Hayvanların iradesi yok mu?

İradesiz canlı yoktur. İradenin kontrol edilip edilmemesi durumu farklı bir konudur. Hayvanlar için bunu gözlemleme gibi bir derdimiz yok ama bir aslan duygusal ilişki kurduğu sahibi(?) olan insanı ısırmamayı öğrenebilmişse, iradesini kontrol edebildiğini düşünebiliriz. Tabii ki aslanın açlığı sınandığı vakit, iradesine yenik düşmeye yatkındır.
 
Koyuna, danaya bak onlar yiyiyor 4/3 oranda ET 4/1 oranda yağ üretiyor. Bilinçli yapmıyorlar bunu, durup yahu ben niye bu otu yiyorum, niye et üretiyorum diyor mu? Dur bu sezon yağ üreteyim diyor mu? O yüzden iradeleri yok ki karar veremiyorlar. Biz yiyoruz en çok yağ depoluyoruz, ilerde aç kalırsak diye.
Bunun irade ile bir ilgisi yok. Yağ depolama hesabına ilişkin konuşuyorum. Sen hiç "Bugün az yemek yedim 50gr yağ üreteyim, bugün çok yemek yedim 100gr yağ üreteyim diyor musun? Biyoloji ile ilgili bir şey bu. Sen aç kalmamak için yağ depolarsın, evrimsel sürecin bunu gerekirmiştir, kutup ayısı da üşümemek için yağ depolar, çünkü onun evrimsel süreci de onu gerekirmiştir. İrade ile ilgili değil bu.
 
Felsefe hatta biyoloji felsefesi konusudur. İradeden ne anladığınıza göre bu soruyu neden sorduğunuza göre bile cevabı değişir.
En başta soru hatalı zaten. Bütün insanlar neden kahverengi gözlüdür demek gibi bir şey.
 
Felsefe hatta biyoloji felsefesi konusudur. İradeden ne anladığınıza göre bu soruyu neden sorduğunuza göre bile cevabı değişir.
En başta soru hatalı zaten. Bütün insanlar neden kahverengi gözlüdür demek gibi bir şey.
Soru gayet mantıklı, "Hayvanların iradesi var mı?" Gayet açık değil mi? Zaten ben herkes kesin cevap versin diye bir şey demiyorum çünkü kesin cevap yok. Felsefe de budur zaten cevap arıyoruz, herkes kendi görüşlerini bildiriyor.
 
Ben şahsen hayvandan hayvana değişiyor diyorum.
Bazı aslan kaplanlar yemek olarak kullandıkları sürüyü fazla avlarlarsa, sonra onları rahat bırakırlar, çoğalıp, onlara daha çok gıda üretsinler diye.
En basitinden, benim kedi nelere kızdığımı neden kızdığımı bildiği için, yaramazlığı yapınca abimin odasına kaçıyor, çünkü abim varken hayvana bir şey diyemediğimi oda biliyor.
Bazı maymun ve goriller insan hayatına uyum sağlıyabiliyor, istedikleri gibi takılanlarda var.
Kısaca bazı hayvanlar cidden irade sahibi bazıları ise tavuk gibi sadece yaşayan canlılar.
(Bu benim teorim benim görüşlerim kesinliği yoktur ama bana mantıklı geliyor)
 
İrade olabilir ama hayvanların bilinci var mıdır diye sormamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bilinçsizlik = boş küme.

Bence bazı hayvanlar yaşadığının bile farkına varamıyor.
 
Bence kesinlikle var.
Örnek: Sahibine kurt saldırınca onu korumak için kurtla dövüşen köpek.
Bazılarını diyebilir ki, "koruma iç güdüsü" ama değil. Aslında orada etki eden iç güdüsü hayatta kalma iç güdüsü , yani kurttan kaçmak. Ama köpek iradesiyle sahibini korumayı seçiyor.
 
İradesiyle korumayı seçiyor olsa o zaman eğitime ne gerek var? Şartlanmaya ne gerek var?
Koruması için eğitmeye gerek yok ki? Zaten sevdiği şeyi korur. Senin çok iyi bir bilgisayarın olsa onu misafir çocuğundan korumak için eğitim alman gerekir mi, hayır. Sevdiğin şeyi eğitim almadan korumaya çalışırsın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı