2021 Fransa GP

Paul Richard standartlarına göre zevkli bir yarıştı.

Aslında yarış temposu olarak Mercedes daha iyiydi, strateji, mükemmel bir pit ekibi ve pilot kombinasyonu sayesinde galibiyet aldılar.

Verstappen startta ilk virajda hiçbir baskı yokken, dışarı uçtu, liderliği Hamilton'a hediye etti. İlk pit stoplara kadar bu durum böyle devam etti. Erken pit hamlesi ile kıl payı Verstappen öne geçmeyi başardı ve liderliği tekrardan aldı. Daha sonra ikinci pit stopa kadar Hamilton'un baskısı altındaydı. 2.3 saniye civarı bir fark yarattıktan sonra aniden 2. pit stop için pite girdi. Medium lastikleri taktı ve yaklaşık 20 tur kala pite girdi. O saatten sonra açıkçası medium lastiklerin bu kadar dayanacağını düşünmüyordum. Bu pistte geçiş yapmakta zor olduğu için. Ancak Verstappen müthiş bir iş çıkarıp her iki Mercedes pilotu da geçiş galibiyet aldı.

Perez yarışın başında temposu çok kötüydü. Rüzgâr nedeniyle zorlandığını söyledi. İlk bölümde uzun süre pistte kalması, son bölümde lastik avantajı elde etmesine fayda sağladı ve podyuma çıktı.

Redbull'u tebrik ediyorum. Müthiş bir strateji, müthiş bir pit ekibi, müthiş bir pilotaj, müthiş bir ikinci pilot.👏

Mercedes: Bottas geçen yarışlara göre daha iyiydi. Hamilton elinden geleni yaptı. Takımın strateji hatasına kurban gitti. İlk bölümde 3 saniye önde olmasına rağmen pite girdikten sonra Verstappen'e geçildi. İkinci erken pit stop hamlesinde de geç kaldılar. 1 tur sonra pite girseydi yine Verstappen'e geçilirdi. Yarış temposu Mercedes'in daha iyiydi, lastik koruma avantajı da Mercedes'te idi. 1 tur sonra pite girmek kötü bir fikir değildi. Bu pist için ikinci pit stopu yapmamak da kötü bir strateji değildi bana göre. Bottas, Verstappen'i arkasında biraz dahw tutmayı başarsaydı Ham yarışı kazanırdı.

Mclaren: Riccardo için en iyi hafta sonu oldu. Norris çok iyi bir yarış çıkardı, ilk bölümde lastiklerini çok iyi sakladı ve son bölümde lastik avantajına sahip olup rahat şekilde önündekileri geçip 5. sırayı elde etti.

Alpine: Alonso ilk bölümde çok zorlanmasına rağmen, pit stoplardan sonra harika bir tempo yakalayıp yarışı 8. bitirdi. Ocon beklentilerin altındaydı bugün.

Aston Martin: Günün iyi sürücülerinden biri Vettel idi. 40 tur boyunca pistte kaldı, çok iyi lastik sakladı. Biraz geç pit stop yaptıklarını düşünüyorum son bölümde öndekilerle arayı kapatacak tur kalmamıştı. Stroll de aynı şekilde iyi lastik saklayıp iyi bir sonuç elde etti.

Alpha Tauri: Gasly kendinden bekleneni yaptı, harikaydı yine.

Ferrari: Çok kötü bir hafta sonu idi. SF21 lastikleri yiyip bitiriyor resmen. Her iki pilotta lastikler yüzünden savunmasız kaldılar. Ferrari'nin sıralamalarda bu kadar hızlı olup yarış temposunda bu kadar gerilemesi çok acayip. Lastik koruma konusunda zayıflar. Motor kısmında da yarışta zorlanıyorlar, motorda ısınma sorunları mevcut, üst motor modlarını kullanamıyorlar, haliyle sıralama turları gibi rekabetçi olamıyorlar.

Russell kendi adına herhalde olaysiz şekilde Williams'taki en iyi yarışını çıkardı.

Mick yine Mazepin'i geçti. Uzun süre Mazepin öndeydi. Mazepin, Monaco'dan beri eskiye göre daha iyi, hata yapmıyor en azından.
 
Uzun süredir her yarışı izliyordum. Fransa izlemeye değmez dedim şansıma iyi yarış olmuş. Norris çok istikrarlı şekilde devam ediyor. Geçen sene hiç beğenmesem de bu yıl güzel götürüyor.
 
McLaren taraftarı olarak gayet memnun kaldığım yarış oldu. Özellikle Ferrari'nin yarışın son kısmında mücadeleden kopması sayesinde alınabilecek en iyi puanları aldılar. Norris'in lastiğini koruma becerisini daha önce Monaco'da fark etmiştim ama burada bu işi başka düzeye çıkardı. Ricciardo da toparladı gibi görünüyor, yarış temposunda iyiydi. Ferrari'nin lastik eskitme sorununa bir çözüm bulması şart, bu halde McLaren'a karşı dezavantaja sahipler, geri umarım çözüm bulamazlar yoksa arabaları ortalamada biraz daha iyi McLaren'a karşı. :D

Hamilton yaklaşık 20 tur daha yavaş ve çok daha eski lastikle kaçmayı başardı ama son 1.5 turda yapabileceği bir şey kalmamıştı. Bottas ise Verstappen tarafından geçilirken inanılmaz kötü bir hata yaptı, Bottas'ın o virajdaki apeksi tam olarak piste ilk defa çıkmış acemilerin kullanacağı çizgiydi. Üstelik daha sonra da buna devam ettiğini gördüm, inanılmazdı... İnsan bir durup düşünür, diğer 19 sürücü bu çizgiyi tercih etmiyorsa nedeni ne olabilir diye. Hamilton da arabasının arkasına güveniyor sanırım, o da bazı çizgileri daha dar seçti. Yalnız bu defa emin değilim, Monaco'da yanlış pit stratejisi yüzünden de Hamilton biraz geride kalmıştı (araç ayarlarının kötülüğüne ek neden) ama bu defa çift pit yapılsaydı da Verstappen'i geçebilir miydi bilmiyorum. Bottas'ın podyumu büyük ihtimalle pit stratejisine kurban gitti, üstelik taze lastikle Verstappen'e karşı fazladan 1 tur dayanabilmesi Hamilton'ın kazanmasını da sağlayabilirdi. Mercedes gibi bir takım, üstelik kuzu gibi bir 2. sürücüsü olmasına rağmen nasıl bu kadar dar strateji yapıyor anlamıyorum. Hamilton'ın lastik koruma becerisi en üstte mi? En üstte. 2. sürücünü çift pite al, taze lastikle hem Verstappen'e karşı belki daha fazla zaman kazandırır 1. sürücüne hem de Perez'e karşı da bir şansı olur.

Geçen gün şunu fark ettim; DRS kapalıyken RBR arabası Mercedes'ten kesinlikle daha yavaş değil. Hatta ilk virajın ardından geriye düştükten sonra Verstappen'in düzlükteki interval zamanına baktım, uzun düzlüklerde iki araçta da DRS açık değilken 0.050 kadar arayı kapattığını fark ettim. RBR aracının virajdaki çevikliği de ortada, bu durumda ben şu an için en iyi araba olarak RBR'yi görüyorum. Çok uzun zamandır Mercedes ilk defa en iyi 2. araba konumunda, en son 2013 yılında böyle olmuştu.

Alpine'in de aşırı lastik eskitme sorunu var Ferrari gibi, onlar da buna çözüm bulmazsa Aston Martin'e karşı pek şansları yok.
 
Alpine hem geç lastik ısıtıyor, hem de çabuk aşındırıyor. Ferrari ise en hızlı lastik ısıtan araç, en fazla lastik aşınması yaşayan araçtı bu yarış. Diğer yarışlarda da rakiplerine göre lastik aşınmaları kötü ama hiç bu kadar kötü olmamıştı. Pirelli'nin lastik basınçlarını yükseltmesi buna sebebiyet vermiş olabilir, lastik basınçlarının yükselmesi lastik aşınmasını artırır.

Ferrari bana göre yanlış ayar tercihleri yüzünden bu kadar aşınma yaşadı.

Şasi olarak Ferrari, Mclaren'den daha iyi. Lastik sorununu çözerlerse üçüncü sıranın en büyük favorisi Ferrari.

Norris müthiş bir performans sergiliyor gerçekten. Riccardo'yu eziyor resmen.

Aston Martin'e gelirsek Vettel muazzam bir yarış çıkardı. 9. sıradan daha iyi bir sıra hak ediyordu. Yarışı izlemeyen biri Vettel'in sonucuna kötü diyebilir ama iş göründüğü gibi değil.
 
Aston Martin'e gelirsek Vettel muazzam bir yarış çıkardı.
Adaptasyonu sağladıktan sonra Stroll'e baskın olmaya başladı. Öncesinde biraz şüphede bırakmıştı birkaç yarışta çünkü sıralamalar dahil her şeyde geride kalmıştı. Neyse ki toparladı da benim ağzıma fazla laf vermemiş oldu, iyi ki diyorum çünkü seninle kesin kavgaya tutuşurduk Vettel konusunda. :D

Şasi olarak Ferrari, Mclaren'den daha iyi.
Aerodinami olarak da McLaren'dan daha iyi, normal şartlarda sezon içindeki yarışlarda %60/40 oranında daha avantajlı arabaları var. Leclerc zaten yarışlarda yapabileceğinin en iyisini yaptı (son yarışı saymayalım, Monaco'daki de şanssızlık) büyük oranda, Sainz da dengesiz performansından kurtulsa 3. olma konusunda favori olurlar. Bu benim işime gelir mi? Gelmez. Umarım Sainz sezon boyu dengesiz olur ve Ferrari lastik eskitme sorununu çözemez de McLaren 3. olur. :D

Norris müthiş bir performans sergiliyor gerçekten.
Geçen sezon da zaten Norris'den iyi bir şeyler çıkacak dedirtti de, bunun direkt bir sonraki sezonunda bu düzeyde olacağını tahmin etmemiştim. Ricciardo ile çekişip biraz geride kalır ama gelişim sürecinin sonunda iyi bir arabayla fırsatını yakalarsa affetmez diyordum. Direkt bu sezon bağımsızlığını ilan etti, Ricciardo'yu kötü üzüyor. Üstelik yarış dışındaki eğlenceli karakteri yarış için Ricciardo'dan bile daha agresif bir hale dönüşüyor. Ricciardo bile onun hırsına karşı kara kara düşünüyordur muhtemelen.
 
Neyse ki toparladı da benim ağzıma fazla laf vermemiş oldu, iyi ki diyorum çünkü seninle kesin kavgaya tutuşurduk Vettel konusunda. :D
Orası kesin.😂😂

Aerodinami olarak da McLaren'dan daha iyi, normal şartlarda sezon içindeki yarışlarda %60/40 oranında daha avantajlı arabaları var. Leclerc zaten yarışlarda yapabileceğinin en iyisini yaptı (son yarışı saymayalım, Monaco'daki de şanssızlık) büyük oranda, Sainz da dengesiz performansından kurtulsa 3. olma konusunda favori olurlar.
Evet aerodinami olarak da daha iyi. Motor dışında Ferrari'nin dezavantajı yok Mclaren'e karşı. Düzlük hızları da motor nedeniyle Mclaren önde. Sainz'in lastik saklama becerisi Leclerc'ten daha iyi. Norris'te bu konuda Leclerc'ten daha iyi görünüyor gibi duruyor. Leclerc'in lastik kullanımı konusunda gelişmesi gerek. Hamilton ve Vettel gibi lastik saklama becerileri olursa Leclerc müthiş bir pilot olur.

Aerodinami sadece iyi bir motor üretemeyenler içindir.😂😂
Üstelik yarış dışındaki eğlenceli karakteri yarış için Ricciardo'dan bile daha agresif bir hale dönüşüyor. Ricciardo bile onun hırsına karşı kara kara düşünüyordur muhtemelen.
Kesinlikle.
 

Geri
Yukarı