2021 Fransa GP

Aerodinami sadece iyi bir motor üretemeyenler içindir.😂😂
Yok o kadar da değil. :D Sana 2020'nin ilk yarısındaki Ferrari'yi hatırlatırım bu durumda. Motor gücü arşa çıkmıştı ama durum hiç de iyi gitmiyordu.

İyi bir aerodinaminin Brezilya, Çin, Avustralya, Britanya, Macaristan, Japonya, Singapur, Monaco, ABD ve İspanya gibi pistlerde avantajı oluyor. Mesela arkada bastırma kuvveti kötü olan bir araçla Britanya (Maggotts - Becketts), Çin (11. viraj), İspanya (7-11. virajda), ABD (3-4-5-6-7-8-9. virajlarda), Bahreyn (12-13. virajlar), Japonya (4-5-6-7. virajlar) gibi yerlerde spin atmak çocuk oyuncağı. Motorun ne kadar güçlü olursa olsun, o kadar turda 2 defa spin atmak demek o yarışın bitmesi demek olur. Spin atmamak için çok geniş çizgilerde rakiplere göre daha yavaş apeks yakalanan hızların da ortalamada etkisi çok kötü oluyor.

Tabii mekanik yol tutuşunun dışında ekstra önemli bir katkısı olan ön kanat grubunun avantaj sağladığı virajlar da çok sayıda var. Mesela Monaco'da kötü ve yetersiz ayarlanmış ön kanatların, Hamilton'da yarattığı gibi 5-6 ve 17. virajlarda çok kötü bir etkisi oluyor. Her turda sadece bu 3 virajdan 2 saniye kaybetmek mümkün bu durumda. Bahreyn'de 1. ve 8. virajlar, Avustralya'da 15. viraj gibi yerlerde hatta İtalya'da 2. viraj öncesinde zaman kayıplarına neden oluyor. Gerçi İtalya'da yaratacağı zaman kaybı o düzlüklerde fazlasıyla telafi ediliyor ama her pistte götürüsü bu kadar ucuz olmuyor.

Yok o kadar da değil. :D Sana 2020'nin ilk yarısındaki Ferrari'yi hatırlatırım bu durumda. Motor gücü arşa çıkmıştı ama durum hiç de iyi gitmiyordu.
Valla hocam iyi diyorsunuz ama Enzo Ferrari bile "Aerodynamics are for people who can't build engines." demiş :D.

Valla hocam iyi diyorsunuz ama Enzo Ferrari bile "Aerodynamics are for people who can't build engines." demiş. :D
BERWAR'ın lafı da bundan alıntı. Enzo Ferrari'nin söyleyip de haklı olduğu şeylerin sayısı pek fazla değil, laftan anlamaz biri olması Lamborghini diye bir markanın kendisine rakip olmasına neden oldu döneminde. Söylediği o sözün de geçen yıl doğru olmadığını topluca gördük zaten. Lauda gibi bir sürücü olmasaydı 1975 ve 1977 şampiyonluklarını da alamazlardı çok çok büyük ihtimalle. Lauda bile aracın hantallığından ve sürüş dinamiklerinden rahatsız olduğu için kendi ayarlarını yapmaya devam etmişti Ferrari'de.

Ayrıca yine kendisinin bir başka hatası da Lauda konusunda oldu. Yangından sonra şampiyon olduğu sezonda bile sık sık Lauda'yı gömüp 2. sürücüyü övüyordu. Megalomanların kötü taraflarından biri de bu, bir şeyin yanlış olduğunu kendileri iyi bilseler bile sırf bunu kabul etmek istemediği için söylemlerine devam ediyorlar.

Son düzenleme:
Bu yarışta ki Ferrari aracı ile ilgili küçük bir meme.

ferrarisf21.png

Ciddiye mi aldın bu sözü? Sonuna emoji koymuşum. Aerodinami günümüzde motordan daha önemli bir faktör. Enzo Ferrari'nin sözü günümüz için geçersiz bir söz. Ben şaka amaçlı dedim. Redbull'un Renault motoruyla neler yaptığını gördük. Şasi ve aerodinami günümüz araçlarında motordan daha önemli. Elbette bir denge olmalı bunlar arasında da.

Valla hocam iyi diyorsunuz ama Enzo Ferrari bile "Aerodynamics are for people who can't build engines." demiş.
Enzo'nun sözü günümüz için anlam ifade etmiyor. Şu an şasi ve aerodinami daha önemli kriterler. 2019 Ferrari motoru hâlâ da geçemediler ama o araç o devasa motor gücüne rağmen şasi ve aerodinami olarak kötüydü, virajlarda dökülüyordu.

@Yararsız Üye Sana iyi bir haberim var, benim için kötü bir haber. Ferrari'nin lastik sorunu ayar ile ilgili değil. Aracın aerodinamisiyle alakalı, ben lastik basınçlarının yükseltilmesinin bu sorunu tetiklediğini düşünmüştüm, lâkin arka lastik basınçları yükseltildi hatırladığım kadarıyla Ferrari ön lastiklerde sorun yaşıyor. Bu durumda lastik basınçları Ferrari'yi etkilemedi.

SF21 modelinin ön lastikleri aşırı ısıtma sorunu var, jant tasarımı ve rüzgar yönlendirme kısımlarında güncelleme yapması gerekiyor bu da kısa bir süre içerisinde çözülecek bir sorun değil.

Ciddiye mi aldın bu sözü? Sonuna emoji koymuşum.
Enzo Ferrari'nin bu sözünü "şu anda" doğru olarak sayan çok kişi gördüm şu ana kadar. Kesin forumda da vardır diye düşünerek senin sözüne karşı açıklama yaptım. Bu arada adamın hakkının bir kısmını vermem gerekiyordu ama yapmamışım, burada hakkını vereyim. Bu lafı ettiğinde sanırım 1960'lı yılların başıydı, aerodinami 1970'li yıllardan itibaren çok önemli olmaya başladı. O bakımdan bu sözü dönemsel olarak algılayabiliriz ama bu, Enzo Ferrari'nin megaloman olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabii.

@Noble Six Sana iyi bir haberim var, benim için kötü bir haber. Ferrari'nin lastik sorunu ayar ile ilgili değil. Aracın aerodinamisiyle alakalı, ben lastik basınçlarının yükseltilmesinin bu sorunu tetiklediğini düşünmüştüm, lâkin arka lastik basınçları yükseltildi hatırladığım kadarıyla Ferrari ön lastiklerde sorun yaşıyor. Bu durumda lastik basınçları Ferrari'yi etkilemedi.
Güzel haber. :D O zaman önümüzdeki Britanya, Rusya, Japonya, Abu Dhabi ve bir ihtimal Belçika, Macaristan ve ABD yarışlarında sorun yaşamanız muhtemel. :D

Hamilton boomer'ına...
Teknik olarak Hamilton boomer değil, Y kuşağından oluyor.

Kıl adam modu: On... :D

Bir de başarılı olmuş insanlara öfke duyulması ya da aşağılanmaya çalışılması bana çok saçma geliyor. Bu adam kariyerine en iyi çaylak performansını göstererek başladı. Farklı takımlarda şampiyonluk yaşadı, çok riskli bir karar vererek o dönemde şampiyon olacağı öngörülemeyen Mercedes'e geçti, yıllarca en üst düzeyde performans gösterdi. Kısacası bu adam 7 defa şampiyon oldu diye suçlu değil, suçlu diğer takımlar ve diğer sürücüler. Rekabet edecek düzeyde arabası varken kazanamayan sürücüler ve benzer bütçeye rağmen daha iyi araba çıkaramayan takım/takımlar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı