Aranızdan "Intel pişmanlıktır." diyen biri çıkar mı?

• Konuyu başlatan Silinen üye 94679
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 92
  • Görüntüleme 7.787
Ülkemizde elektronik ürünlerde F/P kısasında ürünler ilgi gördüğü ve tercih edildiği için amatör kullanıcılar kesinlikle AMD tercih edecektir. Piyasanın büyük bölümünü zaten amatör kesim oluşturuyor buna bağlı, İntel Türkiye'de pazar payını iyice düşürecektir.

Ülkemizde elektronik ürünlerde F/P kısasında ürünler ilgi gördüğü ve tercih edildiği için amatör kullanıcılar kesinlikle AMD tercih edecektir. Piyasanın büyük bölümünü zaten amatör kesim oluşturuyor buna bağlı, İntel Türkiye'de pazar payını iyice düşürecektir.
Profesyonellerin çoğu da AMD işlemcileri tercih etmeye başladı. Özellikle yayıncılar falan son zamanlarda neredeyse AMD sistem görüyorum. Pazar payını büyük ölçüde ele geçirdi. 4. nesil Ryzen'ler gelince ortalık daha da kızışacak. 10. nesil Intel işlemcilerden pek ümidim yok. Ancak umarım rekabet olur ve biz kullanıcılar bunu fırsata çeviririz.

AMD Üst seviye bir APU yapsa şuan çoğu kişi harici ekran kartı almayı düşünmez.
Örneğin. R5 3600 gibi bir CPU ve Vega 32'i tek paket haline getirse. 1080p için gayet yeterli ve tercih edilebilir olur.

1581980417467.png

Intelle ortak olarak ürettiği çipte 25 CU içeren Vega GPU var. Ayrılmış HBM2 belleği ile birlikte bunu Ryzen'le yapsa keşke.

Sırf şu kalitesiz termal macun meselesi yüzünden 8700K'yı boost frekansına bile çekemiyordum Hyper 212 Evo ile. En sonda dayanamayıp bastım delidi ve Scythe Ninja 4 aldım. Bayağı masraf yaptırdı bana. Geçen yazın sonunda da 3700X'i gördüm. 8700K'yı 2300 TL'ye falan elimden çıkardım ve 1800'e 3700X aldım. Yani 1 sene kadar aktif kullandım. Memnun olmadığım tek konu buydu ve Intel bunu 9. nesille düzeltti. Şimdi ise yüksek güç tüketimi ve abartı fiyatları sebebiyle hiç ılımlı bakmıyorum markaya. 2017'den beri (belki daha eskidir) 10nm'ye geçiş konuşuluyordu. Yıl oldu 2020, hala konuşuluyor.

İşlemci çeşitliliğinden, oyunlara olan optimizasyonundan ve tek çekirdek performansından uzun bir süre diyen çıkmaz bence. Şunu unutmayalım ki, fiyat her şey değildir. Bu Dünya'da herkes bilgisayar toplarken f/p ürün bakmıyor. Mesela çok zenginsin ve uzun süredir Intel kullanıyorsun. Peki neden AMD'ye geçesin? Aralarında ki fiyat farkının senden gitmesi cebin için bir şey ifade etmiyor sonuçta :). Dediğim türde kişiler ve paraya para demeyen Apple gibi şirketler her zaman Intel'i ayakta tutacaktır bence :).

Ben şahsen kullandığım işlemcilerden hep memnun kaldım. Şu an i7 4790K kullanıyorum, bozulmazsa ortalama 3-4 sene daha kullanmaya devam edeceğim.

Intel pişmanlıktır diyemem ama, Intel cimridir, Intel paragözdür. Yıllardır benzer performansa sahip işlemcileri yüksek fiyattan iteleme politikasından vazgeçemedi. Bunun yanı sıra sürekli anakart değiştirme zorunda bırakıyorlar. Kullanıcıyı ön planda tutan bir şirket değil maalesef.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yarı iletken mikro işlemcilerin tarihini araştırınca, iki marka hakkında da konuşmanın kolay olmadığını görüyorsunuz.

Intel'in Core mimarilerinin bir anda ortaya çıkmaması gibi, Ryzen de bir anda ortaya çıkmadı. İki firma da teknolojik anlamda sınırları zorlayarak bu noktalara geldiler.

Dönem dönem pazar payları el değiştirdi. Değiştirmeye de devam edecek.

ntel'in Core mimarilerinin bir anda ortaya çıkmaması gibi, Ryzen de bir anda ortaya çıkmadı. İki firma da teknolojik anlamda sınırları zorlayarak bu noktalara geldiler.
Siz böyle söyleyince birden AMD'nin nasıl kurulduğunu merak ettim ve araştırdım.
Şöyle bir video buldum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videodan anladığım kadarıyla AMD'nin kurucusu mühendisler ile anlaşıp Intel'in 8080 işlemcisinin aynısını yapmışlar ve Intel, şirketin başına bir şey gelirse işlemcilerini yine satabilsin diye ikinci bir CPU üreticisinin olmasını istemiş ve X86 mimarisini AMD'ye vermiş. Çok ilginç bir hikaye. İlk defa duyuyorum şahsen.

Kendi ayağına nasıl sıkılacağının iyi bir örneği :).

Hiç İntel sistemim olmadı. AMD ile hiç sıkıntı yaşamadım. FX 8150 sistemim vardı 2011'de aldım 2019'da sattım canavar gibi çalışıyordu. Hiç bir zaman ısı veya başka bir sorun yaşamadım. Alan kişide zaten gelip test edip aldı ve bir sıkıntı olması halinde iletişime geçebilirsiniz dedim ki yaşamamış olacak ki geri dönüş yapmadı. Şu anda ise R5 2600 kullanıyorum işlemci kullanımı hiç 60-70'lere gelmedi ne yaparsam yapayım. Isısı 53-60 maksimum daha 60'ı göremedim. Aksine aldığım Nvdia ekran kartı sıkıntı yarattı. Gidip en kötü modelini bulmuşum ama onuda UV ile 70 derecelere getirdim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı