Cevap Olarak ChatGPT Çıktısı Kullanmak

Makaleler
4
Daha fazla  
Meslek
Paşa
Az da olsa bu başlıkta insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum ve şunu fark ettim ki pek çok kişi sorulan soruları ChatGPT'ye yapıştırıp ChatGPT'nin çıktısını da aynen cevap olarak veriyor. Sadece ben değil, başka yardımcı olmaya çalışan kullanıcıların da bu durumun farkında ve bundan rahatsız olduğunu düşünüyorum. ChatGPT her şeyin üstünde, hep doğru cevabı veren bir program değil, dil modeli kullanan bir yapay zeka uygulamasıdır. Çok iyi bir modele sahip olması onun bir dil modeli olduğu gerçeğini değiştirmez. Yani soruları anlayarak kendisi cevap üretmez, en basit açıklamasıyla üretilmiş cevaplardan eğitildiği kadarıyla bir başka metin üretir ve onu çıktı olarak verir. Bunu daha detaylı anlamak istiyorsanız OpenAI'ın sitesinin bu sayfasında kısmen anlatılıyor.

Dolayısıyla konu ve soru hakkında bir şey bilmeden kodlamayla alakalı soruları direkt ChatGPT'ye yapıştırılarak verilen cevaplar çoğunlukla tutarsız, yanlış ve hatta yanlış yönlendirici oluyor. Eğer soruya kendiniz cevap verebilecek kapasitede değilseniz rica ederim cevap vermeyin. Bunun sebebi mesaj sayısını artırma kaygısı mıdır bilmiyorum ama bu şekilde verilen cevaplar insanlara yardımcı olmuyor hatta köstek oluyor. Bunun bana ya da cevap vermeye çalışan insanlara bir etkisi yok ama sorusuna cevap bulmaya çalışan insanları ya optimal olmayan cevapları doğru kabul edecek şekilde yönlendiriyor ya da direkt yanlış, kötü cevaplar veriyor. En iyi çözüm aslında bunun yasaklanması, ben elimden geldiğince bir uyarı konusu açarsam insanlar da hatasını anlar diye düşündüm.

Bu paragrafta, ChatGPT'nin bir dil modeli olduğu, soruları anlayarak kendisi cevap üretmediği ve sadece eğitildiği kadarıyla bir başka metin ürettiği açıklanmaktadır. Ayrıca, konu ve soru hakkında bir şey bilmeden ChatGPT'ye yapıştırılan soruların genellikle yanlış veya yanıltıcı cevaplar verdiği belirtilmektedir. Bu nedenle, sorulara cevap verme konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin cevap vermeyi bırakmaları veya yapay zeka kullanımı konusunda daha fazla bilgi edinmeleri önerilmektedir. Yapay zekanın insanlara yardımcı olabileceği gibi, yanıltıcı veya hatalı cevaplar verebileceği de unutulmamalıdır.

Başta olumlu yaklaşıyordum. Sonradan aslında sanıldığı kadar iyi olmadığını. Yeri gelince çok bariz ve affedilemez hatalar yaptığını gördüm.

Kullananlarda da hata var. Türkçe kullanmaya çalışıyorlar. Daha İngilizce anlamakta zorluk çeken şey Türkçeyi ne yapsın? Anlamlı 2 cümle kurunca sizi anlayıp ona göre cevap verdi sanıyorsunuz. Yaptığı tek şey sıradaki kelimeyi tahmin etmek.

Daha satranç oynamayı beceremiyor. Kuralları yüzyıllardır aynı olan oyunu kurallarına uygun oynayamıyor. Dil işlemesi anca o kadar.

Proframlama başarısı için C++ ile dosyadaki sayıları alıp karesini yazmasını istedim. İşi yapan ama kötü bir kod attı. Boyle niye yaptın şunu kullansan daha iyi dedim. Haklısın dedi öyle yaptı. Ama burası kötü kaldı dedim. Onu da yaptı. Şunu da değiştir dedim. Yaptığı ilk iki değişikliği geri alıp sadece sonuncusu çevirdi. Niye öyle yaptın deyince karışık bir şeyler ortaya çıkardı. 5-6 sefer sonucu istediğim kodu elde ettim. Arada gramer hatalarımı düzelt dedim. Tamam dedi. Duzletmesigini fark ettim. Niye dedim. Kusura bakma dedi.
Bunları İngilizce kullanırken böyle yapıyorsa Türkçe kullanmayı hayal bile edemiyorum. Gerçi ediyorum. Konularda maalesef tanık oluyoruz.

Birazdan yetkili gelip sosyal önerileri kategorisine konu açın der. Açtığınızda da onlar için yeterli oylama saglanmayacsgi için kabul görmez. Zaten daha önce de bahsi geçmişti. Akıbeti ne oldu bilmiyorum.
Bogle şeylerin niye öneri olduğunu anlamıyorum. Bariz bir eksiklik bu. Arayüzde şurası değişsin daha güzel olur şeklinde bir öneri değil ki.

Neden yasaklanmalı ki? İstediğimizi yapabiliriz işte? Kötü bir şey mi bu?

Nedeni belli, yanlış sonuç üretiyor. Özellike yazılım gibi bir alan çok kritik işlemler için kullanılıyor. Düşünsenize para aktarma / para transfer işlemi yapan kod üret dediniz diyelim. Size açıkları olan bir kod verirse ne olur? Ne olacağı belli, o kodu kullanan şirketi batırır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı