Neden Linux kullanmıyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Konu mesajında Windows kapalı ürün diye belirtmiş. Linux açık kaynak kodlu olması ile Windows'a göre üstün anlatılmaya çalışılmış. Bu mantıkla IPhone'da kapalı kaynak kodlu tasarlandığı için o zaman Android açık kaynak kodlu olduğu için iPhone kıyasla üstün mantığı belirttim. Amacım X86 ile ARM kıyaslaması yapmak değil zaten.
Android'de IOS'da acik kaynakli degil. Bahsettigin AOSP ve kullandiginiz telefonlardaki Android ile alakasi yok.
 
Linux'un sürücü desteği genellikle Windows kadar iyi.

Linux bir kernel, Allah aşkına bir kerneli nasıl bir "ev kullanıcı"sına göre tasarlayabilirsin?

Kimse bunu iddia etmedi zaten.

Rhel de ticari ürün, kapalı kaynak mı?

Yarar. Güvenlik ve gizlilik konusunda genellikle foss yazılımlar daha iyi olur, ki öyle.

1) ben Linux kursam driver kuramayacağım. Bilgisayarım eski olduğu için. Yanlış hatırlamıyorsam Monster veya Lenovo mu tam hatırlamıyorum bilgisayar ışletim sistemi olarak Linux olarak vermişti. 2018-19 yılında bilgisayarımı aldım. Ben Linux kurmak istesem ana sistem olarak kuramam Lenovo benim bilgisayarda Linux için driver yok. Ana sistem olarak kurmayı düşünmüştüm ama driver sorunu mevcut benim bilgisayarda. Yeni veya 2-3 yıl önceki bilgisayarlar için kurulmaya ve verilmeye benzeşim baskısı yüzüne başlandı ve hızlandı.
2) konu mesajını okursanız kullanıcı için kullanışlı belirtilmiş. Linux'un ev için tasarlanmadığını belirttim.
3) konu mesajını tekrar okursanız Linux virüs Windows göre %100 güvenli hatta neredeyse yok demiş. Bu durumda da mesajım uygun.
4) bilgisayardan tek amacı internete girip ödev araştırması yapmak ise onun için açık kaynak kodlu olması faydası yok. Benim için tabii ki önemli ama her kullanıcıya bir faydası yok. Bilgisayardan anlamayan insan için önemli olan yapmak istediği işlemi yapması.
5) firma politikası kapalı kod ücretsiz yapmış bu desteklenebilir. Genelde bu düşünce politikası ile tasarlanan uygulama az.
Android'de IOS'da acik kaynakli degil. Bahsettigin AOSP ve kullandiginiz telefonlardaki Android ile alakasi yok.

Andorid açık kaynak kodlu AOSP amacı zaten açık kaynak kodlu Android ortaya çıkarmak. Mobil cihazlar için tasarlanması yazıyor. Aşağıdaki linkte kendileri öyle belirtmiş. Referansım Source andorid sitesi.
 
Son düzenleme:
Günlük kullanımımda windows daha rahat geliyor. Kullandığım uygulamalar ücret gerektirmiyor. OEM lisans 20TL. Ön yüklü gelen uygulama ve hizmet yok.
 
Linux'te bir hata ile karşılaştığında anında çözüm bulamayabiliyorsun dostum ondan.
 
Öncelikle senelerden beri Windows'a bir alışkanlık var. Ayrıca oyun falan oynuyoruz ondan dolayı olabilir.
 
Baktım, okudum. Gördüm ki nedenlerin hepsi saçma.

1- Bir hata ile karşılaşıldığında sadece arama motorunda hatayı aramak beni çoğunlukla çözüme ulaştırdı. Fakat Windows üzerinde bir hata aldığımda arasam bile çözümünü asla bulamıyordum.

2- Alışkanlık diye bir şey yok. Linux'a da alışabilirsiniz. Bir sürü newcomer distrosu var. Seçin arasından bir tanesini kullanın. Göreceksiniz ki Windows'tan tonla daha basit, güvenli.

3- Linux tarafının oyun deneyimi çoğunlukla pozitif. Çalışmayan oyunların sebebi genellikle Anti Cheat. Fakat artık BattleEye ve Easy Linux desteğini getirdi. Sadece oyun geliştiricilerinin bu desteği onaylaması gerekiyor. Bu kadar basit.

4- Zor falan değil. Mint geçerseniz görürsünüz. Windows, Mint'ten kesinlikle daha zor. Ben gidip bir siteye uygulama indirmektense buradan gidiyorum bir tıkla kuruyorum. Bana Microsoft Store gibi bahanelerle gelmeyin arkadaşlar, tamamen buglu indirme hızı kaplumbağa gibi olan bi Store'dan hiçbir şey beklenmez.

5- Linux açık kaynak kodlu, sadece "yazılımcı" kitleye hitap ediyor diye bir olay yok. Açık kaynak kodlu uygulamalar güvenlik açısından kesinlikle daha iyi. Ayrıca son kullanıcıya da hitap ediyor, çünkü açık kaynak kodlu uygulamalar başka insanlar tarafından değiştirilip (eğer lisansı GPL benzeri bir lisans ise) farklı bir tür olarak yayınlanabilir. Ve bu son kullanıcı o yazılımı ve onun türlerini kullanabilir. Hangisini istiyorsa.

6- Windows'un uygulama desteği aslına bakarsanız Linux'tan daha az. Flatpak, Snap, Wine, Darling, Software Repositories birleşince Windows'un uygulama desteğini çok büyük bir farkla aşıyor. Ki bunlara gerek bile yok. Native destekleyen uygulamalar çok fazla var.

Sloganımı atıp gitmek istiyorum:

"2022, The Year of the Linux Desktop."
 
Son düzenleme:
Linux'un sürücü desteği genellikle Windows kadar iyi.

Linux bir kernel, Allah aşkına bir kerneli nasıl bir "ev kullanıcı"sına göre tasarlayabilirsin?

Kimse bunu iddia etmedi zaten.

Rhel de ticari ürün, kapalı kaynak mı?

Yarar. Güvenlik ve gizlilik konusunda genellikle foss yazılımlar daha iyi olur, ki öyle.

Ban durumu vesaire yok ve rahatça giriliyor. Zamanında az oynamadım Linux'ta :D

Windows fanatikleri genellikle yanlış bilgi veriyor, ona sinir oluyorum. Sonra böyle tartışma çıkıyor ortaya.

Microsoft Office gerektiren işlerde onlyoffice kurtarır diye düşünüyorum.
Kalem desteği derken Wacom tarzı tabletlerden bahsediyorsanız var, hatta bir arkadaşım Linux'ta osu oynuyor.

Linux Mint yok fakat Ubuntu tabanlı bazı distroların olduğu GitHub - hakuna-m/wubiuefi: fork of Wubi (https://launchpad.net/wubi) for UEFI support and for support of recent Ubuntu releases bu toola bakabilirsiniz.

Hata hakkında konu açabilirseniz, yardımcı olmaya çalışırız. Görünüm konusuna gelirsek çok iş değil, çoğu Linux masaüstü ortamında 20 dakika içinde güzel bir şey ortaya çıkarabiliyorsunuz. Bence değer. Ama eğer yapamam diyorsanız sizin gibi görünümü özelleştirmek istemeyenler için de distrolar mevcut.

Bu ama, Linux'ta lisans derdinin olmadığını değiştirmez.

Herkesin bahsettiği şu oyun konusuna gelirsek, ne kadar Linux bayağı ilerlemiş olsa da, bazı insanlar için yeterli değil. Bunu anlıyorum, ve şu anda Linux kullanmayanlar için en saçma olmayan sebep olsa gerek. İsteyen dualboot yapabilir, ben zamanında öyle kullanıyordum. Dualboot konusunda sıkıntı yaşayan da olursa yardım etmeye çalışırız. Yeter ki "Windows en iyisi" deyip saçma sebepler sunmayın.

Only Office kurtarmaz, fotoğraf, simgeler ve sayfa düzeni bozuluyor, bu yüzden Microsoft Office'i tercih ediyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı