Darwin'cilik ve Evrim Teorisi arasındaki fark nedir?

Erkan Skywalker

Hectopat
Makaleler
5
Yer
Eskişehir/Türkiye
Merhaba, ne zamandır aklımı kurcalayan bir konu, bizim din hocamız demişti ki "ben Darwin'ci değilim fakat evrim teorisine inanıyorum.". Bu nasıl olabiliyor? Darwin evrim teorisini bulmadı mı? İkisi arasındaki farklar neler?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, ne zamandır aklımı kurcalayan bir konu, bizim din hocamız demişti ki "ben Darwin'ci değilim fakat evrim teorisine inanıyorum.". Bu nasıl olabiliyor? Darwin evrim teorisini bulmadı mı? İkisi arasındaki farklar neler?

Bunu hocanıza sormanız daha mantıklı olur. Çünkü herkesin farklı bir düşüncesi olabilir.

Canlıların doğal seçilim yoluyla geliştiğini savunanlara Darwinci diyorlar. Bence ortada bir çelişki de var.

Evrim de doğal yolla seçilimi kapsıyor? Hocanız neyi kast ediyor anlayamadım.
Ben de anlamadım zaten.

Hayır bir de hocam çok ünlü bununla alakalı tezi falan var boş konuşacak bir adam değil yani.

Hayır. Darwin böyle söylememiştir, sadece üstüne yıkılmıştır. Buyrun:
Hayvanların derece derece üstünleri düşünülürse, en üstünleri, insana en yakın olanları at, maymun, fil ve kuşlardan tûtî yani papağandır. Maymunun ve filin zekâsı, çok insandan aşağı değildir. Darwin adındaki bir doktor, hayvanların üstünlük sırasını yazmış, en üstünü maymun olduğunu bildirmiş. Bunu okuyan İslam düşmanları, kendilerine ilerici diyen, kalın kafalı birkaç fen yobazı, Darwin'in, "Hayvanların birbirine döndüğünü, yüksele yüksele, sonunda insan olduğunu" yazıyor diyorlar. Bunu ileri sürerek,
Âdem aleyhisselâmın topraktan yaratıldığını inkâr ediyor ve müslimân çocuklarını aldatıyorlar.
Hâlbuki Darwin, kitabında, hayvanlar birbirine döner demiyor. "Yaratılışlarında bir tekâmül, bir üstünlük sırası vardır" diyor. Aşağı derecedekilerin üstündekilere gıda, yem olduklarını yazıyor.

İnsanlar maymundan yaratıldı diyorlar. Darwin ismindeki İngiliz doktoru böyle söyledi diyorlar. Bunlar yalan söylüyorlar. Darwin böyle bir şey söylemedi. Canlılar arasında hayat mücadelesini anlattı. "Nev’lerin menşei" ismindeki kitabında, canlıların muhîte uyduklarını, bunun için, ufak değişikliklere uğradıklarını yazdı. Bir cins, başka cinse döner demedi. İngiliz ilm birliğinin 1980 senesinde Salford'da düzenlediği toplantıda Swansea Üniversitesi öğretim üyesi Prof. John Durant: “Darwinin insanın menşei ile ilgili görüşleri, modern bir efsane oldu. Bu efsane ilmî ve içtimâî gelişmemize zarardan başka birşey vermedi. Tekâmül masalları, ilmî araştırmalar üzerinde tahrîp edici tesir yaptı. Tahrifata, lüzumsuz münakaşalara ve ilmin büyük ölçüde suistimallerine yol açtı. Şimdi Darwin'in teorisi, dikiş yerlerinden patlamış, geriye perişan ve bozuk bir düşünce yığını bırakmıştır” dedi. Prof. Durant'ın vatandaşı hakkında söylediği bu sözler, Darwinciler'e ilm adına verilen en enteresan cevaplardan biridir. Günümüzde tekâmül teorisinin değişik kültür seviyesindeki insanlara anlatılmak istenmesinin asıl sebebi ideolojiktir. İlmî değildir. Bu teori materyalist felsefenin telkîni için bir vâsıta olarak kullanılmaktadır. İnsan, maymundan oldu sözü, ilmî bir söz değildir. Fennî bir söz de hiç değildir. Darwin'in sözü de değildir. İlmden, fenden haberi olmayan cahil İslam düşmanlarının yalanlarıdır.

Kaynak: İslâm Ahlâkı - Hakikat Kitabevi

Son düzenleyen: Moderatör:
Darwinci, darwinism vs gibi olayi bilimsel olarak degil ideolojik olarak ele alan tum ifadeler bana gore sacma. Bilimsel bir mevzudur evrim ve bu minvalde konusulmali.

Bence hocaniz evrimi reddedemem ama Darwinin iddiarina da tumuyle katilmiyorum tadinda tatli su muslumani davranisi sergilemis. Haklilik payi var, evrim kavrami sadece darwine atfedilemez. Haksiz oldugu kisim da su, elimizde evrim mekanizmasini en iyi aciklayan teori Darwine atfediliyor.

Darwinci, darwinism vs gibi olayi bilimsel olarak degil ideolojik olarak ele alan tum ifadeler bana gore sacma. Bilimsel bir mevzudur evrim ve bu minvalde konusulmali.

Bence hocaniz evrimi reddedemem ama Darwinin iddiarina da tumuyle katilmiyorum tadinda tatli su muslumani davranisi sergilemis. Haklilik payi var, evrim kavrami sadece darwine atfedilemez. Haksiz oldugu kisim da su, elimizde evrim mekanizmasini en iyi aciklayan teori Darwine atfediliyor.
Evet Darwin'e atfediliyor ama normalde evrimcilik ile Darwin'cilik aynı şey değil mi zaten. Yani en azından herkes anlatırken böyle anlatıyor. Eğer farklı şeylerse aralarındaki farklar neler?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı