Materyalizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

"Tanrı’nın mahiyetine yönelik karşı koyuşları makul gözükebilir ancak bir tür yetersizlik ve yine varlığın apriori bilgisinden gafil kalmalarından dolayı Tanrı’nın varlığını yadsımalarının güçlü bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. Tanrı, mahiyetinin olmaması sebebiyle zihinsel/rasyonel açıdan ispatlanamaz. Öte taraftan Tanrı, varlığının apaçıklığı ve aklın da menşei olması itibariyle ispata bile konu olmayacak kadar açık bir varlıktır. Bu hükmü, ontolojik delilinden farklı kılan özelliği “Tanrı vardır.” önermesindeki “varlık” yükleminin özne pozisyonuna çekilmesi yani varlığın mahiyetin bir sıfatı olarak asla değerlendirilemeyeceğidir. Ulaştığımız sonuca göre Tanrı varlığıyla bütün kâinata şahitse sıddık kimseler yanında bütün bir halkın da bu şehadetin bir parçası olması lazım gelir. İşte ezan ve kelime-i şehadet bunun bir ifadesidir. Halk; itikat yönünden Tanrı konusunda şaşkın ve kararsızken vehim gücünün olumlu gücü sayesinde inancında net ve kararlılık içerisindedir."

@Violet S @Eftal efo Reddiyeleriniz?
 
Son düzenleme:
"Tanrı'nın mahiyetine yönelik karşı koyuşları makul gözükebilir ancak bir tür yetersizlik ve yine varlığın apriori bilgisinden gafil kalmalarından dolayı Tanrı'nın varlığını yadsımalarının güçlü bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. Tanrı, mahiyetinin olmaması sebebiyle zihinsel/rasyonel açıdan ispatlanamaz. Öte taraftan Tanrı, varlığının apaçıklığı ve aklın da menşei olması itibarıyla ispata bile konu olmayacak kadar açık bir varlıktır. Bu hükmü, ontolojik delilinden farklı kılan özelliği “Tanrı vardır.” önermesindeki “varlık” yükleminin özne pozisyonuna çekilmesi yani varlığın mahiyetin bir sıfatı olarak asla değerlendirilemeyeceğidir. Ulaştığımız sonuca göre Tanrı varlığıyla bütün kâinata şahitse sıddık kimseler yanında bütün bir halkın da bu şehadetin bir parçası olması lazım gelir. İşte ezan ve kelime-i şehadet bunun bir ifadesidir. Halk; itikat yönünden Tanrı konusunda şaşkın ve kararsızken vehim gücünün olumlu gücü sayesinde inancında net ve kararlılık içerisindedir."

@Violet S @Eftal efo Reddiyeleriniz?

Vehim gücünün olumlu gücü sayesinde bir varlığa inanmak mı desem, kararlı bir şekil de olmak mı desem; Bence bu senin kendi inancın.
 
Ateistlerin bir argümanıdır o kadar derim. Her şey maddeden geldiyse maddeyi kim yarattı? Madde mi?

Mevzu zaten materyalizmde yaratılış gibi madde üstü şeylerin olmaması. Ne hakkında konuştuğunuzu bilseniz bir de keşke.

Maddeye tapmanın manasını anlayamıyorum.

Materyalizm maddeye tapmak değildir. Bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapmayın.
 
Maddeye tapmanın manasını anlayamıyorum.

Bende olup olmadığı belli olmayan bir şeye tapılmasını anlamıyorum. Tüm hayatınız boyunca ibadet vs ederek boş yere çabalamış ve boş yere hayatta sırf Tanrı varsayımından dolayı dua kavramı ile olması imkansız olan bir şeye sırf iki kelime ederek ulaşmayı umut etmek mi? Bana mantıklı gelmiyor.

Ateistlerin bir argümanıdır o kadar derim. Her şey maddeden geldiyse maddeyi kim yarattı? Madde mi?

Maddeyi zaten yaratan bir şey yok ortada. Madde kendi kendine tesadüfi bir olay sonucunda oluştu bana göre.
 

Geri
Yukarı