Atatürk'ün yaptığı en büyük hata neydi?

Bana saçma geliyor çünkü yapılan büyük devrimlere bak fransız ihtilali, bolşevik ihtilali, maonun komünizmi ilanı gibi hiçbirinde alfabe değişti mi? Hayır ve ayrıca alfabe ile muasır medeniyetlerin ne alakası var. 1000 yıldır kullanılan bir alfabeyi değiştirmek mantıklı değildir bir milletin geçmişle olan tarihi bağlarını koparmaya çalışmaktır biz sömürgemiyiz de ingilizin alfabesini savaştan sonra kabul ediyoruz zaten sonraki tarih kitaplarında Osmanlı'ya ve Selçuklu'ya yer verilmemesi Timur, çağatay ve Moğol imparatorluklarının Türk tarihi olarak anlatılmasından görebilirsiniz. Şimdi gelecekler diyecekler okuma oranı çok düşüktü diyenler gelecek biri bana bunu açıklasın o zaman anneannem anlatır benim anneannemin anneannesi Trabzon'un dağının başında kadın okur yazardı kendi kütüphanesi bile vardı üstelik Osmanlı oraya okul bile kurmuş hoca da göndermiş o kısıtlı imkanlarla.
Biz Türk'üz niye Arap alfabesi kullanalım? Osmanlıyla uzaktan yakından alakası olmayan bir alfabe. Çok istiyorsan git Arabistan'a.

Sizce? Yanlış milleti kurtarmış olması.
modern ve çağdaş insan olucam diye ülkedeki aarapları katletmemesi ve ifade özgürlüğüne yer vermesi bi 30 yıl sağlam laik topluluk kurup öldükten sonra bile bunu devam ettirecek teşkilatı sağlamaması ve yine en ufak başını kaldıranın başını almaması ek olarak imam ve diğer din adamlarını arabistana sürmemesi

Merhabalar, öncelikle ben 16 yaşındayım. Ve buradaki büyük bir çoğunluğunda öyle hatta daha da düşük, 1-2 kişinin de 20-30 yaş araliginda olduğunu dusunuyorum.

Öncelikle Osmanlı konusunu konuşacak olursak minnacık bir yerden kocaman bir yer haline getirilmiş, bugünkü toprakların (Türkiye) kat kat büyüğüdür. Yane tutupta kimse tövbe haşa "Allah gibi Osmanlı padisahlarina tapiyorlar." Demesin. Onun anlatmaya çalıştığı +65 yaş dayilarin Fatih>Atatürk lafını kafaya takmasıdır. Köyde yaşamış bir insan, ya da +60'a gelmiş bir insanı ben çok kâle almam zaten. Elbette saygı duyarım fakat yaşadığı şeylerin dışında bilgisi yoktur bu insanların. Deney ve gözlem misali.

Her neyse, şimdi toprak verme konusuna gelecek olursak. Kirimin fethiyle verilmesi bir olunmuştur. Rusya'da toprak aldı. Neden onlardan geri alınmadı derseniz. Şöyle anlatiyim, siz kardesinizi dovebilirsiniz. Fakat babanizi dovemezsiniz bir de üstüne dayak yersiniz. İşte, o zaman da Rusya güçlü diye sesini çıkarmayıp bizden geri aldılar.

Bu üstte anlatmak istediğim olay şudur, yane bizim atalarimiz "Yiyin efendiler yiyin." Diye vermemiştir verilen toprakları. Bugün birisi çıkıp Atatürk'e de hakaret etse sinirlenirim, FSM, YSS... hakaret etse sinirlenirim. Diyen arkadaş Osmanlıyı kutsal bir güç olarak görüp Atatürk'ü sevmiyorlar falan gibi bir cümle kurmuş. Ona bakılacak olursa siz de Atatürk'ü yuceltip Osmanlıya elinizde olsa, o zamanda yasasaniz ihanet edeceksiniz. Fakat bu zamana kadar bırakın silah tutmayı, ailenizden ayrı bir yerde, işte bile calismadiginizi iddia ediyorum. Konuyu saptirmadan devam edecek olursak, tarih her geçen gün yeni bilgiler ogrenildikce değişen ve gelişen bir daldır. Bunu sosyal medyada öğrenip, x kanalını, x adamını dinleyip öğrenmek yanlıştır. Atatürk elbette o zamanki şartlara yakışanı yaptı. O zamanda toprak kazanci falan elde edilememiş olabilir. Çünkü zamanı kötüydü. İşte sizde benim kabul ettiğim gibi 2. Abdülhamid zamanını kabul etmenizi öneriyorum. Dönem kötüyse yapacak bir şey yoktur. Gidipte 2. Abdülhamid'in Rusya'yı fethetmesini falan beklemeyin. 12 Ada'da belli sebeplerden verildi. Yine Osmanlı zamanında da bazı topraklar zorunluluklarla verildi. Yine de Araplar gibi olmadığımıza şükretmek lazım bir noktada. Filistin'in vurulması, çocukların ölmesi umrunda olmayabilir. Fakat empati yapsana, ne kadar zor değil mi? Empati bile yapamıyoruz çünkü akıl almıyor almiyor. Bugün Suriye'yi savunmak yerine savaştan kaçıp TR' ye gelip multeci olan birisi olabilirdin. Ve Türk halkı senden nefret ederdi... Sabhtan akşama kadar tartışırız fakat gerek yok. Peşimizde onlarca kuyumuzu kazmayı düşünen düşman devletler varken içeride birbirimizi yiyip bitirmenin luzmu yok arkadaşlarım, abilerim, kardeşlerim. Bırakın Osmanlıya, Atatürk'e laf atmayı. Onlar zamanın şartlarına uygun şekilde en güzel değerlendirmeyi yapmışlar. Bir olay geçtikten sonra "Keşke şunu yapsaydim." Dediğiniz olmuştur. İşte bu olaylar da o şekilde. Belki o zaman tam olarak kestiremediler. İleri görüşlülük Osmanlı padişahlarında da Atatürk'te de var. Belki de Atatürk kafasını oyalamak için içtiği içkilerin sağlığına zarar vereceğini, ya da Osmanlı padişahlarının yaptığı hamleleri belki daha detaylı kestiremediler vesselam...

Türk tarihi acik bir ornek anlamsiz bir tartisma icindesiniz benimle tartismak yerine acip okuyabilirsiniz Mustafa yoksa Ahmet var Mehmet var yapana helal olsun.
Hayatımda karşılaştığım en saçma düşünce olabilir. Bir de millete okusana diyorsunuz, siz azıcık tarih okumuş olsaydınız Türk tarihinde Atatürk gibi bir kişinin daha gelmemiş olduğunu bilirdiniz.

Atatürk Fransız tipi Jakoben bir burjava devrimcisidir. Osmanlı subaylılığından gelme bir askerdir. Onun için devrimi hem Osmanlı merkezi yönetim esasına dayalı, fakar burjuva bir anlamda yorumladı, hiç bir zaman bölgesel özerklikten yana olmadı. Maalesef bu sorun bugün de Türkiye'nin önünde duran, çözülmemiş, ülkenin gelişim potansiyellerine ket vuran bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. İngiliz tarzı bir devrimci çizgi izleyebilseydi bugün Türkiye çok farklı noktalarda olurdu. Samsung'u övmek yerine Kore'ye telefon satıyor olabilirdik.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı