Evrim'in tanımı

Neden en baştan düzgün yaratmıyor?
Evrim öngörmez, düzgün ve kusurlu yaratması umrunda değil. Kendisinin vereceği cevap olmadığı için her şeye bahane bulup kendi kafasına göre senaryo üreten bir zat kendisi. Düne kadar evrimi doğru bulmuyorum diyen biriydi bugün evrimi çıkarı için kullanıp ben evrime düşman değilim diyen koşullara göre yön değiştiren tipik dindar ülke insanı.
 
Zamandan ve mekandan munezzeh olani deney tupune koyamazsınız.
Nasıl inanmamızı bekliyorsun o zaman, öyle değil böyle değil. Nasıl olacak bu iş? Bilimsel değil diyoruz, zamandan ve mekandan münezzeh deney tüpüne koyamazsın diyorsun. Ne yapmamızı bekliyorsun, somut tek bir delili olmayan bir şeye inanmamızı mı?
 
Son düzenleme:
Bu kadar bilgisizce yorum yapmayı nasıl başarıyorsun delirmemek elde değil. Engelli doğan insanların zamanla düzeldiği nerede görülmüş sen şaka mısın, her şey körelmiş organ mı bu neyin kafası ya. Başlayacağım senin öngörüne.

Konumuz engelli insanlar değil. Engelli insanların milyonlarca yıllık evrimle ve körelmiş organlarla alakası yok. Ben direkt olarak körelmiş organ konusundan hareketle konuştum. Konuyu çarpıtma. Engelli insanlar hakkında yorumum yok. Sadece bu konu kapsamında yorum yapıyorum.

Basit mantıkmış, bu basit mantık. Görmediği bir şeyi kesin var gibi savunan kendi kafanda uyduruk bir tanrı oluşturmuşsun.

Sen de evrim süreci içinde yeterince vakit geçtiği zaman oluşmamaya başlayacak körelmiş organların daha yeteri kadar vakit geçmediğinde hala var oluşuna kusurlu oluşum diyerek kusursuz yaratıcı yoktur safsatasını ortaya atmışsın.

Benim sunduğum kanıtlar hepsi de somut delil, hepsi de bunların bir tanrının yapamayacağın net işareti. Doğada kusursuz canlı yoktur. Evrim akıllı tasarım demek için evrimden zerre anlamamak gerekiyor, zaten sen evrimden hiçbir şey anlamıyorsun. Evrimi bilmemene rağmen çıkarı için kullanıyorsun. Hodri meydan gel evrimin tanrı ürünü olduğunu somut delillerle kanıtla bakalım öyle bana öngörü yaparak, senaryo çizerek evrim akıllı tasarım diyemezsin. Seninde o yobazlardan farkın yok, onlarda kalıplaşmış düşüncelere sahip sen de öyle.

Somut delil dediklerin sadece körelmiş organı olan ama o organı henüz hala oluşma sürecinden çıkmamış olan hayvanlar. Doğada kusursuz canlı yoktur derken ne gibi bir canlı arıyorsun? Bütün canlılarda körelmiş organ var mı? Uzun yolu izleyen siniri gösterip tanrı olsa böyle yapmazdı demek tanrıya işini öğretmeye çalışmak değil mi? Benim yaptığımda senin örneğinde tanrıya işini öğretmeye çalışmanın saçma olduğunu söylemek.

Evrim bir tesadüfi durum değildir. Sen o günde evrimi reddediyordun yeme beni, senin ne olduğunu iyi biliyorum.

Hiçbir zaman evrimi reddetmedim. İftira atmayı kes. Tesadüfi evrime inanmıyorum dedim. Tesadüfi evrime inanmıyorum demek, kendi kendine oluşmadığını ve onun akıllı tasarım sonucu olduğunu düşünüyorum demek. Sadece evrime inanmıyorum desem zaten bu tartışmayı yapıyor olmazdım. Ama cümlenin başında tesadüfi kelimesi var yani sen daha ne okuduğunu bile anlamadan iftira ve hakaretlere başvuran birisin. Kullandığım tesadüfi kelimesini bile yanlış anlamışsın daha.

Beyinden çıkan bu sinir ile gırtlak arasında en fazla 5-10 CM var. Sinir gırtlağa kısa yoldan varmak yerine görseldeki zürafa gibi kısa yoldan gitmiyor metrelerce dolaşıp kalbin etrafından dönüp, tekrardan yukarı çıkıp beyne ulaşıyor.

Neden böyle yapıyor kısa yol varken uzun yolu seçiyor sebebi evrim. Bir tasarımcı yapsaydı eğer böyle bir yol izlemezdi elbette.

Bir tasarımcı yapsaydı eğer böyle bir yol izlemezdi derken hangi tasarımcıyı metafor olarak kullanıp örnek göstereceksin? İnsanı göstereceksin tabi. Ben de insan zekası ile tanrı zekası karşılaştırılamaz diyorum. Bir durumu körü körüne saçma bulmak asıl mantıksız olandır. Diğer gösterdiğin bütün örnekler de aynı şekilde. Hepsinde tasarımcı olsa böyle yapardı şöyle yapardı böyle yapmazdı şöyle yapmazdı şeklinde senaryolar var. Bu senaryoları kim uyduruyor peki? Bana senaryo üretme diyip arkasından türlü hakaretlere başvuran kişinin ta kendisi.

Neden? Bu çok saçma bir bahane. Neden en baştan düzgün yaratmıyor?

Evrimin işleme prensibi söz konusu olunca, milyonlarca yıl içinde birbirlerinden evrilen ve içinde bulundukları koşullar eşliğinde değişen canlılar en baştan nasıl düzgün yaratılabilir?

Evrim öngörmez, düzgün ve kusurlu yaratması umrunda değil. Kendisinin vereceği cevap olmadığı için her şeye bahane bulup kendi kafasına göre senaryo üreten bir zat kendisi. Düne kadar evrimi doğru bulmuyorum diyen biriydi bugün evrimi çıkarı için kullanıp ben evrime düşman değilim diyen koşullara göre yön değiştiren tipik dindar ülke insanı.

Evrimi doğru bulmuyorum diye bir şey asla söylemedim. Okuma-anlama-algılama problemlerin var. Tesadüfi evrime inanmıyorum dedim ve onu da açıkladım. Dindarlıkla hiçbir alakam yok. Konuda dine değinmedik bile. Bizzat sen değinmeye çalıştın çünkü hakaret edecek yer arıyorsun. Evrimle alakalı bilgi vermek dışındaki bütün cevapların tamamen iftira, hakaret ve önyargı ile dolup taşıyor. Senin tartışmaktan anladığın şeyler karşındaki insana çeşitli yollarla hakaret etmek, iftira atmak ve kalıplaşmış önyargılarla atıp tutmaktan ibaret. Bunu diğer konularda da çok kez gördüm ve burada da 24 saattir aynı şeyi yapıp durdun. Benim geçen sene söylediğim cümleyi göz göre göre nasıl çarpıttığını hepimiz gördük. Bu agresifçe ve tamamen hakaret içerikli tartışma biçimin ile komik duruma düşüyorsun sadece. Ben üslubumu her zaman korudum burada. Bana rezil, acınası, kepaze gibi çocukça hakaretlerde bulunmana rağmen ve tartışma konusunu çarpıtıp farklı yönlere çekmeye çalışmana rağmen. Sağlıklı bir tartışma ortamında nasıl davranılacağını bilmiyorsun. Tartıştığın herkesi aynı kefeye koymaktan ve aynı tip hakaretlerle saldırmaktan başka yaptığın tek şey evrim hakkında bilgi vermek. Sağ ol verdiğin bilgiler için ama üslubunu değiştirmen gerekiyor. Bu forumda ölüm kalım savaşı değil, bilgi alışverişi yapma amacı güdüyoruz.
 
Son düzenleme:
Konuyu çarpıtma. Engelli insanlar hakkında yorumum yok. Sadece bu konu kapsamında yorum yapıyorum.
Engelli insanları görmezden gelemezsin. Bunlara da bir açıklama getirmek zorundasın. İkincisi körelmiş organları kusursuzluk olarak görmek akla ziyan bir açıklama.


Sen de evrim süreci içinde yeterince vakit geçtiği zaman oluşmamaya başlayacak körelmiş organların daha yeteri kadar vakit geçmediğinde hala var oluşuna kusurlu oluşum diyerek kusursuz yaratıcı yoktur safsatasını ortaya atmışsın.
Safsata varsa senin bu yazdığın saçma sapan yorumlardır hiçbir delileye dayanmayan üstelik. Körelmiş organın zamanla yok olması kusursuzluk demek değildir bunu kafana sok.

Hiçbir zaman evrimi reddetmedim. İftira atmayı kes. Tesadüfi evrime inanmıyorum dedim. Tesadüfi evrime inanmıyorum demek, kendi kendine oluşmadığını ve onun akıllı tasarım sonucu olduğunu düşünüyorum demek.
Sen şaka mısın bilgisiz bilgisiz yorum yapma. Genetik sürüklenme, mutasyonlar bunların hepsi de tesadüfi olarak gerçekleşir. Ben evrimde tesadüfe inanmıyorum demek bilgisizce yapılan bir yorum. Her defasında evrim konusunda bilgisiz olduğunu bir kez daha kanıtlıyorsun.


Ben de insan zekası ile tanrı zekası karşılaştırılamaz diyorum. Bir durumu körü körüne saçma bulmak asıl mantıksız olandır.
Tanrının zekasını nereden biliyorsun, ölçtün mü bu saçma sapan varsayımlarının kaynağı ne?

Hepsinde tasarımcı olsa böyle yapardı şöyle yapardı böyle yapmazdı şöyle yapmazdı şeklinde senaryolar var. Bu senaryoları kim uyduruyor peki? Bana senaryo üretme diyip arkasından türlü hakaretlere başvuran kişinin ta kendisi.
Ben akıllı tasarım olmadıklarını somutlarla sunuyorum. Sen akıllı tasarım olduklarına dair en ufak bir kanıtın yok, senin işin gücün senaryo üretmek. Akıllı tasarım olduklarını somut delillerle sun hodri meydan ne duruyorsun, niyE yapmıyorsun bunu yapacak bilgi sen de zerre bulunmamakta.

Evrimin işleme prensibi söz konusu olunca, milyonlarca yıl içinde birbirlerinden evrilen ve içinde bulundukları koşullar eşliğinde değişen canlılar en baştan nasıl düzgün yaratılabilir?
Bu prensipler söz konusu olunca bir yaratıcıya ihtiyaç olmadan bu canlılar değişiyor, evrim geçiriyor. Daha evrimin işleyişini bilmiyorsun hangi akla hizmet bu yorumları yapıyorsun?

Evrimi doğru bulmuyorum diye bir şey asla söylemedim. Okuma-anlama-algılama problemlerin var. Tesadüfi evrime inanmıyorum dedim ve onu da açıkladım
Okuma-anlama-algılama sorunun olan biri varsa aynaya bakman yeterli. Mutasyon ve genetik sürüklenmeden bir haber olup tesadüfi evrime inanmıyorum demek saçmalıktır. Bu iki mekanizma tesadüfen gerçekleşir.

Evrimle alakalı bilgi vermek dışındaki bütün cevapların tamamen iftira, hakaret ve önyargı ile dolup taşıyor
Senin gibi bilgiden yoksun birine hakaret edecek kadar kendimi düşürmem. Zoruna giden yorumları hakaret olarakta görme.

Benim geçen sene söylediğim cümleyi göz göre göre nasıl çarpıttığını hepimiz gördük.
Çarpıtma mı güldürme beni. Düne kadar evrim karşıtıydın kimi yiyorsun sen, ben tesadüfi evrime inanmıyorum diyerek evrimi kabul edemezsin beyefendi böyle bir dünya yok. Evrimin içinde tesadüflükte vardır. Yok öyle kafana göre hem ben evrimi kabul etmiyorum sonra çıkıp ben evrimi kabul etmiyorum derken tesadüfi evrimden bahsediyorum gibi bahanelere sığınamazsın, böyle bir bahane de kabul edilemez.

Bu forumda ölüm kalım savaşı değil, bilgi alışverişi yapma amacı güdüyoruz
Senaryo üretmek ne zaman beri bilgi alışverişi oldu. Türlü türlü bahaneler ortaya atıp kendini kandırmaktan başka hiçbir işlevin yok. Acınası yorumlar yapıyorsun bu su götürmez bir gerçek. İstediğin kadar alın, darıl gerçek bu.
 
Son düzenleme:
Engelli insanları görmezden gelemezsin. İkincisi körelmiş organları kusursuzluk olarak görmek akla ziyan bir açıklama.
Safsata varsa senin bu yazdığın saçma sapan yorumlardır hiçbir delileye dayanmayan üstelik. Körelmiş organın zamanla yok olması kusursuzluk demek değildir bunu kafana sok.

Görmezden gelmiyorum. Bu konu evrim ile alakalı olduğundan dolayı konuya dahil etmiyorum. Körelmiş organların kusursuzluk örneği olduğunu da ima etmedim. Kusur ve kusursuzluk kavramlarını daha önce basit bir mantık ve çıkarım ile açıkladım. Organların yok olmasına evrim sürecinin parçası dedim.

Sen şaka mısın? Bilgisiz bilgisiz yorum yapma. Genetik sürüklenme, mutasyonlar bunların hepsi de tesadüfi olarak gerçekleşir. Ben evrimde tesadüfe inanmıyorum demek bilgisizce yapılan bir yorum. Her defasında evrim konusunda bilgisiz olduğunu bir kez daha kanıtlıyorsun.

Bu cevabına senin bir önceki cevabını gösteriyorum. İstersen artık bir karar ver bu konuda, ne dersin? Bilgili taklidi yapan zat?
Evrim bir tesadüfi durum değildir. Sen o günde evrimi reddediyordun yeme beni, senin ne olduğunu iyi biliyorum.
...

Tanrının zekasını nereden biliyorsun, ölçtün mü bu saçma sapan varsayımlarının kaynağı ne?

Tanrı zekasını bilmiyorum ama hani koskocaman evrenin içindeki küçücük dünyada yaşayan insanların zekasını da tanrı zekası yerine koyup o şekilde çıkarım yapmaya da çalışmıyorum. En başından beri bu düşünce tarzının imkansızlığını açıklıyorum zaten.

Ben akıllı tasarım olmadıklarını somutlarla sunuyorum. Sen akıllı tasarım olduklarına dair en ufak bir kanıtın yok, senin işin gücün senaryo üretmek.

Akıllı tasarım olmadığına dair kanıt olarak sunduğun şey nedir? "Tasarımcı olsa elbette böyle yapmazdı, şöyle yapardı, böyle yapardı." diyorsun. Bu senaryolar nerden çıkıyor?

Bu prensipler söz konusu olunca bir yaratıcıya ihtiyaç olmadan bu canlılar değişiyor, evrim geçiriyor. Daha evrimin işleyişini bilmiyorsun hangi akla hizmet bu yorumları yapıyorsun?

Diğer cevaplarıma benzer şekilde cevaplıyorum. İhtiyaç olup olmama kıstası nedir? Yine "tasarımcı olsa şöyle yapardı" tarzındaki yorumlama şekli. Kanıt olarak bu kıstası kullanıyorsun. Bu da bir çeşit senaryo.

Okuma-anlama-algılama sorunun olan biri varsa aynaya bakman yeterli. Mutasyon ve genetik sürüklenmeden bir haber olup tesadüfi evrime inanmıyorum demek saçmalıktır. Bu iki mekanizma tesadüfen gerçekleşir.

Yukardaki cevaplarımdan birinde senin cevabını kopyala yapıştır yapmıştım. Aynı cevap söz konusu. Tesadüfen olmadığını kendin yazmıştın önceki sayfada:
Evrim bir tesadüfi durum değildir. Sen o günde evrimi reddediyordun yeme beni, senin ne olduğunu iyi biliyorum.
...

Senin gibi bilgiden yoksun birine hakaret edecek kadar kendimi düşürmem. Zoruna giden yorumları hakaret olarakta görme.

Tabi evet. Rezil, kepaze, acınası, cahil gibi kelimeler aşağılama ve hakaret değildir kesin.

Çarpıtma mı güldürme beni. Düne kadar evrim karşıtıydın kimi yiyorsun sen, ben tesadüfi evrime inanmıyorum diyerek evrimi kabul edemezsin beyefendi böyle bir dünya yok. Evrimin içinde tesadüflükte vardır. Yok öyle kafana göre hem ben evrimi kabul etmiyorum sonra çıkıp ben evrimi kabul etmiyorum derken tesadüfi evrimden bahsediyorum gibi bahanelere sığınamazsın, böyle bir bahane de kabul edilemez.

Evrim karşıtı olduğumu göstermesi gereken söylemimi buraya linkini attın ama gel gör ki evrim karşıtı olmadığım ortaya çıktı. "Tesadüfi evrime inanmıyorum." ifadesinin birden fazla açıklaması yok. Tek bir açıklaması var o da tesadüfi olmayan, yani akıllı tasarım sonucu oluşmuş bir evrim olduğunu düşünüyorum demek. Kaldı ki cümlenin devamında "mühendis" kelimesini de kullanmışım. Şimdi ona eşdeğer olarak akıllı tasarım diyorum.

Sen önceki sayfada evrime tesadüf değildir diyip sonra bu sayfada evrim ve onun süreçleri hakkında tesadüfidir diyip 180 derece dönmüş oldun. Daha ne yazdığını bilmiyorsun ve bir de bana diyorsun.

Senaryo üretmek ne zaman beri bilgi alışverişi oldu. Türlü türlü bahaneler ortaya atıp kendini kandırmaktan başka hiçbir işlevin yok. Acınası yorumlar yapıyorsun bu su götürmez bir gerçek. İstediğin kadar alın, darıl gerçek bu.

Hayır, senaryo üretmenin âlâsını sen yapmıyor musun? Akıllı tasarım olsa şöyle olmazdı böyle olurdu demek neyi kıstas almaktır? Koca evrendeki küçük dünyada yaşayan küçük insan zekasını baz almak değil mi? Tanrıya iş öğretmeye çalışmak değil mi? Evrim sürecindeki bütün neden-sonuç ilişkileri tamamen %100 olarak keşfedildi de, geriye yanlışlarını bulmak ve bu yanlış gibi görünen şeyleri felsefik konuya dahil, bilimle alakası olmayan bir metafiziksel kusursuz yaratıcıya yakıştırmak mı kaldı? Bilim, yeni keşiflerle sürekli değişen ve gelişen bir olgu. Neden-sonuç ilişkileri de zamanla yeni keşiflerle değişebilir. Bu yüzden körü körüne din savunur tavırlara girmenin hiçbir mantığı ve gereği yok.
 
Net olsun diye direk insan üzerinden konuşacağım.

Engellilik konusunun evrim konusunda geçmesi çok saçma. İlk insanı tanrı yaratmış olsun ya da olmasın (yani akılcı tasarım), 2 durumda da bundan sonraki her canlıyı tek tek kendi yarattığı anlamına gelmiyor. Hatta insanların engellilik oranın çok daha fazla olması gerekirdi. Aldığım embriyoloji, biyokimya vb. birçok dersten sonra böyle düşünüyorum. Onun dışında tartışmaya devam edebilirsiniz. Bir taraf tutmak için gelmedim. Sadece konunun bu kısmı saçma geldi ve kendimce düzeltmek istedim.
 
Net olsun diye direk insan üzerinden konuşacağım.

Engellilik konusunun evrim konusunda geçmesi çok saçma. İlk insanı tanrı yaratmış olsun ya da olmasın (yani akılcı tasarım), 2 durumda da bundan sonraki her canlıyı tek tek kendi yarattığı anlamına gelmiyor. Hatta insanların engellilik oranın çok daha fazla olması gerekirdi. Aldığım embriyoloji, biyokimya vb. birçok dersten sonra böyle düşünüyorum. Onun dışında tartışmaya devam edebilirsiniz. Bir taraf tutmak için gelmedim. Sadece konunun bu kısmı saçma geldi ve kendimce düzeltmek istedim.

İşte dine ve engelli insan konusuna girmeye çalışıyor sürekli. Tartıştığı diğer kişilere de aynı mevzulardan bahsetmiş olmalı ki bu tarz konuların kapanmasının sebebi de konu dışına çıkılan tartışmalar. Özellikle konu dine doğru sapınca büyük ihtimalle kapatılıyor. Bunun sonucunda da bu kişi baskın görünüp üstün gelmiş gibi düşünüyor herhalde.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı