Anasayfa Haber Yeni Ekran Kartları ve İşlemciler Beklenmeli mi?

Yeni Ekran Kartları ve İşlemciler Beklenmeli mi?

Yeni Ekran Kartları ve İşlemciler

Donanım meraklıları ve oyuncuların aklında sistem yükseltme ve yeni sistem toplama noktasında soru işaretleri kalabiliyor. Bu sebeple yeni tanıtılan ve beklenen donanımlara genel bir bakış atıyoruz.

NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ekran kartlarını piyasaya sürmesiyle birlikte birçok kişi şimdiden planlarını yapmaya başla bile. Kimi kullanıcılar mevcut RTX 20 serisi Turing kartlarını (2080 Ti, 2080 SUPER, vb.) satışa çıkarmışken kimileri de yeni ara modelleri bekliyor. Elbette bu yükseltmeler için bütçe tarafında da hesap kitap yapılmaya başlandı.

RTX 3000 ve RTX IO

Ampere mimarili kartlar hem gerçek zamanlı ışın izleme hem de geleneksel görüntü işleme senaryolarında Turing’e göre güçlü bir seçenek olarak karşımıza çıktı. Yeni RTX 3080‘e baktığımızda, 4K çözünürlükte rahat bir oyun deneyimi sunacak gibi görünüyor. RTX 3070‘e geldiğimizde ise 2K (1440p) oyunculuk için ideal bir ekran kartı olacak. Amiral gemisi RTX 3090, çıtayı yükselterek 8K gibi çok daha yüksek çözünürlükleri zorlayacak. Bu kartı düşünenler ise çoğunlukla Core i9-10900K ve AMD Ryzen 9 3950X gibi işlemcilere yönelecekler. Ayrıca 8 Ekim tarihinde tanıtılacak olan Zen 3 işlemcileri bekleyenler de yok değil.

RTX 3070, RTX 3080 ve RTX 3090 FiyatlarıÖte yandan Ampere ile sunulan tek şey grafik performansı değil. RTX 3000, NVIDIA tarafında PCIe 4.0 arayüzünü destekleyen ilk ekran kartı ailesi. Ayrıca masaya RTX IO dediğimiz bir teknoloji daha geldi. RTX IO, Microsoft’un DirectStorage teknolojisine dayanırken oyun yükleme sürelerini önemli ölçüde hızlandıracak. Ayrıca Turing mimarili RTX 20 serisi ekran kartları da bu gelişmeden faydalanabilecek.

Yeni RTX IO projesiyle birlikte işlemci ve belleğe eskisi kadar yük binmeyeceğini baştan söyleyelim. En azından şu an için bilgilerimiz bu yönde ve önümüzdeki yıl her şey netlik kazanacak. Yeni bir GPU almayı düşünüyorsanız, muhtemelen CPU yükseltmesi de yapmayı düşünüyorsunuzdur. Ancak belki de buna gerek kalmayacak.

Toparlayacak olursak, eğer RTX 2000 serisi bir ekran kartı almayı düşünüyorsanız yeni Ampere RTX 3000 kartları beklemek mantıklı olacaktır. Radeon RX 6000 serisine ise ayrıca değineceğiz.

PCIe 4.0

PCIe 4.0 konusuna da değinelim. Muhtemelen şu anda PCIe 3.0 destekli bir platform kullanıyorsunuz ve bu anakartlar yeni nesil ekran kartları için fazlasıyla yeterli. Yani yeni bir ekran kartı almak ya da sistem yükseltmesi yapmayı düşünüyorsanız, PCIe 4.0 desteğini daha geri plana atabilirsiniz. Ancak RTX IO teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte PCIe 4.0 desteği daha fazla önem kazanabilir. NVIDIA, RTX IO geliştirme aracını önümüzdeki yıl kullanıma sunacak ve muhtemelen 2022 yılına kadar RTX IO destekli oyunları göremeyeceğiz.

AMD Zen 3 ve Ryzen 4000

AMD’nin son yıllarda işlemci tasarımındaki başarılarını hatırlayalım. Zen 3 tabanlı işlemcilerin 8 Ekim’de tanıtılacağını öğrendik. Tanıtımın hemen ardından satışlar başlamasa da Kasım ayı içerisinde yeni işlemcilerin raflarda yerini alması olası görünüyor. Aksi bir durumda ise en geç Aralık ayının başlarına sarkacaktır. Bu nedenle CPU seçiminizi yapmadan önce yeni Zen 3 mimarisini ve Ryzen 4000 serisi yongaları görmekte fayda var.

Intel 10. Nesil Comet Lake-S

Intel, 10 çekirdekli ve 20 iş parçacıklı Core i9 10900K ile saf oyun performansı açısından şu an için liderliğe sahip. Ancak bu tür bir işlemcinin yanına bir de Z490 anakart alayım derseniz, kesenin ağzını bir hayli açmanız gerekebilir. Ancak amacınız oyun oynamaksa ve bütçeniz yeterliyse bu tür üst düzey bir CPU tercih edebilirsiniz. Öte yandan Core i7-10700K, i5-10600 (10600K) veya 10400F gibi seçeneklere de bakmakta fayda var. Anakart seçimi o anki ihtiyaçlara göre B460 veya H410 modellerine kayabilir. Bu bağlamda aklınızdaki her türlü soru için Technopat Sosyal‘de konu açabilirsiniz.

i9-10850KEk olarak, Intel 400 serisi anakartların şu an için PCIe 4.0 desteği sunmadığını belirtelim. Bunun sebebi ise 10. nesil Comet Lake-S ailesindeki kısıtlamalar. Bazı Z490 anakartlar PCIe 4.0 için destek sunuyor olsa da bu destek 11. nesil Rocket Lake-S ile aktif olacak.

Peki PCIe 4.0’ın ne gibi avantajları var? Şu an için yalnızca depolama desek yanılmış olmayız. Nitekim 7 GB/sn gibi hızlara ulaşan Samsung 980 Pro veya yeni çıkış yapacak olan yüksek hızlı NVMe SSD’lerden birine sahip olmak istiyorsanız PCIe 4.0 sizin için önemli diyebiliriz. AMD B550 ve X570 gibi yonga setlerinde ise PCIe 4.0 desteği sunuluyor.

RDNA 2 ve Radeon RX 6000

Son olarak AMD’nin yeni nesil RDNA 2 mimarisine değinelim. Kırmızı takım bu grafik mimarisini 28 Ekim’de tanıtacak ve bununla birlikte en yeni Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarını da göreceğiz.

Görünüşe bakılırsa AMD 2K ve 4K oyunculuk için farklı ekran kartı seçenekleri sunacak. Şimdi veya daha sonra, 1080p oyunculuk için de farklı modeller geleceğini biliyoruz lakin herhangi bir tarih veremiyoruz. RTX 3000 serisi kartlar herkesin beğenisini toplasa da AMD cephesinin hamlesini beklemek faydalı olabilir.

Yeni Ekran Kartları ve İşlemcilerAMD, Ampere kartların karşısına fiyat bakımından rekabetçi modeller çıkarmaya hazırlanıyor. Bu kartların ayrıca VRS ve Işın İzleme Teknolojisi ile birlikte geleceğini söyleyelim. Big Navi‘yi beklemekte fayda var gibi.

Editör’ün Notu:

Gelecek teknolojilere bir göz attık, her biri birbirinden parlak vaatlerle karşımızda. Ancak bu vaatlerin her zaman gerçekleşmediğini de göz önüne almak lazım.

Beklemenin de bir maliyeti vardır, değişen döviz kurları, vergi oranları, gümrük gecikmeleri ya da üretim sorunları sebebiyle beklenen ürünlere erişim, açıklanan fiyatlardan çok daha yüksek olabilir.

Bekleme esnasında elde tutulan paranın da değerini kaybetmemesi hatta size yatırım kazancı sağlaması önemli.

Aksi takdirde mevcut teknolojiyi, günün fiyatından satın almak daha kazançlı olacaktır. Sistem ile yaptığınız çalışma ve elde ettiğiniz eğlence temel değerdir. Bu yüzden Technopat’ta devamlı bir sonraki teknolojiyi beklemenizi değil, ihtiyaçlarınıza göre ve piyasa koşullarına göre en mantıklı tercihi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bazen bir sonraki nesil almak, bazen de hemen kullanmaya başlamak avantajlıdır. – Ali Güngör