirmiş aga. Sen paso doktor öğretmen mühendis olursan diğer işleri kim yapacak aga. Devir değişiyor. Hem zaten yine yurt dışı yapabilirsin. Dolu dolu kaynakçılar ustalar gidiyor. Parana ve diline bakar.
 
Hocam evinizde cam balkon var ise orada ders çalışabilirsiniz, hatta imkanınız var ise bilgisayarınızı oraya taşıyabilirsiniz. Ortam değişikliği gerçekten önemli, eğer balkona çıkan biri değilseniz balkonu sadece ders çalışmak için kullanabilirsiniz. Bu sayede balkona her gittiğinizde ders çalışma isteği duyacaksınız. Bu birden olan bir şey değil ilk önce alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Balkon yok ise pek kullanmadığınız bir ortamı seçebilirsiniz.

Hocam örnek vereyim sana farz et balkonda ders çalışıyorsun, problem vs çözüyor veya konu çalışıyorsun, fakat odadan kulağına, sesler geliyor abinin yüzüne karşı laf vurduğu yetmiyor odada bir de eve baktığı için bunu sürekli annenin yüzüne vuruyor ona laf vuruyor sürekli yan odada teyzenin çocuklarını arayıp mal bu ben çalışmadan ondan iyi aldım diyor kendiside sayısalcı bak, e şimdi sana bir şey daha soracağım ve tekrar farz et evdesin saat 7- 8akşam yemek saatleri veya kahvaltı abin, sen ve annen sofrada oturuyorsun ve yemek yiyorsunuz abin her gün her öğünde rutin halde tuturamadığın için sana laf vuruyor sofrada bile sana senin yerinde kim olsa şimdiye tıpı tutturmuştu diyor, dönüp ailendekileri akrabalarını arıyor seninle dalga geçiyorlar. Şimdi bu durumda odaklanabilir misin? Bir kere kavga ettik gidecek yerim yok işte yok o zaman başımda babamda yok bana s*** evden çık git dedi keşke çıkıp da gitseydim, sen adam olursan be neyim falan dedi bu lafları benim gibi takıntılıysan duymazdan gelemiyorsun el alem yabancı dese zoruma girmezde işte kalkıp bunu kendi öz ailen diyorsa insan perişan oluyor.
 
Hocam amacım umudunuzu kırmak değil yanlış anlamayın ama inanın mühendislik kazandığınızda her şey çözüme kavuşmayacak. Üniversite boyunca emek çekeceksiniz, mezun olduktan sonra iş garantisi yok. Sınav için kendinizi bu kadar yıpratmanıza değmez. Benim önerim eğer kararsızsanız, bir ilgi alanınız yoksa önü açık 2 yıllık bölümleri araştırın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı