Dünyanın geoit olduğuna nasıl bu kadar eminiz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sanki uzay istasyonundan çıplak gözünüzle görmüş kadar emin ve düz dünya ile alakalı en ufak bilgi birikimine sahip olmadığınız halde bir o kadar önyargılısınız. Uzay ajanslarının paylaştığı fotoğrafların tamamı kusursuz küredir. Oysa ki bize okulda geoit diye öğretildi ama uzaydan çekilmiş geoit tek bir Dünya fotoğrafı ne görebilirsiniz, ne de bulabilirsiniz. Düz dünyacı değilim ama küre dünyaya da tam olarak inanmıyorum. Düz dünyayı savunan insanları önyargınızı yıkıp, bu ne diyor acaba? Diye biraz dinlerseniz en azından bir fikir sahibi olursunuz. Beyninizi farklı düşünmeye sevk eder. Hayatta bir kere olsun farklı düşünmüş olursunuz. Düz dünyacının tekinin görüşlerini dinleseniz ölmezsiniz yani. Bu kadar ön yargılı olmayın. Arkadaş basit bir soru sormuş hemen triplere giriyorsunuz.
Resimde belli olmaz zaten geoit olduğu. Ekvator ve kutupların yarı çap farkı 20 kilometre gibi bir şey olması lazım. Doğal olarak baktığın fotoğraflarda küre olarak göreceksin. Geoit olduğunu yukarıda da bir arkadaşın dediği gibi ağırlığını kutuplarda ve ekvatorda ölçerek tespit edebilirsin.

ayrıca bkz: Dünyanın Şekli ve Hareketleri - Eksen Hareketi ( Günlük Hareket) - Dünyanın Yıllık Hareketi ve Sonuçları - Yıllık Hareket / Eksen Eğikliğinin Sonuçları.
 
Sanki uzay istasyonundan çıplak gözünüzle görmüş kadar emin ve düz dünya ile alakalı en ufak bilgi birikimine sahip olmadığınız halde bir o kadar önyargılısınız. Uzay ajanslarının paylaştığı fotoğrafların tamamı kusursuz küredir. Oysa ki bize okulda geoit diye öğretildi ama uzaydan çekilmiş geoit tek bir dünya fotoğrafı ne görebilirsiniz, ne de bulabilirsiniz. Düz dünyacı değilim ama küre dünyaya da tam olarak inanmıyorum. Düz dünyayı savunan insanları önyargınızı yıkıp, bu ne diyor acaba? Diye biraz dinlerseniz en azından bir fikir sahibi olursunuz. Beyninizi farklı düşünmeye sevk eder. Hayatta bir kere olsun farklı düşünmüş olursunuz. Düz dünyacının tekinin görüşlerini dinleseniz ölmezsiniz yani. Bu kadar ön yargılı olmayın. Arkadaş basit bir soru sormuş hemen triplere giriyorsunuz.

Hocam orta çağ Avrupa'sında yaşamadığımız için hakim değiliz kusura bakma. Bize bunları çok az öğrettiler gerçekten de, çünkü günümüz eğitim sisteminde eski inanışlara az yer verilirken çağdaş bilime sayfalarca yer veriliyor. O yüzden burada yapılan tartışmaları bilim tartışması olarak değil de tarihe dair birer geyik muhabbeti olarak tanımlamak daha doğru olacak gibi geliyor. Çünkü insanlık bunları aşalı çok zaman oldu. Batı ekolünden çok önceye dayanır hatta, kökeni mısır'dan gelir.

Post-truth çağı ile ilgili çok şey bilmiyorum fakat gerçeklerin önüne geçtiği ve insanların aklını bulandırmaktan başka bir şeye yaramadığı belli. Bu gidişle de çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor.

Bilim ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey bilimin tartışmaya açık olduğudur, bunu herkes bilir. Bilim tartışarak, konuşarak, hatta birbirini yalanlayarak gelişir. Fakat bu post-truth sendromuna yakalanmış kişilerin yaptığı gibi "bencelerle" değil, dayanaklarla olur. Nesliniz gereği internet temelli günümüz dünyasında devletlerin, yetkililerin ve televizyonun gerçeklerinin çoğunun yalan olduğunu öğrendiniz ve bu sizde sorgulama yetisini uyandırdı. Fakat bunu her şeye uygulayamazsınız.

Bilim tartışılır fakat bilimsel ekipman ve enstrümanlarla yapılır. Bir şeyin doğru olduğunu düşünmüyor olman ortaya attığın fikrin bilimsel bir fikir olduğunu kanıtlamaz. Eğer bilim yapmak istiyorsan öncelikle o konuyla ilgili derinleşmeli ve o alandaki her şeyi öğrenmelisin. O konuya hakim olmalı ve karşı tez yarattığın için tüm olguları tek tek yalanlayıp kendi tezini sunmalısın. Bu yüzden teorik fizik, modern fizik, kuantum fiziği vs. bir sürü bilim dalı var.

İkincisi bilim muhabbetle yapılmaz. "ben böyle düşünüyorum", "kanka internette şunu buldum, bence hepimizi kandırıyorlar" diyerek yapılmaz. Öncelikle düz dünya teorisi denilen olayın ABD'deki seçimlerde trump kitlesi ile dalga geçmek için yaratılan bir espri olduğunu bilmek gerekir mesela.

Bilim makaleler ve teknik araştırmalar ile yapılır. Eğer dişe dokunur bir tez ürettiysen, bunu makale olarak paylaşırsın.

Ben mesleğim gereği jeoloji ve astronomi hakkında az çok bir bilgiye sahibim fakat asla bunu profesyonel anlamda bildiğim anlamına gelmez. Fakat giriş seviyesinde bir popüler bilim bilgisi olan bir kişi bile dünyanın neden düz bir yüzeyde var olamayacağını bilir. Çünkü akışkanlar dinamiğini az çok bilir, kütle çekiminden çakıyordur, evrenin oluşumu ve evrendeki maddenin nasıl gaz halinden katı hale geçtiğini bilir, yıldızların ve gezegenlerin çeşitlerini bilir (gaz devi, sıvı gezegen vs.)

Örneğin güneşimize yakın olan gezegenlerin katı olup, güneş yörüngesinden uzaklaştıkça gezegenlerin bir bir gaz devine dönüşüyor olmasının sebebini araştırdığınızda bile dünyanın neden düz olmayacağı sonucunu çıkarırsınız.

Geoit meselesine gelirsek. Geoit olduğundan ben emin değilim, bilgisayarını açıp yan sekmede Instagram'da bugün kızlar ne paylaşmış diyen a kişisi emin değil, annesi dediği için az önce odasını toplamış b kişisi emin değil fakat bu işten milyonlarca dolar kazanan şirketler emin.

En basitini şöyle özetlersek dünyanın kutuplarındaki kütle çekimi ile Ekvator'daki bir değildir. Çünkü çekirdeğe uzaklık farklıdır. Deniz seviyeleri de bu kütle çekimi farkına göre farklıdır. Bu sebepten dolayı jeologlar asla denizi sıfır noktası olarak almaz. Çünkü Ekvator'daki sıfır noktası ile kutuplardaki daha farklıdır.

Bu bilgiler şirketlerin hidrokarbon araştırmaları için o kadar değerli ki size anlatamam. Kaldı ki bir roket veya gönderdiğiniz uydu basit fizik kuralları gereği yörüngeye giremezdi eğer düz dünya diye bir şey olsaydı. "Amerika yalan söylüyor kardeşim, Türksat da yalan zaten".

Kendim bizzat birinci elden güzel bir teleskop sahibiyim. Celestron nexstar 5SE. Satürn ve jüpiter'i yılın farklı zamanlarında hatta bir 3 yıllık dönemde gözlemledim ve fotoğraflarını çektim. Yine düz değillerdi yine değildi. Hatta uzağa gitmeyip ufak bir mercekli teleskopla (fiyatları çok uygundur) ve güzel bir büyütücü mercekle siz de aydaki kraterlerin açıya bağlı nasıl da aydaki yuvarlaklığı gösterdiğini çıplak gözle görebilirsiniz.

O yüzden lütfen o elindeki telefonu halının üstünde arkadaşlarına gösterip güneş dünyanın etrafında döner mi muhabbeti yapan gençler gibi yapmak yerine o telefonu açıp makale okuyun ve araştırma tekniklerini öğrenip araştırın. Merakı olan ulaşsın bir gözlem evine gitsin gözlemlesin gezegenleri gece. Hayatta hiçbir şey emek harcamadan olmaz. Kimse de oturduğu yerden dünya düzdür diyemez.

Ayrıca bazı konuları tartışma konusu yapmak o meseleler için hayatlarını harcamış insanlara ayıp etmektir benim gözümde. Daha geçen gün Gallieo'nun ne kadar önemli biri olduğundan arkadaş arasında konuşmuşken hem de.

Ben şahsen Atatürk'çü biriyim ve Atatürk'ün yarattığı nesle layık biri olmaya çalışıyorum. Bu sebeple de her şeyin doğrusunu gerçeğini araştırıp yeri geldiğinde Atatürk gençliğini yurt dışında bile entelektüel bilgisiyle temsil edebilecek biri olmaya çalıştım hep. Bilmiyorum bu gayeme ulaşabildim mi ulaşamadım mı fakat bu uğurda okumaya araştırmaya devam.

Asilik ve düzene karşı olma güzel bir şey. Para babalarının, şirketlerin vesaire bu dünyada neler neler yaptığı neler peşinde olduğu bir gerçek. Bu hep böyleydi hep böyle olacak. Tarih tekerrürden ibarettir. O yüzden bu sisteme karşıtlığınızı ve sorgulama ihtiyacınızı çok çok iyi anlıyorum. Fakat ben bu karşıtlığın daha çok halihazırda bilinen gerçekler üzerinden yapılıp çevremizdeki buna gerçekten ihtiyacı olan insanlar yararına yapılması taraftarıyım.

Evet bizden bir şeyler saklanıyor. Mesela artık nasıl kaynakların hepimize yetmediği gibi, insanların geri kalmış ülkelerde üç beş kuruş uğruna çalışıyor olması gibi, doğanın nasıl katledildiği gibi, sırf halkları uyutmak için kanser yayan fabrikaların yatırım olarak gösterilmesi gibi... Bunun yolu da bence okula gidip bununla ilgili okumak, araştırmak çalışmak ve araştırmak.

Bunları buraya yazma amacım da yine aynı. Bu ülkede çocuklar çöpten karton toplayıp çocukluklarını kaçırmak zorunda kalırken ben bazı şeyleri artık aşmamız gerektiğini düşünüyorum.

Ha, bu yazı işe yarayacak mı? Hayır. İnsana hiçbir şeyi istemeden yaptıramazsın. 50 tane itiraz mesajı gelecek, laf sokulacak falan. Herkes düşüncesini belirtmekte özgür tabii. Fakat eğer böyle olursa "bir şeyler öğrendim, öğrettim" yerine "bugün de lafımı koydum he" şeklinde vaktimizi harcamış olacağız. Her gün defalarca laf yiyoruz zaten birilerinden ama bize bir şey öğreten kaç kişi oluyor?

Udemy'de oluyor, 40-50 liraya.
 
Selamlar, dünyanın geoit olduğuna nasıl bu kadar eminiz? Herhangi bir yerde Dünya'nın şekli hakkında farklı teorisi olan bir insan görüldüğünde neden direkt herkes sinirleniyor?

Sen geoit olmadığını mı düşünüyorsun yoksa düşünmeyenleri mi destekliyorsun olabilir saygı duyarım ona göre örnekler verelim.
 
Sen geoit olmadığını mı düşünüyorsun yoksa düşünmeyenleri mi destekliyorsun olabilir saygı duyarım ona göre örnekler verelim.
Cidden yeter, hiçbir şeyi desteklemiyorum. Bu ne kadar ilgilendiriyor bu konuyu? Kaç tane mesaj geldi, baydı artık. Sadece sorduğum soruya cevap veremez misiniz?
 
Cidden Technopatta bu kadar bilmeden konuşan insan olduğunu bilmiyordum. Adam neden GEOİT diyor. Adamlar GEOİT'in anlamını bilmeden düz dünya şakaları yapıyorlar.
 
En basitinden, kutuplarda yerçekimi daha fazla bunun sebebi ise Dünya'nın üstten basık bir şekilde olmasından kaynaklanıyor yani geoit. Kutupların, ekvator bölgesine oranla çekirdeğe daha yakın olması.
 
Selamlar, dünyanın geoit olduğuna nasıl bu kadar eminiz? Herhangi bir yerde Dünya'nın şekli hakkında farklı teorisi olan bir insan görüldüğünde neden direkt herkes sinirleniyor?
Çünkü lise seviyesinde coğrafya ve fizik eğitimi olan ve 90 iq'dan fazla da iq değerine sahip bir birey, dünyanın geoit şeklinde olmaması halinde üzerinde yaşam dahi bulunamayacağının farkında olabilir. Dediğim gibi, ileri derece cahillik ve salaklık hastalıklarından muzdarip insanlar dışında bunun hatalı olduğunu düşünen de yok.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı