Neden Linux kullanmıyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Mac OS ve Linux kullanmayı seviyorum. Zaten ikisi çok uzak değil birbirlerine. Ama koskoca Windows’u da sadece “oyun sistemi” gibi tanımlamak doğru olmaz. Windows kullanmayı çok sevmesem de yine elimin altında tutmaya çalışıyorum. Hepsinin avantajlı yönleri mevcut ve bir yerden sonra hepsi de kişisel tercihe giriyor. Ben mac os ve linux/ubuntu ile daha mutluyum. Herkes mutlu olduğu sistemle yola devam edebilir:)
 
Hangi oyun o acaba? 😀

Arada ETS 2.Ççok nadir giriyorum ama olsun.
1641915923637.png
 
Çünkü 5-6 yaşlarımdan beri Windows'a alıştım ve yeni bir işletim sistemi öğrenmeye üşeniyorum.
En basitlerden biri dedikleri Linux Mint'ı araştırdım, onun bile kurulumu ve kullanımı karışık geldi.
"İşini görüyorsa elleme" düşüncesindeyim mi diyeyim yeniliğe kapalıyım mı diyeyim artık ne derseniz diyin :)
 
Bu aslında sadece son kullanıcı açısından Windows'un tek artısı. Biraz mantıklı düşünürseniz bunun Windows'un iyi yanı olmadığını anlayacaksınız. Bu sadece Microsoft'un tekelliğinden kaynaklı. Yani Windows'un oyun için olan API ve teknolojilerinin daha iyi olmasından kaynaklanmıyor. Gerçekten Microsoft'un tekelliği artık birçok insanı bıktırdı.

Bunun en büyük nedeni ise Windows 95 çıktığı sırada Windows 95'in karşısında ezici bir rakibin olmaması. Linux falan henüz olgunlaşma aşamasındaydı. Apple da zaten o dönemlerde batmaya doğru gidiyordu. Steve Jobs şirketten kovulduktan sonra büyük bir finansal krize girmişti Apple. O yüzden Mac OS da artık Windows ile rekabet edemeyecek hale gelmişti. IBM'in Microsoft ile ortak olarak geliştirdiği ve sonra Microsoft'un geliştirilmesini tamamen IBM'e verdiği OS/2 da Windows 95 nedeniyle pazar savaşını kaybediyordu. Bu yüzden de Windows'un pazar payı diğer tüm işletim sistemlerini geçmişti ve tüm yazılım ve oyun geliştiricileri Windows için yazılım ve oyun yapmaya başlamıştı.

Sonrasında Linux, Windows'u her açıdan geçmiş olsa da yazılım ve oyun geliştiricileri Windows için yazdığı yazılımları sırf Linux'un pazar payı az diye Linux için yeniden yazmaya üşeniyor. "Windows zaten deli gibi kullanılırken niye Linux için yeniden yazalım ki?" düşüncesi hakim durumda. Sonuçta bir yazılımı farklı bir işletim sistemine uyarlamak kolay bir iş değil. Milyonlarca dolar harcanıp yapılan bir yazılım veya oyunu Linux'a uyarlamak yine milyonlarca dolara mal olabiliyor. Firmalar da bu masraf sonucunda Linux kullanıcılarından yeterli parayı elde edemeyip harcadıkları parayı geri alamamaktan korkuyorlar. O yüzden Linux için yazılım ve oyun yazmaya üşeniyorlar.

Yani Windows'un önde olduğu hiçbir yan yok bence. Son kullanıcı açısından önde olduğu tek yanın oyun desteği olduğu doğru. Lakin mantıklı düşününce bunun da Windows'un oyun için olan teknik altyapısının daha iyi olmasından dolayı değil, Microsoft'un tekelliğinden dolayı olduğu gerçeği ortaya çıktığı için bu da benim için bir artı değil maalesef.
Kesinlikle haklısınız hocam. Aslında bilgisayar üreticileride elini taşın altına koyup Linux önyüklü gelen bilgisayar üretirlerse kullanım oranı artabilir ve yazılımcılarda oyun ve uygulama geliştirebilir.
 
Kesinlikle haklısınız hocam. Aslında bilgisayar üreticileride elini taşın altına koyup Linux önyüklü gelen bilgisayar üretirlerse kullanım oranı artabilir ve yazılımcılarda oyun ve uygulama geliştirebilir.

Sistem üreticilerini önyüklü olarak Linux verse pek etki edeceğini sanmam. Topluluk büyütecek sistem üreticileri değil...
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı