Uçaklarda Otomatik Uçuş Sistemleri

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 38
  • Görüntüleme 6B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Günümüz uçaklarında otomatik uçuş işlemi, genellikle dijital uçuş kontrol sistem (DFCS-digital flight control system) yada otomatik uçuş sistemi (AFS- The Automatic Flight System) olarak adlandırılan sistemler vasıtası ile gerçekleşir. Bu sistemin görevleri şunlardır:

  • Autopilot (oto pilot)
  • Flight director (uçuş yöneticiliği)
  • Altitude alert (yükseklik uyarısı)
  • Speed trim (hız ayarı)
  • Mach trim (mach ayarı “mach= uçak hızının ses hızına oranı”)
Auto Pilot:

Her uçuşun, uçuş öncesi hazırlanmış bir planı vardır. Bu planın aşamaları, mevcut veriler ( hız, irtifa vs.), rota, kalkış yerinden, gidilecek alana olan uzaklık gibi bilgiler pilotlar tarafından, çok amaçlı kontrol ve gösterge ünitesi (Multifunction Control and Display UnitsMCDUs) üzerinden, (FCC) bilgisayarlara yüklenir. Kalkıştan sonra sistem devreye alındığında, bilgisayarlar uçak üzerindeki air data, pitot-statik sistem, radar altimetre, gibi çeşitli elektrik-elektronik donanımların verdiği geri besleme sinyallerini kullanarak uçağın hızı, yüksekliği, pozisyonu, gittiği yön gibi mevcut durumları saptar.

Oto Pilot ne zaman kullanılabilir:

  • Climb (tırmanma, yükselme)
  • Cruise (düz uçuş)
  • Descent (alçalma)
  • Approach ( inişe yaklaşma)
  • Go-around (uçağın inişten vazgeçip pas geçmesi)
  • Flare (iniş öncesi, tekerlekler yere değmeden az önceki pozisyon)
Flight Director:

FCC’ye, birkaç sistemden bilgi gönderilir ( CDS'den kılavuz pilotlarla). Kılavuz pilotlar CDS'DE MCP üzerinden uçuşu yönlendirebilir. Uçuş planı doğrultusunda uçuş kontrolü yapılır.

Altitude Alert:

FCC uçuş planı çerçevesinde ayarlanan yüksekliğin altına inildiğinde pilotu sesli olarak ve görsel olarak uyarır.

Speed Trim:

Uçağın hava hızı fazla ise ve ya da az ise motor gücünü kontrol ederek uygun hıza ayarlar. Pilotların girdiği uçuş planı doğrultusunda hız kontrolü yapar.

Mach Trim:

Oto pilot, mach süratini otomatik olarak ayarlar.

Screenshot_3.png


Screenshot_4.png
 
Son düzenleme:
Hocam bir uçak kazası vardı, belki biliyorsunuzdur diye soruyorum.

Bir gece uçuşunda Pilot ve çocukları kabin içerisinde, uçakta yolcularda var. Pilot, çocuklarından birisini lövyenin başına oturtuyor ve çocuk lövyeyi haraket ettirerek otomatik pilotu devre dışı bırakıyor; daha sonra çocuk uçağın burnunu hafifçe aşağıya kırıyor ve uçak irtifa kaybetmeye başlıyor. Uçak hızla irtifa kaybederken pilot tekrar lövyenin başına geçemiyor ve içinde ki yüzlerce yolcu ile uçak soğuk sulara gömülüyor. Bir pilotun saçma davranışları yüzünden yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Bu kaza ile ilgili bir şey biliyor musun? baştan uçak kazası raporlarına başlamak istiyorum.
 
Oleeey! Sonunda uçaklarla ilgili konu geldi. 😄😄🙂

Ayrıca BİRGEN AİR ile ilgili bir konu yapar mısınız? Çok meraklandım ama bilgiler biraz az geldi bana. Kara kutu kaydını dinledim, makale okudum, belgesellerini izledim ama sanki halen eksik varmış gibi hissediyorum.
 
Kaza raporlarını yıllar yıllar önce izledim. Böyle bir olay hatırlıyorum ama hangi yılda, hangi havayollarında, hangi uçakta gerçekleşmiştir zihnimde değil.

Oleeey! Sonunda uçaklarla ilgili konu geldi. 😄😄🙂
Canım sıkıldıkça yazıyorum :)
 
Kaza raporlarını yıllar yıllar önce izledim. Böyle bir olay hatırlıyorum ama hangi yılda, hangi havayollarında, hangi uçakta gerçekleşmiştir zihnimde değil.


Canım sıkıldıkça yazıyorum :)
Cevabın için teşekkürler, ben baştan izleyerek bulurum :)

Zaten baştan başlayacağım.
 
Aa, evet BİRGEN AİR konusunu bende merak ediyorum.

Ben biraz araştırdım. Pitot tüpüne arılar koloni kuruyormuş ve uçak ilk önce OverSpeed ( Aslında OverSpeed değil. Pitot tüpü bozuk. ) oluyor. Sonra hızı indirelim derken Stall oluyor. ( Hız çok düşük demek. ) sonra arttıralım derken bir tane motor çalışmıyor ve döne döne denize çakılıyor. Kara kutu kaydı var dinleyebilirsin.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı