Ateizm hakkında konuşalım

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Din bilimsiz olmaz, bilim de dinsiz. Sorguladım deyip ateist olanların doğru sorgulama yaptıklarından emin değilim. Aynı şekilde dindar diye tek işi din olan kişilerin de gerçekten dindar olduğundan emin değilim.
İkisi birbirinin tamamen zıttıdır. Bilim, gözlem ve deney ile somut kanıtlar aracılığıyla cevap ararken dinler başka insanların kitle kontrol aracı olarak veya korkularından oluşturduğu sadece kendi zamanını ve mekanını aydınlatan tarihsel metinlerden öteye gidemiyor. Bu gün bu durumdaysak dinlerden değil bilim sayesindedir.
 
Biraz da yönetim biçiminin dine dayalı uygulandığı için maalesef sosyal ve ekonomik sorunlar direk din olarak yansıyor ve bunu çok normal buluyorum. Covid kapanma döneminde bir şeyhin ölümü diye kaç yüz kişiye izin verirsen cenaze için adam da sorgular, cahil işi der İslama. Benim işim burada dini kötülemek de değil, 4 sene kuran kursuna dahi gitmiş birisiyim ama şunu söyleyeyim 45 yaşında benim gibi adamı bile soğuttular. Kapalı insanları görünce dahi gıcık oluyorum.
Katılıyorum, ateist olmamın bir diğer etkenlerinden birisi de hükümet.
 
Ben gerçek ateistler ile ilgili bir şey demedim dikkat ettiyseniz. Hayat felsefeleri vesaire pek umurumda değil açıkçası merak etmiyorum. Ben Ateizm in ergenlerin havalı olmak için bulunduğu dinin çoğunluğunu oluşturduğundan dolayı mantıklı görmüyorum.
Yaşınız gereği normal. Büyüme çağındaki bireylerin kafası yeni yeni oturduğu ve algılamayı geliştirdiği için tam benimseyemiyor.
 
Öncelikle bende herkesin dinine saygı duyuyorum, fakat tartışma başlatıp haksız olduğu halde “belki Allah'ın benimdir” gibi cümleler kuranları da gördüm, ve ateist ve deistlerin bazı kısımları milletin dinine karışmaya başladı, bilmem şurayı oku ateist, deist falan olursun diyenleride gördüm, ama gösterdikleri şeylere baktım fakat bildiğiniz küçük çocuk avına çıkmışlar, dediklerinin doğrusunu biliyorum, ama bilmeyenler de arada kalıp agnostik oluyor, ama bazı iyi insanlarda var kimseye karışmadan hayatlarını yaşıyorlar.
Ben ateizmi zayıf agnostisizm olarak görürüm. Ateistler tanrı yok demez, elimizde tanrıya dair kanıt yok derler. Agnostikler ise tanrı var mı bilmiyoruz hiçbir zaman da bilemeyiz derler. Agnostisizm çok daha uç bir görüş.
 
Bir diğer sebebi de popülerleşmesi. İnsanlar popüler olan şeylere yöneliyorlar. Metronom deneyi gibi.
Bir de ateist olunca kendini modern ve ileri görüşlü sanıp diğer dinlere inanan insanları hor görenler var. Ateistsin tamam da ateist olunca ultra kültürlü bir insan olmuyorsun. Aksine eğer diğer dinlere inanan insanları hor görüp kendi düşünceni dikte etmeye çalışıyorsan yobaz oluyorsun ve bu gerçekten de kötü durum. Ateistim, modernim, kültürlüyüm, her şeyin en iyisini ben bilirim, Müslümanlar cahil insanlardır diyen ateist sayısı oldukça fazla.
 
Neden sığmıyor?
Herhangi bir şeyin, yaratılmadan var olması.

Keşke biraz araştırma yapsaydınız. Neye göre, hangi araştırmaya göre mantıksız? Bunu demen için ateizmi yutup yalaman lazım, bir şeyi %50 dahi bilmeden mantıksız demek asıl mantıksızlıktır.
Aklım almıyor. Aklımın almadığı şey mantıksızdır benim için. Yaratıcı olmadan hiçbir şey var olamaz. Aksini de hiçkimse, hiçbir bilimle kanıtlayamaz.

Hocam bilimin içine girdikçe her şey mantıksızlaşıyor. Kuantum fiziğindeki temel bilgilere göz atınca bile bu neymiş arkadaş diyor insan. Temelde bile bu kadar bilinmez varken, koskoca evrenin gizemini tanrı diyerek geçiştirmek bana mantıksız geliyor.
Bana mantıklı gelen, bir yaratıcının olması.

Ateizm düşüncesine basbayağı saçma diyorsun. Biz İslam'a saçma dediğimizde "saygı! Hoşgörü!" diye sancakları çekmiyor musunuz?
Ateizm saçma demiyorum. Aklım almıyor diyorum. Aklım almadığı için de mantıksız geliyor diyorum.
İslam'a saçma diyebilirsin. Benim de aklıma yatmayan şeyler var.
 
Bunları düşünmek için küçüğüm galiba.
Ben hiçbirşeye inanmıyorum.
Bana İslam dini öğretildi.
Ama düşününce aslında ben Allah'a inanmadım, söyleneni yaptım.
Bu çok derin bir konu ve aklım ermiyor.
Erdiği kadar konuşacağım.

Tanrı var ise benden birşey isteyemez.
Çünkü herşeye sahip.
Eğer ona tatmin hissi gerekiyorsa o varlık tanrı olamaz.
Çünkü tanrı herşeye sahiptir.

Bu bir döngü.
Aynı tanrının varlığını savunan dinler gibi.

Bir tanrı var çünkü bize vahiy gönderdi.
Ama tanrı neden kendini göstermedi, madem herşeye sahip.
Neden ona inanmamızı istiyor?
Tanrı gerçekten var mı?

Bence hiçbir şey bizim anlayabileceğimiz şekilde değil.

Tanrıyı görene kadar beni bir varlığın yarattığına inanmayacağım.
Beni tanrı yaratmadı, annem doğurdu.
Eğer evrim varsa ilk canlı da vardır.
İlk canlı var olması demek tanrının var olması demek.
Tanrının var olması demek onu yaratan bir varlığın olması da demek.
Bu da demektir ki tanrı da bir evrimin parçası.

İşte bu döngüler yüzünden hiçbir gerçek yok.
Eğer herhangi birşey varsa öldükten sonra öğreniriz bir ihtimal.
Yazdığın döngü yanlış.
İlk canlının var olması Tanrı var demek olmuyor. İlk canlı uzaydan gelen maddeler ile oluştu. O maddeler göktaşı aracılığı ile geldi. Bu da demek oluyor ki başka gezegenlerde yaşam olma ihtimali yüksek.
 
Ben de katılmıyorum ve sebebini açıklayayım: İnandığınız dinde bilim dışı şeyler varsa orada bilim hakkında konuşamazsınız. Bir olay bile bilim dışı ise diğer olayların bilimsel olduğuna dair güvensizlik ortaya çıkar. Siz de biliyorsunuz ki birçok din mucizesi bilime aykırı şeyler. Fizik kurallarını hiçe sayan bir sürü olay var. Madem bunların gerçek olduğunu düşüneceksek bu işe bilimin dahil olmaması gerekiyor
Bilimi dinle değil dini bilimle ele almalısın. Bir tanrının varlığını bilimle kanıtlayamazsın zaten. Kanıtlayabilseydin o tanrı olmazdı. Bilimin ispatlayamayacağı şeyler de var çünkü hep gelişiyor. Çok eski olaylarda hep "Tanrı'nın gazabı, mucize, büyü" gibi şeyler söylenirdi. Sonradan bilimsel bir durum olduğu ortaya çıktı.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı