Bakü GP kazanan Perez

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
bakü.jpg


Bakü yine yaptı yapacağını yine sürpriz sonlu bir yarışa ev sahipliği yaptı. Yarış ortaya noktaya kadar çok sıkıcıydı. Ne olduysa Stroll'un lastik patlamasından sonra oldu. Yarışa heyecan geldi.

Temiz bir start oldu. Öndekiler yerlerini korudu, arkalarda ise Perez iyi yükseldi startta. Daha sonra yarışın 2. turunda Hamilton, Leclerc'i geçerek liderliği aldı, sonra Leclerc sırasıyla Verstappen ve Perez'e de geçildi. İlk pit stoplara kadar da öndekiler yerlerini korudu. Startta sıra kazanan sürücülerden biri de Vettel idi, 9. sıraya yükselmişti.

İlk pit stop hamlesi önde Hamilton tarafından yapıldı, Hamilton'un piti yavaş kaldı, 4.5 saniye sürdü ve hemen ardından Verstappen pite girip 1.9 sürelik bir pit stop yaparak Hamilton'un önüne geçti. Verstappen'den 1 tur sonra bu defa pite giren Perez oldu ve o da Hamilton'u geçti ve böylelikle Redbull ilk iki sırayı ele geçirdi. Orta grupta da erken pit hamlesiyle Gasly, Leclerc'in önüne geçti. Yarışa sert lastik ile başlayan Stroll ise ilk pit stoplardan sonra bunların önündeydi. Vettel ise yumuşak lastiklerle en uzun süre pistte kalan pilottu ve temposu iyiydi ve böylelikle geç pit stoptan sonra yarışa 7. sırada döndü. Sainz ise ilk pit stoplardan sonra Leclerc'in arkasında pistte dönmüştü, ancak hata yapıp kaçış alanına girip lastiklerini yakınca 14. sırada yarışa geri döndü, uzun sürede Giovinazzi'yi geçemedi.

Mclaren pilotları için yarışın son bölümü hariç kötü bir yarıştı, Norris çok kötü bir start aldı, Riccardo zaten gerilerdeydi. Bottas da herhangi bir ilerleme sağlamamadı tam bir hayal kırıklığı.

İlk pit stoplardan sonra Verstappen arayı açarak 6 saniyelik bir fark açmıştı Perez ile. Perez de Hamilton ile arasında 2.5-3 saniye civarı bir fark oluşturmuştu. Mercedes ikinci sektörde yarım saniye kaybediyordu Perez'e. Yarışın 31. turunda Stroll çok iyi götürdüğü yarışı lastik patlaması nedeniyle kaza yaptı, yazık oldu. Güvenlik aracı böylelikle devreye girdi, pit yolu da kapalı hale geldiği için bu süreçte kimse pit stop yapıp avantaj sağlayamadı. Farklar eridi böylelikle.

Yarış tekrar başladığında 6. sıradaki Vettel önce Leclerc'i geçti, daha sonra start düzlüğünde Gasly'i geçerek 4. sırayı aldı. Önde de yerler değişmedi yine Verstappen rahat şekilde fark açıp galibiyete gidiyordu. Yarışın 48. turuna geldiğimizde bu defa Stroll gibi aynı sol arka lastiği patlayan bu defa Verstappen oldu ve yarışı önde götürürken galibiyetten oldu, çok çok yazık oldu cidden. Verstappen kaza yapınca 49. turda yarış kırmızı bayrak ile durduruldu.

Bana göre 1 tur daha güvenlik aracı arkasında tur atıp 50. turda yarışı durdurmamaları gerekiyordu. Böylelikle bu kadar uzun süre bekleyip, yarışın yeniden başlamasına da gerek kalmazdı. 49. turda yarış durduruldu için yarış noktalamazdı artık yeniden başlatmaları gerekiyordu artık. Sebebi ise kırmızı bayrak ile yarış durdurulduğunda 1 önceki turdan önceki sıralama hesaba katılır. Yani 48. turdaki sonuçlara göre bir tablo oluşacaktı bu durumda ise kazanan Verstappen olacaktı. Bu da yanlış bir karar olacağı için yarışı devam ettirdiler.

15-20 dakikalık beklemeden sonra bu defa hareketsiz start verilerek yarışın yeniden başlayacağı söylendi. Startta bu defa Hamilton fazla agresif davranarak Perez'i geçmeyi düşündü, atağını da yaptı Perez'in önüne geçti ama ilk virajı dönemeyerek direkt kaçış alanına girdi ve böylelikle yarış kendisi için sona erdi. Starttan sonra 50. turun sonunda 51. turun başında Leclerc start düzlüğünde Gasly'i geçerek 3. sıraya yükseldi ancak start düzlüğü bitmeden Gasly karşı atak yapıp yerini geri aldı ve podyuma çıktı. Ferrari için zor bir yarış olmasına rağmen Leclerc 4. sırayı, Sainz ise 8. sırayı aldı.


Mercedes: Hamilton Imola'dan sonra burada büyük bir hata yaptı, buradaki hata çok büyüktü, Hamilton'un normalde hiç yapmadığı hatalar bunlar, 18 puana razı olması gerekirken günü sıfır puanla noktaladı, Verstappen'in yarış dışı kalmasıyla her puan değerliyken bu hatayı yapması inanılmaz.
Bottas felaket bir kötü gün geçirdi, gerilerden başlayınca iyi olan bir pilot değil, atak yapma ve öndeki aracı takip etmede kötü bir pilot. Seneye Mercedes koltuğunda görmemek umuduyla.

Redbull: Her iki pilotunun da temposu iyiydi, galibiyeti hak etmişlerdi. Verstappen'e çok üzüldüm açıkçası. Perez'in yarışı kazanmasına sevindim, Redbull'daki ilk podyumunu galibiyet alarak elde etti ve böylelikle kariyerinin 2. galibiyetini aldı. Umarım bu performansını devam ettirir.

Ferrari: Sıralama turlarındaki gibi dün rahat olmayacaklarını biliyorduk, öyle de oldu. Aracın lastik kullanımı iyi değil, bunun üzerine Leclerc ve Sainz'in hatalar yapıp lastikleri yakıp buna rağmen puan almaları iyi oldu. Sainz için çok iyi oldu, 14. sıraya kadar gerilemişti hatası yüzünden.

Mclaren: İki pilotu da ortalıkta yoktu. Herkesi şaşırttılar. Normalde Ferrari ve Alpha Tauri'den hızlı olmaları gereken bir pistte tempo olarak iki takımında gerisindeydiler. Buna rağmen Verstappen'in kaza sonrası Norris 5. sırayı elde etmeyi başardı, Riccardo'da 9. oldu.

Alpine: Ocon motor sorunuyla yarışa erken veda etti. Alonso son bölümde iyi bir yükseliş ile 6. oldu, tebrik etmek lazım.

Alfa Romeo: Üst üstte iki yarıştır puan alıyorlar. Bu defa puan alan isim Raikkonen oldu. Giovinazzi de hemen Raikkonen'in arkasında yarışı bitirdi.

Alpha Tauri: Vettel ile birlikte günün bir diğer yıldızı Gasly idi, hafta sonu boyunca çok hızlıydı ve podyum alarak bunu hak etti. Son turda Leclerc'e karşı atak yapıp yerini alması büyük işti. Tsunoda için de iyi bir hafta sonu oldu, o da iyi bir performans sergiledi.

Aston Martin: Günün en sürpriz takımıydılar. İki pilotu da müthiş iş çıkardı. Stroll lastik patlaması nedeniyle yarış dışı kalsa da hakkını yememek lazım.
Günün sürücüsü, oylamalarda yine hak ettiği gibi Vettel oldu. Müthiş bir yarış çıkararak neden büyük bir pilot ve şampiyon olduğunu gösterdi. ilk pit stoplara kadar yumuşak lastiği müthiş saklayıp yarışa belli bir süre liderlik etti, pist stoptan sonra yarışa 7. sırada döndü. İlk güvenlik aracından sonra Leclerc ve Gasly'i geçerek 4. sırayı aldı, daha sonra Verstappen'in yarış dışı kalması ve Hamilton'un dışarı uçmasıyla 2 sıra daha kazanıp yarışı 2. sırada bitirdi.

Son bir sözde Pirelli lastiklerine söylemek istiyorum. Geçen senelerde buraya daha sert hamurları getirmiştiler. Kimse o yarışlarda C2 lastiği kullanmadığı için onlar bu yarışa bu defa ellerinde en yumuşak hamurları getirdiler ve sonları facia oldu. Yanlış bir karar olduğu ortaya çıktı Verstappen ve Stroll'un emeğine yazık oldu. Pirelli de kendi bakımından haklıydılar yarışa heyecan getirmek istediler, C2 kullanılmıyorsa niye o zaman getirelim ki diye düşündüler ama iyi bir hesaplama yapmamışlar. Yük altında iki sürücünün aynı lastiğin patlaması, çok daha büyük kazalara sebebiyet verebilirdi, özellikle Stroll'un kazası korkunçtu ve arkadilerle arasında belli bir mesafenin olması büyük bir kazayı önledi.
 
Verstappen'e ben de çok üzüldüm, birkaç tur kalmışken ve birincilik neredeyse garanti görünürken kötü oldu gerçekten. Hamilton şaşırtmadı açıkçası, bu kadar hırsın sonucu bu. Daha starttan önce tütüyordu.

Yine de heyecan kattı tabii yarışa, son kısımlarda Gasly ile Leclerc'in güzel bir üçüncülük çekişmesini izledik.
 
Hamilton şaşırtmadı açıkçası, bu kadar hırsın sonucu bu. Daha starttan önce tütüyordu.
Hamilton kolay kolay hata yapan bir pilot değil, kendisinden beklenmedik bir hareket. Startlarda risk almaz hiçbir zaman bu defa son 2 tur kalınca galibiyet elde etmek istemiş, starttan öncede agresif bir start olabilir diyordu, kendisi gereksiz bir agresiflik yaptı. Verstappen zaten yarış dışı kalmış böyle risklere hiç gerek yoktu. Turbo hibrit döneminden beri ilk kez belki bu kadar yakın bir şampiyonluk mücadelesi var, o yüzden iki araç arasındaki yakınlık böyle hataların olmasına sebebiyet veriyor. 2017-18 yıllarında da şampiyonluk mücadelesi görmüştük ama Ferrari araçları çok tutarsızdı o zaman. Verstappen şimdi daha fazla zorluyor, haliyle uzun yıllardır böyle bir mücadele içinde değil, bu da gereksiz agresiflik yaratabilir. Yapmaması gereken bir hataydı, her ne kadar yanlış tusa basmışsa da agresif şekilde start almasına gerek yoktu, daha iyimser bir kalkış yapsa yanlış fren ayarlarına rağmen dışarı uçmayacaktı.
 
Lastik basınçlarının yükselmesi yüksek downforce üreten araçların lastiklerde rakiplerine göre daha fazla kabarcıklanma yaşanmasına neden olur. Ama buradaki lastik patlamasının sebebini basınçlara bağlamıyorum ben. Öyle olsa Stroll lastik patlamazdı, o araç yüksek downforce üreten bir araç değil.
 
Her ne olursa olsun aşırı hırs ve açgözlülük yapanların kaybetmeye çoğu durumda mahkûm olduğunu bir kez daha gördük. Verstappen'in de emin olmamakla birlikte en hızlı tur sonrası lastiği patladı. 3 tur kala bu kadar riske hele de maksimum hızın çok yüksek ve uzun süreli olduğu Bakü'de gerek yoktu. Hamilton da ikincilik garanti iken puansız döndü. Bu tabloda Verstappen'in hırsı< Hamilton'ın hırsı diye bir çıkarım yapılabilir ki Verstappen'in yaptığını tüm pilotlar yapmak isteyebilir ve doğaldır. Hamilton'un yaptığı takıma karşı umursamazlık kim ne derse desin.
 
@çokdüşünenbiri Verstappen'in hızlı tur sonrası lastiğin patlaması bir tesadüf, Stroll zorlamıyordu onun da aynı lastiği patladı. Verstappen'in lastikleri Stroll'a göre çok yeniydi. Yumuşak hamur tercihi Pirelli tarafından doğru tercih olmamış. Burası Monaco gibi bir cadde pisti olsa da oraya göre lastikleri çok daha fazla zorlayan bir pist.

Ayrıca bunlara ek olarakta lastik basınçları yükseltilmişti. Lastik basınçlarının yükseltilmesi yüksek downforce üreten araçların lastiklerinin daha çabuk aşınmasına sebebiyet verir. Burada en yüksek downforce üreten araç Redbull idi. Bu iki durum birbiriyle kağıt üzerinde bağlantılı gibi duruyor. Fakat Aston Martin aracı yüksek downforce üreten bir araç değil, her iki aracın aynı lastiğin patlaması hayli enteresan. Stroll'un lastikleri çok eskiydi onun patlaması normal diyelim, Verstappen'in Stroll'e göre lastikleri 18 tur daha yeniydi. Herhangi bir parçada lastik patlamasına sebebiyet vermiş olabilir, lakin iki aracın aynı lastiğinin patlaması bu olasılığı düşürüyor sanki. Ben hızlı tur nedeniyle olduğunu sanmıyorum, bana göre ana suçlu Pirelli gibi. Tabii tam bir kesin şey şu an için söylemek zor. Verstappen'in de agresiflik konusunda çok ileriye kaçtığı da bir aşikar.
 
Tesadüf olabilir ama eski yarışları devamlı bir şekilde seyreden var ise benim gibi, "bir tane daha bomba geliyor" demiştir içinde. Tesadüf olayına gelirsek, 2 aracın lastiğinin patlamasına da dış etken sebep olabilir. Açıkçası patlaması iyi oldu, heyecan geldi.
 
Eğlenceli bir yarıştı. Beklemediğimiz bir podyum ile karşılaştık. En çok Vettel için mutlu oldum. Aracına yavaş yavaş alışması ile eski performansını yavaş yavaş yakalıyor gibi. (Mutlu Vettel > Tüm Grid) Stroll'un hakkını yemeyelim çok iyi bir sürüş gerçekleştirdi. Lastiği patlamasa podyum alabilirdi. Perez'e gelecek olursak güzel bir yarış geçirdi. Hamilton'un ataklarına karşı iyi dayandı ve ikinciliği vermedi. Daha sonrasında Verstappen kaza yapınca kendisi için kolay bir birincilik oldu. Kendisi için mutlu oldum. Verstappen'e yazık oldu. Çok iyi giderken Stroll ile aynı sorundan muzdarip oldu ve onunda sol arka lastiği patladı. Hamilton hırsına yenik düştü. 18 puan ile yetinmesi gerekirken hırsı yüzünden o puandan da oldu. Bottas berbat bir sürüşle yarışı tamamladı. Pitten Bottas'a hedefin P5 dendiğinde pit cidden dalga geçiyor zannettim. Ferrari güzel puanlar aldı. McLaren kötü bir yarış gerçekleştirdi.

Genel olarak heyecanlı bir yarıştı. Umarım sezon boyunca böyle yarışlar görmeye devam ederiz.
 

Geri
Yukarı