Alaylı yazılımcı olmak

Merhaba arkadaşlar, ben an itibari ile elektrik ön lisans mezunuyum, aile baskısından dolayı bu bölüme geçtim. Hedeflerim arasında çok iyi alaylı yazılımcı olmak var ama yazılım hakkında yeni yeni bilgi öğreniyorum. Bilgisayarla aram çok iyi. Kendime CV oluştursam herhangi bir yere başvuru atsam sadece öğrenmek için maddi olarak bir şey beklemeyerek bir iş bulabilir miyim?
CV içinde bahsedebileceğiniz bir şeyler olmalı, bilgisayarla aram iyi yazılım hakkında yeni yeni bilgi ediniyorum yazdığınız durumda kimse sizi kabul etmeyecektir. Adamlara şu hissiyatı vermeniz gerekir:
Ben sizin kullandığınız/kullandığınıza benzer şu şu teknolojileri öğrenmeye başladım, tek başıma şöyle şöyle proje geliştirdim vb. Eğer beni stajyer gibi işi öğrenmem için ekibinize dahil ederseniz x süre sonunda sizin projelerinize de katkı sağlayabileceğime inanıyorum, eğer daha sonrasında beni de ekibinizde görmek isterseniz onu o zaman konuşabiliriz, şu an için bir maaş beklentim yoktur. vb. vb.

Birkaç sene önce 30+ yaşında, sektör değiştirmek isteyen Makine Müh. bir arkadaş böyle benim o zaman çalıştığım yere başvurmuştu front end öğrenmek için, kabul edilmişti, birkaç ay bizimle takılmıştı.

Programlama bir çıraklık mesleği değil ki, eline tornavidayı alıp, ustayı izleyeceksin. Programlama bir kafa mesleği, mühendislik. Yazılım mühendisi denir. Üniversite okuyarak olursun. Video izleyerek te öğrenemezsin. Çok zekiysen bir şeyler kendin de araştırarak, düzgün kaynaklardan öğrenebilirsin, ama asla yazılım mühendisi olamazsın. Ben 2009 senesinden beri kendim araştırarak bir şeyler çalışıyorum. Bir o kadar daha devam edersem, baya ilerlemiş olurum. Ama yine de bir yazılım mühendisi olamam.

Eskiden olunuyordu, artık imkansız. Özellikle bu yazılımcılar iyi kazanıyor laflarından dolayı artan sözde yazılımcılardan sonra kaliteli bir mühendis değilsen (bölümünü okumuş olman da etkilemiyor artık çok yoğunluk olduğu için) ya da eskileri görmüş 15-20 yıllık alaylı değilsen merdiven altı bir yerde bile iş bulman çok zor.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar, ben an itibari ile elektrik ön lisans mezunuyum, aile baskısından dolayı bu bölüme geçtim. Hedeflerim arasında çok iyi alaylı yazılımcı olmak var ama yazılım hakkında yeni yeni bilgi öğreniyorum. Bilgisayarla aram çok iyi. Kendime CV oluştursam herhangi bir yere başvuru atsam sadece öğrenmek için maddi olarak bir şey beklemeyerek bir iş bulabilir miyim?
Selamün aleyküm kardeşim.

1. Yazılımcı olmak istiyor isen, yazılım temellerini, kültürünü öğrenebiliyor olman gerekir. Yazılım da matematiksel düşünce gerektiriyor. Buraya dikkat... Matematik değil, bildiğimiz matematik değil, matematiksel düşünce... Yani analizci bir zihniyette olman lazım. Bu hayatta nasip olursa yazılım işine girişirsen, bunu zaten tecrübe ederek göreceğini düşünüyorum. Zira bu mesleğin argümanları, somut ve soyut işleri, analitik düzeyde. Ha birde Abstraction ve Concrete kavramlarını öğren.. idrak et... Emin ol çok önde başlarsın ;) ..

2. Alaylı yazılımcı ne demek anlamadım. Hiç bildiğim bir konu değil :D .. o yüzden sana tavsiye veremem bu konuda. Sadece anladığım kadarı ile, yazılım veya başka bir meslek, işini bitirebilir olmak gerek. Tıpkı diğer meslekler gibi bu mesleğinde aslında disiplini var. Okçulukta nasıl ki bir oku yaydan fırlatırken aşamalar katediyorsun, bir yazılım geliştirirken de aşamalarla gidiyorsun. Derdin eğitim ise, "ben cpp c# java bilmiyorum" veya "4 sene üniversite okumadım" gibi düşünüyorsan şimdi, o halde çevre edin. Zaten okulun eğitimin tek olayı o... çevre edinmek. Çevre edinirsen, yazılım ile alakalı, çok kolay iş bulursun. Yoksa İTÜ mezunu olsan olmuyor. Ben bunu bizzat tecrübe edindim tanıdıklarımdan. Referans hayatım :) ..

3. Sakın ha, Maddiyat beklemiyorum gibi bir kafada olma. Bu satranç dili ile ifade edersem "BLUNDER" bir hareket. Vahim hata. Karşındaki kişi şunu düşünecektir: "Bu adam demek ki yapacağı işine değer biçmiyor"... ve bu her zaman direkt düşünce olarak gelmez karşındakine. O seni işe alacak kişide bilinç altı olarak da var olabilir. Zaten sendeki hata daha kötü. Sen kendi emeğine değer biçmiyor veya biçemiyor görünümü verirsin. Ha dersen ki ya ben uğraşıyorum ama bulamıyorum. Millet para vermek istemiyor tecrübesiz elemana. Ok. No problem. Kardeşim o zaman gönüllü yazılım aktiviteleri projeleri oluyor. Hemen yapış onlara... İşte 2. maddede belirttiğim çevre. Çevre derken git kafede elemanlarla buluş veya geceleri ritüellerine katıl değil. Yazılım istiyorsun. O halde yazılımcı çevre edineceksin. Nasıl? Etkinlik, gönüllü proje geliştirme... Şu an Türkiyede en kolay çevre edinme olayları bunlar ...

Neyse eğer daha fazla bilgi almak istersen muhyilmaz.github.io ... iletişim var.

Selamünaleyküm kardeşim.

1. yazılımcı olmak istiyor isen, yazılım temellerini, kültürünü öğrenebiliyor olman gerekir. Yazılım da matematiksel düşünce gerektiriyor. Buraya dikkat... Matematik değil, bildiğimiz matematik değil, matematiksel düşünce... Yani analizci bir zihniyette olman lazım. Bu hayatta nasip olursa yazılım işine girişirsen, bunu zaten tecrübe ederek göreceğini düşünüyorum. Zira bu mesleğin argümanları, somut ve soyut işleri, analitik düzeyde. Ha bir de abstraction ve concrete kavramlarını öğren. İdrak et... Emin ol çok önde başlarsın ;).

2. alaylı yazılımcı ne demek anlamadım. Hiç bildiğim bir konu değil :D. O yüzden sana tavsiye veremem bu konuda. Sadece anladığım kadarı ile, yazılım veya başka bir meslek, işini bitirebilir olmak gerek. Tıpkı diğer meslekler gibi bu mesleğinde aslında disiplini var. Okçulukta nasıl ki bir oku yaydan fırlatırken aşamalar katediyorsun, bir yazılım geliştirirken de aşamalarla gidiyorsun. Derdin eğitim ise, "ben cpp C# Java bilmiyorum" veya "4 sene üniversite okumadım" gibi düşünüyorsan şimdi, o halde çevre edin. Zaten okulun eğitimin tek olayı o... Çevre edinmek. Çevre edinirsen, yazılım ile alakalı, çok kolay iş bulursun. Yoksa İTÜ mezunu olsan olmuyor. Ben bunu bizzat tecrübe edindim tanıdıklarımdan. Referans hayatım :).

3. sakın ha, maddiyat beklemiyorum gibi bir kafada olma. Bu satranç dili ile ifade edersem "blunder" bir hareket. Vahim hata. Karşındaki kişi şunu düşünecektir: "bu adam demek ki yapacağı işine değer biçmiyor"... Ve bu her zaman direkt düşünce olarak gelmez karşındakine. O seni işe alacak kişide bilinç altı olarak da var olabilir. Zaten sendeki hata daha kötü. Sen kendi emeğine değer biçmiyor veya biçemiyor görünümü verirsin. Ha dersen ki ya ben uğraşıyorum ama bulamıyorum. Millet para vermek istemiyor tecrübesiz elemana. Ok. No problem. Kardeşim o zaman gönüllü yazılım aktiviteleri projeleri oluyor. Hemen yapış onlara... İşte 2. maddede belirttiğim çevre. Çevre derken git kafede elemanlarla buluş veya geceleri ritüellerine katıl değil. Yazılım istiyorsun. O halde yazılımcı çevre edineceksin. Nasıl? Etkinlik, gönüllü proje geliştirme... Şu an Türkiye'de en kolay çevre edinme olayları bunlar...

Neyse eğer daha fazla bilgi almak istersen muhyilmaz. GitHub. IO... İletişim var.

Hocam GitHub profili oluşturdum sizi takip ettim nasıl iletişim kurabiliriz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı