Cyberpunk 2077 inceleme (30 saat'lik deneyim)

Walterhite

Femtopat
Katılım
21 Aralık 2020
Mesajlar
19
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
ilk olarak oyunu çok beğendiğimi söylemek istiyorum. Spoiler vermeden size oyunu anlatacağım. Okumaya üşenenler direkt en aşağı insin oraya artı ve eksilerini yazdım.

Hikaye.

Üç farklı yaşam tarzından birini seçerek oyuna başlıyoruz. Üçü arasında ne kadar fark var derseniz size şöyle anlatayım, her birinin kendine özgü arka plan hikayesi ve 30 dakikalık kısa başlangıcı var. Yani oynanış olarak tek farkı her birinin 30 dakikalık kendine özel başlangıcı olması. Çoğu yerde yaşam tarzına özel diyalog seçenekleri çıkabiliyor, bunlar ise farklı bilgiler edinmenize ve bazen farklı çözüm yollarına olanak sağlıyor. Şuana kadar çok fazla hikayeye etki ettiğini görmedim. Prolog bittikten sonra asıl hikaye başlıyor, 5-6 saatlik prolog süresi var ama ben prolog'dayeken bile yan görev ve açık dünya etkinliği yaptığım için prologu bitirmem 10 saat falan sürdü. Ayrıca oyunda birden fazla son var. Oyunun ana hikayesi 20 saat civarı sürüyor ama Full hikayeden giderseniz hata edersiniz. Oyundaki yan görevler ve etkinlikler çok güzel ve kaliteli bence incelemede bahsettim bundan.

Açık dünya.
Oyunun açık dünyası beni bayağı etkiledi ama arada sinirlendiğim durumlar da olmadı değil.
Atmosfer ve binalar çok etkileyici olmuş, oyunun kurak bölgesi olan badlands bile çok iyi tasarlanmış. Bazen NPC'leri tartışırken görüyorum ve cidden iyi tartışma yaptıkları oluyor, uzun uzun dinlediklerim bile oldu. Mesela bir ara tuvalete girdiğimde gizlice sohbet eden dört tane NPC görmüştüm. Onun haricinde düşman NPC'ler bazı yerlerde iyi bazı yerlerde de kötü yapay zekaya sahip olabiliyor. Ama maalesef ki yolan yürüyen NPC'lerin yapay zekası kötü.
Oraya buraya özel olarak konumlandırılmış NPC'lerde sıkıntı yok ama yolda yürüyen veya araba süren NPC'ler cidden beni biraz üzdü. Çoğu zaman önüne doğru yürüdüğümüzde içinden geçip gidiyoruz zaten veya arabanın önüne kendi arabamızı koyduğumuzda hiç etrafından dolaşayım falan demiyor olduğu yerde bekliyor. Ama bunların yeni yamalar ile düzeleceğini umuyorum, düzeldiği zaman incelemeyi değiştiririm.
Açık dünya etkinliklerine gelecek olursak hepsini çok güzel buldum. Yan görevden tut fiili saldırılara kadar hepsi çok güzel özellikle yan görevler ilk başta şuraya git bir bak şeklinde olsa da objektife nasıl yaklaşacağın sana kalmış. Ben gizlilik ile tüm adamları indirerek yapıyorum ve bayağı tatmin ediyor. Ana hikayede ilerleyince çok daha güzel konuları olan yan görevler gelecek. Bence yan görev demek saçma çünkü tam bir ana görev kalitesinde. Zaten ilk başta ana görevler miş sonradan hikaye ile bağlantılı olmadığı için yan görev yapmışlar.
Fiili saldırı ne derseniz Far Cry oyunundaki outpost ele geçirmeye benziyor. Haritadaki işaretli yere gidiyorsun ve oradaki düşmanları etkisiz hale getirip kanıtlara el koyuyorsun. Nasıl yapacağın sana kaldığı için gayet zevk aldım yapmaktan ve haritada bunlardan yüzlerce var.

Oynanış.
En sevdiğim yeri burası olabilir. Sadece gizlilik veya savaşmakdan ibaret değil öldürüp öldürmemek de size kalmış. Eğer ödürmek istemiyorsanız silahınıza onunla ilgili modifiye takın ve salahınız rakibinizi öldürmek yerine bayıltsın. Oyunda 5 tane yetenek dalı ve her dalda bir sürü açabileceğiniz yetenek var. Yetenek dalları şu şekilde: Refleks, vücut, teknik kabiliyet, zeka ve serikanlılık. Karakterinizi yaratıp, oyuna hemen başlamadan önce oyun size nitelik dağılımınızı yapmanız için toplamda 7 puan veriyor. Çoğu yetenek pasif olsa bile çok fayda sağlıyor. Şimdi size yetenek dalları hakkında bilgi vereceğim.
---Vücut---
Karakterinizin fiziksel gücüne ve sağlığınıza etki eden bir niteliktir. Karakterinizin yakın ve uzak dövüş silahlarında ki genel hasarını da artırır. Bu niteliği zamanla yükselterek, silah kullanımınıza katkı sağlayacak özellikler ve avantajlara erişmenize olanak tanıyacaktır.
---Zeka---
İsminden de belli olduğu üzere, karakterinizi hack konusunda geliştirmenizi sağlar.
---Refleks---
Karakterinizin silah ve tüfek kullanımını etkiler ve ayrıca yakın dövüş silahlarıyla karakterinizin saldırı hızını artırmaya da odaklanır. Refleks sayesinde, seviye atladıkça kritik hasar vurma şansınız da artar. Refleks, karakterinizin ne kadar çevik olduğuna odaklanır ve ayrıca düşman saldırılarını etkili bir şekilde atlatmanıza yardımcı olur.
---Teknik kabiliyet---
Teknik yetenek, silahlarınızı yükseltme ve crafting amaçlarınız açısından yararlı ve önemli bir özelliktir. Teknik yetenek sayesinde zırh istatistikleriniz ve ayrıca düşman cesetlerini yağmalarken malzeme düşürme şansınızı artırır. Daha yüksek teknik özellik, daha iyi siber yükseltmelere ve silah iyileştirmelerine katkıda bulunur.
---Serikanlılık---
Serikanlılık özelliği sayesinde, karakterinizin düşmanlarınıza gizli ve sinsice yaklaşma şansınızı artırır ve düşmanların size saldırmadan önce sizi ne kadar yavaş tespit ettiğini belirler. Bu sayede, düşmanlarınızın sizi görmesi zaman alacak ve görüş alanlarından kaçmanız için olanacak sağlayacak. Bunların yanında ayrıca suikast, gizli saldırı hasarınızı ve karakterinizin verdiği toplam kritik hasarı da artırır.
--------------------------
Yetenekleri alattığıma göre sıra siber donanımlarda.
Oyun size, silahlarınızı çeşitli parçalar ekleyerek veya değiştirerek kişiselleştirme imkanı sunmakla kalmıyor, karakteriniz v’nin vücuduna da siber donanımlı implantlar takarak, bedeninizi de silaha çevirme fırsatı sunuyor.
Bedeninize ve organlarınızla eşzamanlı çalışan siber donanımlar takmak için, şehirin farklı bölgelerinde bulunan ripperdoktorları ziyaret ederek, vücudunuzun her kısmıına çeşitli siber donanımlar taktırabilirsiniz. Çoğu ripperdoktorlar yasal olsa da, kara borsada çalışan ripperdoktorlar sayesinde daha farklı ve yasadışı siber donanımlar da taktırmanız mümkün.

Bu oyun RPG mi?
Size yeterince şeyi anlattığımı düşünüyorum şimdi gelelim bu oyun RPG mi değil mi?
RPG dediğimiz karakterimizi kendi istediğimiz gibi geliştirme, olaylara istediğimiz gibi yaklaşma ve hikayenin gidişatını kendimizin belirlemesidir. Bu oyunun RPG'si gayet hoşuma gitti aslında ama hikaye gidişatını çok fazla değiştiremiyoruz. Oyunun sonlarına doğru seçimler bayağı etki ediyor ve onun harici birkaç yerde de etki ettiği oluyor ama birçok kişi hayal kırıklığına uğramış. İnsanlar daha çok Fallout New Vegas tarzı ağır RPG bekliyordu ve oyun gidişatını o kadar değiştiremediğimiz için doğal olarak hayal kırıklığına uğradılar. Ben Witcher 3 tarzı bir şey bekliyordum ve benim beklentimi fazlası ile karşıladı.

Oyunun "artıları" ve "eksileri"
+Atmosfer ve şehrin güzelliği.
+Geliştiğini çok net hissedebilme.
+Güzel ve çeşitli silahlar.
+Güzel bir hikaye.
+Ana görev niteliğinde yan görevler ve açık dünya etkinlikleri.
+Çeşitli arabalar.
+Olaylara dilediğimiz şekilde yaklaşma.
+Karakterlerin birçoğunun çok iyi şekilde anlatılmış olması.
+Güzel kadın karakterler.
+Saldırdığınız yere göre düşmanların uzuvlarının kopması.
+Komik ve zevkli diyaloglar.

-Buglar ve kaplama hataları (ben çok fazla karşılaşmadım)
-NPC yapay zekasının kötü olması.
-Düşmanların ara sıra aptal olabilmesi.
-Bazı arabaları kullanmak zor olabiliyor.
-Ana hikaye biraz daha uzun olabilirdi.

Puanım.
10 üzerinden 9'luk bir oyun bana göre.

---Yeni yamalar geldiğinde incelemeyi değiştirebilirim---

Not: İkonik eşya bulduğunuzda satmayın veya sökmeyin çünkü ikonik eşyaları geliştirip çok iyi hale getirebiliyorsunuz.
 
Hocam bayağı bir uğraşmışsınız elinize sağlık.
Gerçi bu yazdıklarınızdan sonra ben 10 üzerinden 8 gibi bir puan beklerdim ama tarafsız bir şekilde incelemişsiniz güzel olmuş.
 
Knk şu kadarını söyliyim sana oyunu sevmişsin ama bi 20 30 saat daha gömüp yan görevleride yapsaydın çok daha sevebilirdin.
Daha bitmedi zaten knk oyunun yüzde 45 indeyim daha. 100 saati bulur bitirmem. Bundan sonra başka karakter yaratarak daha farklı şekilde de oynamayı düşünüyorum. Hatta ileride hiç insan öldürmeden de oyunu bitirmeyi düşünüyorum farklı bir karakterde.
Güzel olmuş hocam tamamını okudum.😀
Teşekkürler 😄
Güzel olmuş hocam tamamını okudum.😀
Teşekkürler 😄
Hocam bayağı bir uğraşmışsınız elinize sağlık.
Gerçi bu yazdıklarınızdan sonra ben 10 üzerinden 8 gibi bir puan beklerdim ama tarafsız bir şekilde incelemişsiniz güzel olmuş.
Biraz da bu tarz oyunlara karşı sevgimden 9 puan vermiş olabilirim beni çok tatmin etti. Teşekkürler
NPC'ler spastik özürlü gibi en küçük bir olayda kapanıyorlar yere saatlerce kalıyorlar öyle :)
hatta bir keresinde bir çatışma olmuştu, benim bulunduğum sokaktan 3 sokak ötede yerlere yatıyorlardı 🤣🤣
Aynen yerlere yatmak yerine keşke kaçsalar.
 
Son düzenleme:
Ben de çok beğendim ama çoğu yan görevi yapmadım. Ana görevleri bitirdim. Sebebi ise iki tane yan görev buga girdi. Diğer yan görevlere baksam daha kaç tane çıkardı belki. Büyük güncellemeler geldiğinde %100 bitireceğim.
 

Geri
Yukarı