Deist, ateist veya teist olma sebebiniz nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@painkiller Çünkü bu 3 semavi din Arap çoğrafyasından çıktı. Farklı anlamlar çıkıyor çünkü Araplar böyle insanlar. Okuyanın aklıyla, zihniyle, dalga geçmeyi seviyorlar.
 
Kadınlar da kendi ayaklarının üzerinde durabilmelidir ve bunun için eğitim çok önemlidir. Çünkü eğitim demek, insanın temeli demektir. Zaten bizi doğadaki hayvanlardan ayıran en büyük özelliğimiz de budur: Eğitim ve planlama. Eğitim, kız ve erkek fark etmeksizin herkese verilmelidir çünkü insanlık bunu gerektirir fakat dinler bunu istemez. Çünkü bu kutsal kitapların sürekli kadınların küçümseme çabası vardır, bunun sebebini hâlâ anlayabilmiş değilim. Sırf bir kutsal kitabın tanrısı kız çocuklarını gömülmekten kurtardı diye kutsal kitap ve onun söylediği tanrı iyi olmuyor. Kutsal kitaplardaki en büyük vurucu nokta da budur: İyi gibi görünüp aslında insanları cahilleştirme amacı yatar hep altında. Kutsal kitaplar; cahilliği, ilkelliği, acımasızlığı barındırır.
 
Kur'an'ı çevirmek yasak mı?
Türkçe olarak mesela dua okur namaz kılar ezan okursan taşlarlar adamı:)
@painkiller Çünkü bu 3 semavi din Arap çoğrafyasından çıktı. Farklı anlamlar çıkıyor çünkü Araplar böyle insanlar. Okuyanın aklıyla, zihniyle, dalga geçmeyi seviyorlar.
Semavi dinler sürekli olarak birbirine güncelleme gelmesi gibi aslında. Hikaye benzer, tema aynı sonra devam ne varsa.
 
Ama bu çevrilmesinin yasak olduğu anlamına gelmez.

İşi niye yokuşa sürüyorsunuz :) Teoride öyle söylense de İslam’ın dili Arapça’dır ve birçok ibadette bu dilin kullanımı zorunludur. “Çağrı” amacı güden ezanı bile kendi dilinde yapamıyoruz daha, namazı Türkçe kılmak bir kenara dursun.
 
Ama bu çevrilmesinin yasak olduğu anlamına gelmez.
Dönemine göre düşün ama. Yani 2020 değil de atıyorum 600-700'lü yıllarda olduğunu ve Kur'an'ı atıyorum Frenk diline çevirmeyi talep ettiğini düşün. Sence gerçekten izin verirler miydi? Örneğin İncil'in İngilizceye çevrilmesi bile kaç yılı buldu.
 
Türk yurdunda neden hâlâ bağıra bağıra Arapça cümleler okunur? Arapların kültürünü ve düşünce sistemini benimsediğimiz için. Türkçe ezana karşı gelenlerin “Milliyetçiyim!” diye bağırmasından daha trajikomik bir durum olabilir mi? Bu insanların oylarıyla boyunduruk altına giriyoruz, demokrasi yok oldu.
 
Araplar, Türkleri kötüleyen dizi yaptıklarında çoğu kişi karşı çıktı fakat ben aynen şunu söyledim kendi kendime: Hak ediyoruz, sonuçta biz Arap kültürünü yaşayan Türk toplumuyuz. Az bile yapıyorlar.
 
Sırf bir kutsal kitabın tanrısı kız çocuklarını gömülmekten kurtardı diye
O iş tam olarak öyle değil. Yıllardan beri "ama cahiliye Arap dönemindekiler kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyordu" diye dile pelesenk olmuş bir argümandan başka bir şey değil. Ötesi de yok. Bunun nedeni ise İslamiyet öncesi Arapların azımsanmayacak sayıda kadın tanrısının(tanrıça) olması. Yani öyle değer vermeme durumu yok. Bilakis İslamiyet'ten sonra kadının değeri düşürülmüştür. Bir erkeğin dört kadınla olması mı dersiniz, bir erkeğin iki kadına bedel olması mı dersiniz, kadına şiddet mi dersiniz. Ne varsa. Cennet vaadinde bile kadına verilecek bir ödül yok. Hep erkeklerin uçkurlarına göre verilmiştir.

Cennetteki vaat edilen her şey aslında bizlere bunun bir insan ürünü olduğunun kopyasını verecektir. Yeşil bahçe(çölde yaşıyorsun, tabii ki yeşil bir alan senin için ödül olacak), ırmak/nehir(aynı şekilde çölde yaşıyorsun, Nil Nehri dışında su birikintisi görmemişsin), gölge(evet gölge, o kadar sıcağın altında insan tabii ki gölge arar; ne arayacak başka?), huri(erkeğin zevki), şarap(dünyada yasaklamalarına rağmen cennette vaat etmeleri ilginç).
demokrasi yok oldu.
Demokrasi yok olmadı. Demokrasinin varlığı bunları başımıza açtı. Her insanın oyu bir olmamalı. Bir ara bir şarkıcı/ünlü buna benzer bir söz söylemişti, başta çok eleştiri almıştı: "Vay efendim sen nasıl öyle dersin." gibisinden ancak üzerine düşünüldüğünde sapına kadar haklı olduğu görülüyor. Söz şuydu veya buna benzer bir şey, kelimesi kelimesine hatırlamıyorum: "Dağdaki çobanla benim oyum bir mi?" Kast ettiği şey aslında ömrü boyunca sorgulama yapmayan cahil insanla okuyan insanınki bir mi? Ne yazık ki ülkemizin eğitim/bilgelik seviyesi de yüksek olmadığından hiçbir zaman gerçekten bilimin ışığında giden bir insan yönetime geçemiyor. Bu böyle de sürecek. Bu sebeple Platon'un devlet anlayışının yönetim kısmına sonuna kadar katılıyorum.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı