Nihilizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tanrıya inanmayan biri için gayet mantıklı bir görüş. Tanrı yoksa rastgele bir gezegende rastgele hayat bulmuş ve zeka geliştirmiş hayvanlarız
 
Nihilizm tehlikeli bir zihniyettir çünkü ilgisizliğe ve eylemsizliğe yol açabilir, bu da hedeflerimize ulaşmamızı ve hayatta ilerlememizi engeller. Bize rehberlik eden daha yüksek bir güç veya nihai kozmik plan olmasa bile, kendimiz için anlam yaratabileceğimize inanmalıyız. Bu, herhangi bir değişiklik yapmaya çalışmadan yolumuza geleni kabul etmek yerine hayattan istediğimiz şeyler için harekete geçmemizi sağlar. Peki hedeflerinizde ulaştıktan sonra ne olacak?
 
Çok dallı bir düşünce biçemi olduğu halde sadece ezbere felsefe derslerin de basitçe anlatılan, bir çok kimseler tarafından oldukça olumsuz bir ışığın altında ele alınan bir felsefi yapıdır. Daha çok varoluşsal ve optimistik nihilizim üzerinden kendi düşüncelerimi katarak konuşacağım.

Hayatın özünde yatan (üreme, hayatta kalmayı ayırınca) bir amacın, nedenin ve değerin olmadığı, bunların insanlar tarafından keşfedilip atfediği savunulur. Yani bir şeyi yapma veya yapmama amacınız ve nedeniniz, maddi ve manevi değerleriniz sizin ve/ya diğer insanlar tarafından belirlenmiştir. Altın denen madenin özünde bir değeri yoktur, ona değer biçen yine insandır. İnsan doğmadan özünde pilot olmak isteği yoktur, kendisi yaşantısının etkisiyle o mesleğe ısınıp onu kendisine bir amaç edinmiştir. Yerde kendi halinde bir taşı alıp suyun üstünde sektirmeniz için hiç bir neden yoktur, siz sıkıldığınız belki de denemek istediğiniz için yaparsınız. Sözüm ona nihilizim demek hiç bir şeyin anlamı, nedeni, değeri yokmuş, tamam; eee ne yapayım, gideyim öleyim demek değidlir. Ha, komik olan şu ki bunu diyorsanız yine hayata "gidip ölmek" için bir neden ve amaç vermişsiniz ama fazla değer vermemişsiniz demektir. Tabii bu konunun varoluş ve olmayış, inançsal, şahsi, kültürel, ve toplumsal olgular gibi bir çok boyutu daha var ama benlik özetle bu kadar.
 
@MuX Nietzsche, Güç İstenci'nde nihilizm için demiş ki; "Önceki hedeflerin ve değerlerin kusurlarının ve yetersizliklerinin farkına varan güçlü bir ruh halinin ya da bunun farkına vardığı halde hiçbir etkide bulunamayan, sadece onlara inancını yitirmiş olarak onlar arasındaki savaşa seyirci kalan ve çözülmelerine engel olamayan zayıf bir ruh halinin işaretidir."

Nihilizmin; varolan değerlerin sorgulanması tarafı, anlama değer katabilir. Lakin orada saplanılıp kalınması; insanı, yegane gayesi üremek ve tüketmek olan bir varlığa çevirebilir.
 
Nihilizmi böyle yargılamamalısınız. Nihilizm insanin yaşamı boyunca dönem dönem bir şeylerin farkına vardığında ya da pes ettiği anlarda zihnine takılmış lakin çoğu kişi tarafından reddedilmiş bir görüştür. Herkes hayatının belirli bir döneminde nihilist bir kimliğe bürünmüştür. Hayatın anlamsızlığını sorguladıktan sonra iki farklı yol çıkar karşımıza. İlk yolda yaşanılan olaylardan sonra normal hayatımıza devam ederiz. İkinci yolda ise gerçekten hayatın anlamsızlığını anlamış ve melankolik bir yaşama gideriz. Nihilizm'e ikinci yol diyebiliriz.
 
Karşılaştığım en ilginç düşünce biçimi hiççilik. Nasıl olurda hiçbir şey'in anlamının ve değerinin olmadığını savunurlar anlamıyorum.
 
Burada nihilizme sallayan arkadaşların hayatlarındaki anlamı çok merak ediyorum. Ne acaba? Hepiniz ölmeyi beklerken zaman geçiriyorsunuz. Hedeflerinizin çoğunun bir başkası için hiçbir anlamı yok. İleriye dönük veya anlık olarak haz almak için eylemleriniz temeli şekilleniyor. Güzel bir iş iyi bir eş mutlu bir yuva... Çok anlamlıymış gerçekten. Nihilizime utanmasa küfür edecek arkadaşların hayatta bulduğu o muhteşem anlamı merak ediyorum. Ben söyleyeyim zevk almak ve mutlu olmak. Nihilist birisi zevk almayı ya da mutlu olmayı bırakmıyor. Yapmaya devam ediyor ama bunların bomboş şeyler olduğunun farkında. Evet gerçekten de her şey bomboş kabul etmemek için anlamınızın içini doldurup teselli edin kendinizi.

Dediğin aslında gerçekten benim düşüncelerimmiş galiba ve bilmiyordum. Hayatımdan keyif almaya devam ediyorum ve hayatta yapılacak oldukça fazla şey var ama içi boş gerçekten.

Karşılaştığım en ilginç düşünce biçimi hiççilik. Nasıl olurda hiçbir şey'in anlamının ve değerinin olmadığını savunurlar anlamıyorum.

O zaman muhtemelen müslümansın. Müslüman'ların felsefeden anlicağını pek sanmıyorum onların hayatınınn sadece birkaç anlamı var..
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı