İnceleme Zuoya GMK87 Klavye Kiti

Merhaba, eğer DIY klavye kiti arıyorsanız bakabileceğiniz en iyi seçeneklerden birisi olan Zuoya GMK87'yi inceleyeceğim.

Ürünü Aliexpress'ten aldım, 12 gün gibi bir sürede elime ulaştı. Kutusu biraz hasar görmüştü fakat içerikte sıkıntı yoktu.
IMG_20240210_215405199.jpg


Kutunun içeriği şu şekilde:
  • Barebones GMK87 klavye
  • USB-C to USB-A kablo
  • Keycap/switch çıkarma aleti
  • Kullanıcı kılavuzu
Evet kutudan beklediğimiz şeyler çıkıyor, ekstra yok fakat gerek de yok çünkü klavyeye yapılabilecek her modlama zaten yapılmış şekilde geliyor. Katmanlarca köpük, PE film, silikon... ne ararsanız koymuşlar içine. Garip bir şekilde benim klavyede 1 katman eksik çıktı, indirimden almanın sonucu diyelim 🤣

Klavye size gelince içinde switch veya keycap bulunmuyor, o yüzden bunları ayrı satın almalısınız. 3 ve 5 pinli standart switchler klavyeye uyuyor, ben 5 pin tercih ettim ve bunun acısını biraz çektim desem yalan olmaz, aşağıda anlatacağım. Klavye geldiğinde şu şekilde oluyor.
IMG-20240206-WA0009.jpg


5 pinlilerin sıkıntı çıkarmasının sebebi klavyeye o kadar çok köpük katmanı eklemişler ki bazı switchler PCB ile temas etmiyor, çünkü switchlerin pinlerinin ve ayaklarının geçeceği delikleri açmamışlar, bunları bastırarak siz açıyorsunuz. 3 pin ile denediğimde daha kolaydı ve tek seferde çalıştı ama aynı yere 5 pin takınca temas etmedi pinler ve tuş çalışmadı. Bunu 87 switch ve 87 keycap taktıktan sonra fark ettim, bu hatayı yapmamak adına ilk aldığınızda tavsiyem klavyeyi sökmeniz yoksa benim gibi uğraşırsınız.

Sökerken dikkat etmeniz gereken 3 kablo var, batarya kablosu, data kablosu ve ekran kablosu. Batarya ve data kabloları aşağıdaki fotoğraftaki gibi, ince bir düz tornavida ile dışarı ittirerek kolayca çıkarabilirsiniz. Bu ikisini sökünce altın rengi vidaları sökerek PCB ve plastik aparatı birbirinden ayırabilirsiniz. Fakat bunu yaparken ekran kablosuna dikkat edin çünkü ince bir kurdele kablo olduğundan kopması çok kolay, bunu çıkartmak için sağındaki ve solundaki klipsleri kablonun olduğu tarafa doğru çekin (dışarıya doğru) aynı bilgisayardaki RAM klipsleri gibi gevşetince kabloyu salıyorlar, cımbız ile bastırmadan dışarı çekebilirsiniz.
IMG_20240209_210531062.jpg


Bundan sonra yaptığım tek şey poron köpüğü, ince PE film ve başka bir ince filmin olduğu PCB'nin üst katmanına switchleri direkt takmak oldu. Switchlerin tutturulduğu plastik katmanı çıkartıp direkt PCB'ye taktım switchleri, böylece 3 katmanda da pinler için delikler açılmış oldu. Burada tape mod yapılabilir fakat ben gerek duymadım.

Ardından her şeyi geri toplayıp Gateron milky yellow switchler ve Aliexpress'ten aldığım klon Vision keycaplerini taktım ve sonuç şu şekilde.
IMG_20240210_001647256.jpg


Ses Testi: Vocaroo | Online voice recorder

GMMK2 (96%), GMK87(80%) ve AK680(65%) karşılaştırması.
IMG_20240210_221641815.jpg


Yazılım olarak VIA baya hata veriyor hatta RGB ayarlarken çöktü ve fn+space ile factory reset atmak zorunda kaldım fakat alternatif olarak QMK var ama daha onu denemedim, klavye üzerinden yapıyorum ayarlamaları onun yerine.

Ekranına 2 tane gif atayabiliyorsunuz, istatistik ekranı da var şarj durumu, bağlantı, caps lock ve saati görmek için. Fn+enter ile geçiş yapıyorsunuz ekran profilleri arasında. Programı sıkıntısız çalışıyor.
IMG_20240210_001658835.jpg

IMG_20240210_001708102.jpg


Şarjı uzun süre gider diye düşünüyorumçünkü 3000MAh bir pil var, bildiğiniz telefon bataryası koymuşlar içine. 2.4gHz'de kullanıyorum ve şarj, bağlantı sorunları yaşamadım. Dongle'ı taktığınız an çalışmaya başlıyor sorunsuz. Kablolu ve Bluetooth seçenekleri de var. Knob da gayet iyi, ses kısma, açma ve mute yapabiliyor.

Genel olarak fiyatı için mükemmel bir ürün diyebilirim, sadece biraz uğraştırdı ilk kurulumda. Ben aldığımda 1160TL civarındaydı şu an 1400'lerde geziyor bence hala iyi fiyatı. Bu boyut bir klavye düşünüyorsanız hazır almak yerine bu tarz bir barebones düşünebilirsiniz, istediğiniz gibi bir klavye yapmak gerçekten güzel.

RGB sevenler için son bir fotoğraf.
IMG_20240210_221825607.jpg
 
Çok güzel bir inceleme olmuş. Bende aynı klavyeden almıştım ama son zamanlarda 2.4GHz bağlantısında arada bir kopmalar yaşıyorum bunu nasıl düzeltebilirim bir bilginiz var mı?
Başka kablosuz cihazlarınızdan dolayı olabilir belki, bende herhangi bir sıkıntı olmadı daha.
 
bende aldım klavyeyi fakat macro ataması yapmak istiyorum ama yapamadım. 3 layer bulunuyor yazıyor içinde çıkan kağıtta MO(2) ve MO(3) tuşları ile layer değişiyor diyor fakat ben bu tuşlarını hangi tuşlar olduğunu anlayamadım. fn+g kombinasyonu yaptığım yazdığım macro çalışsın istiyorum fakat çalışmıyor. link ben buradan aldım burada sürücü için link vermişler içinde bir firmware var yapmakta yarar varmıdır?
 

Geri
Yukarı