Agnostisizm hakkında konuşalım

Tanrı kendisinin de bilinmek istediğini söylemiştir zaten. Ben tektim ve bilinmeyi seçtim diyen kendisi. Bilinmenin kötü bir yanı mı var. Hiçliğin iyi bir tarafı yoktur. Soruyu biraz olsun durumdan anlayabilmeniz için sordum.

İyilik çıkar olmaksızın iki tarafı da memnun eden her türlü zararsız eyleme verilen ad olabilir hocam
Hocam iyilikte ki çıkar iki tarafında memnun olması olamaz mı? İki tarafdan biri mutsuz olursa denge bozulur.
 
Müslümanım fakat Türkiye'de ki insanlar bilim, kutsal kitabımızda yazanları, kendi dini ve diğer dinler hakkında daha fazla bilgi sahibi olsaydı muhtemelen bu kadar çok Müslüman olmayacaktı. Bunun yanı sıra dini sorgulamanın dinden çıkma olduğunu sanan tayfa var. Körü körüne Allah'a bağlanan bir Müslümanın gerçek bir Müslüman olduğunu sanmıyorum. Şans eseri Müslüman bir ailede dünyaya gelmiş sadece. (Yazdıklarım konudan saptı neden bunu burada yazdım bilmiyorum fakat fikir belirtmek istedim.)
 
Tanrı tabi ki zayıflıklara sahip olamaz. Ancak siz insanların iyi olan yönlerinin örneğin; merhamet veya iyilik kavramı, gibi kavramların etik amaçlara hizmet etmeyeceği tarafına bakarsanız Tanrı kavramını yargılayamazsınız. Çünkü Tanrı eşsiz ve kusursuz olandır. İnsanların zihninden geçenleri Tanrı da yapamaz yaparsa bu Tanrı kavramını bozar.
Siz yukarda maharetlerimizi başkalarına göstermek istememizden bahsetmişsiniz. Bu davranış dünyevi canlıların bir zayıflığıdır. Tanrı bu davranışa sahip olamaz.
Bilinmenin kötü bir yanı mı var.
Bilinmenin kötü bir yanı yok. Mesele iyilik kötülük değil. Yukarıda bahsettiğim gibi kendini tanıtmayı istemek bir zayıflıktır ve tanrı böyle bir zayıflığa sahip olamaz.
 
Azıcık bir araştırma ile bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ancak tartışmamız gereken bir konu olursa buradayım.
Hocam cevabını bildiğim sorular soruyorum. Tartışma ortamı yaratmak ve biraz beyin fırtınası yapmak için açtım konuyu zaten.
Hocam memnun olmadığınız zaman iyiliğin amacı nedir?
Memnun olunmadan iyilik yapılamaz mı?
 
Hocam memnun olmadığınız zaman iyiliğin amacı nedir?
Bu bir çıkar değildir. Ancak bazı şeylerin ruhu doyurması onu amaç haline getirmez.
Hocam cevabını bildiğim sorular soruyorum. Tartışma ortamı yaratmak ve biraz beyin fırtınası yapmak için açtım konuyu zaten.

Memnun olunmadan iyilik yapılamaz mı?
Hocam bunu isteyerek yani memnun olma amacıyla yaparsanız zaten yapmayın. Asıl isteğinizin karşı tarafın ihtiyacını gidermek olmalıdır.
 
Kendi inancım olan İslamiyet üzerinden konuşayım: İslama göre "Tanrı" yani Allah, İnsana düşünme yetisi vermiştir. Ama bu düşünme yetisi o deni kısıtlıdır ki, 3 boyutlu evrenin kanunları çerçevesinde çalışabilir sadece. Oysa Allah, zaten evreni yarattığı için, ki mantıken yarattığı şeyden daha eski olmak zorunda, ve yarattığı şeyin kanunlarına tabi değildir. Yani biz Allah'ı 3 boyutlu evrenin kanunları çerçevesinde anlamaya çalışıyoruz. Yaratılan evrendeki kanunlar çerçevesinde oluşan olayların nasıl oluştuğunu bilim ile, neden oluştuğunu ise din felsefesi ile inceliyoruz. Yani evreni anlamak ve yaratılış sırrını çözebilmek için hem din felsefesine, hem de bilime ihtiyacımız var. Bilim'i kullanarak evreni anladığımızı düşünüp, bir tanrı yoktur veya vardır demek, mantıksız olacaktır.
 

Geri
Yukarı