14 yaş, 1.51 boyda ağırlık kaldırılmalı mı?

Yukarıda arkadaşın dediği gibi, omurgana yük bindirecek hareketleri yanlış formda ve yüksek ağırlıklarda yaparsan ancak o zaman etki edebilir boyuna, onun dışında bence kesinlikle ağırlık kaldırmalısın. İyice araştır internetten, spor salonuna gidemiyorsan vücut ağırlığın ve küçük ağırlık setleriyle birlikte kendine karma bir program oluşturabilirsin. Ülkemizde fitness'a karşı genel olarak bir bilinçsizlik var, ben şimdiden başlamanı öneririm.

Ayrıca konu boy uzunluğuna etkisi değil diyorsun da senden önceki arkadaşlar ne yazmış bir göz at istersen.
Konudan kastımı anlamanız için biraz daha kitap okumanız gerekiyor. Tıp bilimine güvenmeyen insanlara cevap vermekle uğraşamam. Son mesajım: İsteyen doktoru dinlesin isteyen forumdaki birkaç kişiyi, iyi günler.

15 yaşındayım 1.76 boyum var, 3 ay önce başlamıştım spora, hareketleri doğru yaptığın sürece hiçbir zararı olmaz.

Konudan kastımı anlamanız için biraz daha kitap okumanız gerekiyor. Tıp bilimine güvenmeyen insanlara cevap vermekle uğraşamam. Son mesajım: İsteyen doktoru dinlesin isteyen forumdaki birkaç kişiyi, iyi günler.

Tıp bilimi tam olarak benim söylediklerimi söylüyor. Tıp bilimini devlet hastanelerindeki Kars'tan mezun Mehmetler, Aliler değil Google Scholarda bulabileceğin tonla akademik makaleyi yazan eğitimli doktorlar temsil ediyor. Ben kitapların yanında makaleleri de okuyorum ancak sen çocuk kitaplarında takılı kalmışsın belli ki.

Squat ve bench press falan yapmayacaksan ağırlık çalışabilirsin. 4 kg dumbell ile yapılan biceps curl tarzı hareketlerin gelişimine bir zararı olmayabilir. İyi besleniyorsan gelişimin olumsuz etkilenmez ama yeterince kalori alamıyorsan boy uzaması konusunda doktorun haklı olabilir.
Benim tavsiyem kendi vücut ağırlığınla çalışman yönünde olur. 16-17 yaş civarında ağırlık kaldırmaya başlayabilirsin. Beslenme ve uykuna dikkat et. Bir de vücut geliştirme dışında bir sporla ilgilenmeni tavsiye ederim. Atletizim olabilir mesela.

Karateye gidiyorum bunun dışında. Karate hocam fiziğimi beğeniyor hatta devam etmemi istiyor.

Doktorun ne diyorsa onu yapmalısın aksi takdirde yıllar sonra pişman olursun, ağırlık kaldırmayı mümkünse 19-20 yaşına kadar bırak. Onun yerine barfiks, şınav, mekik çekebilirsin.
Barfiks, şınav ve mekik zaten yaptığım şeyler. Ben sınırlarımı zorlamak istiyorum o hareketler sıradan geliyor bana.

Yukarıda arkadaşın dediği gibi, omurgana yük bindirecek hareketleri yanlış formda ve yüksek ağırlıklarda yaparsan ancak o zaman etki edebilir boyuna, onun dışında bence kesinlikle ağırlık kaldırmalısın. İyice araştır internetten, spor salonuna gidemiyorsan vücut ağırlığın ve küçük ağırlık setleriyle birlikte kendine Karma bir program oluşturabilirsin. Ülkemizde Fitness'a karşı genel olarak bir bilinçsizlik var, ben şimdiden başlamanı öneririm.

Boya etki etmez, omurgası eğri kalabilir bu da kambur bırakabilir. Mesajıma gülme emojisini atıp aynısını demen çok utanç verici.

Ağırlık kaldırmanızın boyunuzla hiçbir alakası yok. Ağırlık kaldırdığınız için ne boyunuz uzar, ne de boyunuz kısalır. Postürünüz bozuksa ağırlık kaldırmak postürünüzü düzelteceğinden boyunuzu daha uzun gösterebilir. Yüksek ağırlıklarda compound egzersizlerde belki kötü form ile uzun süre devam edersen omurganda yaşayabileceğin sıkıntılar sebebiyle boyunun uzamasına etkide bulunabilir fakat doğru formları öğrendiğin ve uyguladığın sürece sıkıntı yaşaman ihtimal dahilinde değil. Fitness konusunda ülkemiz çok geride ve cahil, her doktoru ciddiye almamak lazım. Ben doğuştan omurga eğriliği ile doğdum, 16 yaşıma kadar doktorlar sağ olsun ağırlığa bile dokunmadım. Yüzme ıvır zıvır tonla şey denedim fayda etmedi. Spora başladıktan sonra omurga eğriliğim skolyoz olmaktan bile çıktı, artık simetrik bozukluk diye doktorlar umursamıyor bile.

Elimden geldiğince düzgün yapıyorum. Bir sıkıntı çıkmadı şu ana kadar abi. Bende doktoruma pek aldırmak istemiyorum ama anne babamda bu doktorların dediklerini duyunca onlar da baskı yapmaya başladı.

6 yıllık tıp okumuş adam bilmiyecek sen bileceksin değil mi?
Arkadaşın hastalığını tam olarak bilmiyoruz o yüzden net bir şey söyleyemeyiz. Ben de biliyorum sporun büyüme hormonuna katkısı olduğunu ama doktor kafasından sallamıyordur değil mi?
Bence 6 yıllık tıp okumuş o adam sallıyor. 😀 nasıl oluyorsa her 3 ayda bir kontrole gidiyoruz dedikleri değişiyor.

ama ideal ağırlıklarla çalış 2 ile başla 1 ay sonra 3 4 diye arttır sana ağır geliyorsa 4 le çalışma ben şu an 3 ile çalışıyorum 2023 de 4 e geçicem inşallah ayrıca kaslarımda beliriginleşti faydası olur ama boyunu ok düzeltmezde kısaltmazda ama korkma yapabilirsin

ya bak hastalığı ne olursa olsun bir şey olmaz çünkü böyle birşey yok ne olursa olsun ağırlık kaldırmaktan boy kısalmaz
4 5 ay oluyor. Omuzların öncekine göre irileşti.

Doktorun gerekeni söylemiş, sen ise sağlık konusunda başkalarının tavsiyesini almak istiyorsun. Belki anlatmadığın başka bir şey var. Böyle bir konuda doktor en doğrusunu söyler. Spor yapmaya 20'li yaşlarda da başlayabilirsin.
20'li yaşlarda artık unutur muyum ya da o heves hala içimde olur mu bilemiyorum.

Buradaki arkadaşlar Tıp fakültesi'nde ne anlatıldığını zannediyor? Hangi doktorun yazmış olduğu akademik bir makalede ağırlık kaldırmanın boy uzamasını engellediğinden bahsediliyor? Zamanında kısa boylu halterciler avantajlı olduğu için hep başarılar elde etmiş. Bu yüzden halterciler ağırlık kaldırdığı için kısa kalıyor diye bir algı oluşmuş.2022'ye geldik,tonlarca makale var.Asırlık şehir efsanesine hala inanıp bir de insanları spor yapmaktan vazgeçirmeye çalışıyorlar.
Çok haklısın abi sana katılıyorum.

Buradaki 12 yaşındaki Arnoldu dinleyip de sakın bir şeyler yapma doktorun dediğini dinle kası 18'inden sonra da yaparsın ama boyunu 18'inden sonra uzaltamazsın.
1.65 i geçeyim yeter benim için. Zaten geçerim gibi duruyor.

Bu arada konuya nasıl çözüldü atılır bilen var mı? bulamadım da. 😀

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı