Zeki olup olmamak derslere mi bağlı?

Bunları her gün milyonlarca insan yapıyordur. Zeki olsaydın derslerinde başarılı olurdun. Zeki olsaydın ders çalışmayı akıl ederdin mesela, zeka seni derslerinde başarılı yapmaz, ama zekiysen başarılı olmanın bir yolunu bulursun.

Başarılı olmanın bir yolu derslerde başarılı olmak mıdır anlayacağım şey.

Bazı cahiller dersleri 100 olan bir kişiye zeki der fakat aklı olan insan zekanın dersle alakası olmadığını bilir senelerce dersler ile beynimizi yikadilar.

Aynısı benim içinde geçerli çarpım tablosunu bile doğru düzgün bilmiyorum.
Bana ilkokul 5. sınıfta yeni gelen matematik öğretmeni çarpım tablosunu ezberlememi söylemişti. İçimden ona küfür ediyordum :D

Matematikle ilgili bir meslek yapmayacağım ki, neden bu dersi dayatıyorlar? Hesap makinesini açıyorum. Bir şey hesaplamam gerekiyorsa ordan hesaplıyorum. x'i ebesinin çorabıyla çarpmak bana bu hayatta ne kazandıracak? Hem x sayı değil ki çarpalım. (Bak bu kadar uzağım işte bu derse :D)

Acaba bildiğiniz bir site var mı bu testi yapabileceğim.

Hastanelere giderek yaptırabilirsiniz, internet sitelerinde düzgün bir şey bulabileceğinizi sanmam.
Bana ilkokul 5. sınıfta yeni gelen matematik öğretmeni çarpım tablosunu ezberlememi söylemişti. İçimden ona küfür ediyordum :D

Matematikle ilgili bir meslek yapmayacağım ki, neden bu dersi dayatıyorlar? Hesap makinesini açıyorum. Bir şey hesaplamam gerekiyorsa ordan hesaplıyorum. x'i ebesinin çorabıyla çarpmak bana bu hayatta ne kazandıracak? Hem x sayı değil ki çarpalım. (Bak bu kadar uzağım işte bu derse :D)

X bilinmeyeni her şey olabilir, bir rasyonel sayı olabilir. Bir irasyonel sayı olabilir. Tam bir şey bilmiyorsun x hakkında adı üstüne bilinmeyen terim.

Zeki olmak bir değerdir ve değerlerin neye göre verildiğini incelemek gerekir.
Bugün zeki dediğimiz insanlar (Beethoven, Einstein vs.) İlgili oldukları konulara emek vererek yani çalışarak başarılı olmuşlardır. Zeka dediğimiz değer bu nedenle özneldir.
IQ testleri konusuna gelirsek bu tarz testler sizin zekanızı değil etrafla olan ilişki ve bu ilişkilerde ne kadar mantıklı sonuçlara varabildiğiniz gösterir, bu geliştirilebilir bir yetenektir. Ki bugün standart IQ testlerinin yetersiz kaldığından EQ diye ayrı bir test var.(EQ'nun ne kadar yeterli olduğu muamma)
Özetle IQ'nuz ne kadar yüksek olursa olsun emek vermeden bir sonuç elde edemezsiniz ve kendiniz ya da bir başkasını zeki olarak tanımlamak imkansızdır.

Sınavlara nasıl çalışman gerektiğini bilmen ben şöyle daha iyi öğreniyorum deyip sonuçta ona göre iyi oluyorsa senin içsel zekan kendini idare edebilme zekan gelişmiş ve ona sahipsin demektir. Zeka çeşitleri çoktur. Sayısal-mantıksal, müziksel, doğasal, çoklu zeka kuramları vardır. Zeki demek bir şey ifade edemez. Birçok alanı vardır zeka-zeki olmanın. (bknz. Gardner'in çoklu zeka kuramı )

Technopat Haberler

Geri
Yukarı