092 Sayılı Uçuş - B737-400 Kazası

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.487
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Gökyüzünün en güvenilir uçaklarından biri olan 737'nin ilginç bir kazasını anlatacağım, umarım beğenirsiniz.

Boeing, 737-400 lansmanını olaydan yaklaşık 1 yıl önce yapmıştı. Kazaya karışan uçak ise henüz 2 aylık, tertemiz bir uçaktı.

Kaptan pilotun 737-400 tipinde yaklaşık 23 saat deneyimi vardı, yardımcı pilotun ise 53 saatlik deneyimi vardı.

Uçak başarılı bir şekilde kalkışını gerçekleştiriyor. Kalkıştan 13 dakika sonra bir ses duyuluyor ve uçak şiddetli bir şekilde sallanmaya başlıyor. Pilotlar şüphelendikleri motoru kapatma kararı alıyor. Bu sırada acil çıkış kapısı bölgesinde oturan bir yolcu camdan dışarı baktığında sol motordan şiddetli şekilde kıvılcımların çıktığını görüyor. Pilotlar bunu gözle fark edemiyor çünkü görüş açısında olan bir şey değil onlar için. Her pilot gibi kokpit sistemlerine güvenerek hareket etmek zorundalar.

Motor kapandıktan sonra sallanma geçiyor ve yolcular bir nebze rahatlıyor. Tek motoru çalışan uçak pilotlar için sıkıntılı bir durum değil çünkü simülasyonlarda bunun eğitimini birçok kez alıyorlar. Daha sonra pilotlar yakındaki bir havalimanına acil durumda olduklarını ve inmek için izin istediklerini söylüyorlar. Kule onaylanıp, iniş için izni veriyor. Kaptan pilot yolculara 10 dakika sonra başarıyla ineceklerini anons ediyor.

Her şey yolunda ilerlerken birden daha büyük bir patlama sesi duyuluyor. Uçak sarsılıyor ve etrafı büyük bir sessizlik kaplıyor. Diğer motoru da kaybediyor pilotlar. Uçak ise hızla irtifa kaybederek düşüşe geçiyor. İnecekleri piste ise yaklaşık 2 km civarında mesafe var. Tam önlerinde ise 6 şeritli bir otoban var. Eğer buraya düşerlerse ölü oranı daha da artacağını düşünen pilotlar yönlerini çeviriyor ve piste yetişmeye çalışıyor.

Uçak daha fazla havada tutunamıyor. Otobana 30 metre kala uçağın kuyruk kısmı yere çarpıyor, uçak yere temas ettikten sonra 2 defa zıplıyor ve uçak 3'e bölünüyor. Hayatta kalan yolculardan bazıları ormanlık alandaki yangını görüyor. Eğer bu yangın uçağın kanadına kadar gelip yakıtla buluşursa zor olanı başaran yolcular, yanarak can verebilirdi. Kazadan 5 dakika sonra itfaiye ekipleri olay yerine ulaşıyor ve uçaktaki yaralı, ölü yolcuları çıkarıp yangına müdahale ediyor.

Kaza anında uçakta bulunan 126 kişiden 39'u hayatını kaybediyor.

Uçak modeli üzerinde deneyimsiz pilotlar, el kitabı kullanmaktan aciz pilotlar, sefere çıkmadan önce el kitabını karıştırmaktan aciz pilotlar = 39 can...

Olayı incelemesi için yetkilendirilen Eddie Trimble ve 9 kişilik ekibi olay yerinde önce sol motoru inceliyor. Pervane parçalarının motorun derinliklerine fırlayıp bundan dolayı kıvılcımın çıktığını ve motorun hasar aldığını düşünüp, detaylı inceleme için motoru gönderiyorlar. Daha sonra sağ motoru incelemeye geçiyorlar ve saatlerce süren incelemeden sonra TRIMBLE büyük bir şoka uğruyor. Ve şöyle söylüyor. Çok şaşkınım, çünkü görünen o ki çalışan motoru kapatmışlardı.

Yeni bir uçakta nasıl yanlış motor kapanabilirdi? Pilotların uçağın yeni tasarımını bilmemeleri bu hataya sebeğ olabilirdi.

Daha sonra TRIMBLE ve ekibi bir noktayı daha buluyor. Kara kutu kayıtlarına göre pilotlar kokpitten bir yanık kokusu seziyor. Kaptan pilot havalandırmanın eski uçaklardaki gibi sadece sağ motorda olduğunu düşünüp sağlam motoru yani sağ motoru kapatıyor. Fakat Boeing burada yeni bir tasarım değişikliğine gidiyor ve havalandırmayı hem sağ motora, hem de sol motora koyuyor.
 
Son düzenleme:
Pilot hatası çok büyük ama bunun acizlikle bir alakası yok. En deneyimli kaptan pilotlar bile değişen yeni sistemlerde hata yapabiliyorlar. Sefere çıkmadan önce herhangi bir kitap karıştırılmaz ki. Yani ders çalışır gibi briefing odasında böyle bir şey yapılmaz:) Sadece bunun eğitimi en başta verilir o kadar. Ayrıca pilotun galiba bu uçakta 23 saat deneyimi var yani havayolunda 23 saat değil sanırım. Bence can kaybını 39'da tutmayı başarmışlar. Daha da kötü sonuçları olabilirdi.

Korean Airlines'ın kaç bin saatlik kaptanı bile değişen gösterge sistemi yüzünden düşürdü uçağı. Bu bilinen bir hatadır ve defalarca işlenir konularda. Fakat sonuçta insan bu. İnsan hatası hiç azalmaz.
 
23 ve 53 saatlik deneyimler tecrübeli sayılıyor mu hava ulaşımında? Yani ortalama 23 ve 53 sefer diyebilir miyiz buna?
Yok. Düşük saatler bunlar. Ama bu uçak tipinde sanırım o kadar saatleri var. Pilotluk olarak ve havayolunda ne kadar saat deneyimleri vardır bilmiyorum.
 
@Çılgın-Joe insan işte hataya her zaman açık maalesef. 23 saat bu uçak tipindeki saati yoksa zaten 23 saatle pilot olamazsın bile. Ayrıca o uçağı da teslim etmezler öyle 23 saatle:)
Aynen hocam.
Şöyle garip bir olayda var.
Yardımcı pilot 53 iken kaptan pilotun 23 saat deneyimi olması.
Yardımcı pilot daha deneyimli galiba. :D
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı