Doktor maaşları çok iyi olmuş

Uzun bir mesaj oldu. Okumak isterseniz buyrun:

Yeni mezun doktorum. Ben acil şartları uymadığı için istifa ettim, aldığım maaş her şey dahil 20.000’di. Yakın bir arkadaşım doğuda bir ilde mecburi hizmette çalışıyor hala. Aldığı maaş “her şey dahil” 25-35.000 TL arası değişiyor. Bazı hastanelerde “sözleşmeli” hekimlik diye bir muhabbet var. Atıyorum 10 doktor çalışıyorsa 2-3 tanesi sözleşmeli oluyor, her sene sözleşme yeniliyorlar, onların maaşları biraz daha yüksek oluyor 35-40 gibi galiba. Sebebi doğu illerinde belli sayıda pratisyen hekim tutmak. Mecburi hizmetle gidebler genelde standart maaşlarla çalışıyor ama.

Bana neden acil şartları uymadı?

“Midem ağrıyor bana ilaç yaz gideyim evladım” diyen amca kalp krizi çıkıyor.

“Sırtım ağrıyor sabah temizlik yaptım bir kas gevşetici yaz” diyen teyzenin aort atardamarı yırtılmış çıkıyor.

Uyuşturucu bağımlısı adam geliyor ilaç yaz bana diye, yazamam diyince bağırıyor, dövmeye kalkıyor, tehdit ediyor gece hastaneden çıktığında görüşürüz diye.

Polis cinayet şüphesiyle tutuklanmış şüpheliyi, yakaladığı uyuşturucu satıcısını karakola gitmeden muayene olsun diye bana getiriyor, yasa ve mesleki etik gereği odada polis olmadan hastayla baş başa muayene yapmalıyım ki polis korkusuyla yalan söylemesin.

Bunun dışında her türlü beyin kanaması, mide ülseri sebebiyle kan kusan hastalar, kalp krizleri, enfeksiyonlar, akciğeri delinen hastalar, trafik kazaları…

Karşınıza gelen her hastaya birkaç dakika içerisinde, hatta bazı hastalara saniyeler içerisinde tanı koyup tedavisine başlamalı, ciddi bir durumsa hızlıca daha büyük hastanelere sevk etmelisiniz. Hiçbir hastaya karşı “aman başı ağrıyormuş yorulmuştur parol yazayım göndereyim” diyemezsiniz çünkü o insan birkaç saat içinde beyin kanamasından ölebilir. Sürekli diken üstünde olmalı, bu sorumluluk sebebiyle de sürekli ders çalışmalısınız. Mesleğimi kazandım artık ömür boyu yaparım diye bir şey yok.

Her insan hata yapar diyoruz ya, ben bir nöbette 300 hasta bakıyordum 24 saatte. Çoğunluğu burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı gibi içlerinden ciddi olabilecekleri seçmeniz gereken sebepler. Ayda 8 nöbetten 2400 hasta. Yılda yaklaşık 30.000 hasta eder.

Verdiğim toplam 30.000 karardan 1 tanesi hatalı olsa, o insanın ciddi hasta olup ölme riski var. Bu bilincin getirdiği stres, emin olun maaşla ölçülemez bir şey.

Çoğunluk zaten az bile bu maaş demiş, evet Türkiye şartları içerisinde birçok insanın alamadığı bir maaş belki bu ancak beraberinde getirdiği stresle yaşamak gerçekten çok zor. Dünya geneline oranla yine çok komik bir maaş ancak asgari ücretin 10.000, öğretmen maaşının 15.000-20.000 olduğu yerde 100.000 tl alsın doktor da denemiyor haliyle, ülke ekonomisi belli.

Annem de uzman doktor, cerrahi olmayan bir bölümde, yine “her şey dahil” 45.000 tl alıyor, günde 70-80 hasta bakar, asistan eğitimi verir yani yeni uzman doktorlar yetiştirir. Sanırım bu şekilde sıradan uzmanlıklarda 40-60 arası “her şey dahil” maaşlar şu anda.

Cerrahi uzmanları veya acil/pediatri gibi kritik branşların uzmanları biraz daha yüksek (40-80 arası) alıyor ancak onlar da hastanede yaşıyor resmen. Yırtılan, tıkanan, kopan damarları dikiyor, nakil ameliyatları yapıyor, ufacık çocukları komadan çıkarıyor, trafik kazası geçirmiş kolu bacağı kopmuş insanları yaşatmaya çalışıyorlar.

Bir de mesela bu “her şey dahil” maaşların görünmeyen bir yüzü var. İlki enflasyon zamları. Zam sadece sabit maaşa geliyor. Teşvik dediğimiz ek ödeme, bütçeden yapılan bir ödeme olduğu için zamlanmıyor, hastane ne kadar gelir elde ederse onun bir kısmı dağıtılıyor tüm çalışanlara belirli oranlarda. Dolayısıyla herkes %50 zam alırken, sizin toplam maaşınıza gelen zam atıyorum %30-40 vs oluyor. Yıllar içerisinde bu durum birike birike maaşları ciddi eritiyor. Zaten son dönemde doktor maaşlarının çok komik rakamlara düşme sebebi buydu. Hemşire maaşı + 2.000 tl’ye doktor tanı koyuyor hemşire kan alıp ilaç yapıyordu. Güya düzeltmeye gittiler ama sistemi yine pek değiştirmediler, yüksek enflasyon devam ederse 4-5 seneye tekrar aynı duruma gelinecek.

Bir başka sorun da yıllık izin. Yıllık izin aldığınızda ek ödemelerinizin hem katsayısı düşüyor, hem de çalıştığınız gün izin aldığınız için topladığınız puan düşüyor. Ek ödeme Puan x Katsayı olarak hesaplandığı için de binlerce TL maai kesintisi oluyor, sırf tatil yaptığınız için. Katsayının kesilmemesi için belirli kurallar vardı ama tam hatırlamıyorum şimdi. Sanırım yılda 2 farklı ayda 5’er gün izin alabiliyorsunuz katsayı kesilmeden, 3. Bir ay 5 gün izin alırsanız kesiliyor, veya tek ayda 5 günden fazla alırsanız yine kesiliyor olması lazım. Yıllık izinlerinizi kullanmanız da sorunlu kısaca.

50 yıllık bir binada oturuyoruz. Karşı bina yeni yapıldı, adam 4,5 milyon tl istiyor 2+1 apartman dairesine, öyle havuzlu site falan da değil düz apartman. Annemin 10 yıllık maaşı falan ediyor galiba.

Doktorluk kolay iş değil. Mühendis, avukat, hakim, öğretmen, mimar vs hepsi çok değerli meslekler, görüyoruz mesela mimar-mühendis işini yapmayınca binlerce insanın ölümüne nasıl sebep oluyor. Ancak bu mesleklerin en büyük farkı, size sunduğu vakit kolaylığı. Verdiğiniz karsrlar saniyelik değil. Uzun uzun araştırmaya, hazırlık yapmaya vaktiniz var. Kimse yıkılan bina görünce mühendis çevirip “hadi şu binanın yıkılmasını engelle” demiyor.

Kısacası, şu an doktor maaşları fena değil. Ne yüksek ne düşük. Ülkenin şartlarında bundan daha yüksek maaş beklentisi pek gerçekçi değil. Çalışma şartlarının ve hasta yoğunluklarının, şiddet vakalarının asıl çözülmesi lazım ama bu yönde pek bir adım atılmadı. “Maaşlarını verdik artık doktorlar şikayet etmesin” gibi bir yaklaşım var ama asıl şikayet maaş değildi hiçbir zaman.
Teşekkür ederim güzel yazi

Türkiye şartlarında 35-36k ile rahat mal mülk sahibi olmak imkansiz değil ama zor o yüzden Danimarka'da yaşanıyor olması daha olası geldi.
Son yazılanı okur musun
 
Son düzenleme:
Tamam da onlar dolar harcıyor. Amerika'da asistan doktorların aylık o kadar aldığını düşünmüyorum. Çok fazla kazandıran işler var fakat doktorluk bunlardan biri değil.
Dolar harcasa da pek bir şey olmaz. Amerika’da sadece büyük şehir merkezlerinde kiralar uçuk. Onun dışında ev-araba sahibi olmak çok kolay. Gıda vs harcalamalar gayet uygun. Doktorlar, özellikle de cerrahlar Amerika’nın en zengin kesimlerinden. Ama tabii ki onların da üniversite ücretleri vs apayrı dertleri var.
 
Tamam da onlar dolar harcıyor. Amerika'da asistan doktorların aylık o kadar aldığını düşünmüyorum. Çok fazla kazandıran işler var fakat doktorluk bunlardan biri değil.
Doktorluk bunlardan biri değil mi? ABD'de en zengin 5 meslek grubundan biridir doktorluk. Uzmanlar 500.000-600.000 dolar arası kazanıyor dediğim sadece başlangıç.

Zaten orada okulu okuması çok pahalı. Kimse okulu okumaz o kadar kazandırmasa. Kısaca bilmediğin işlerde karşılaştırma yapma lütfen. Orada okuyan ve okulu bitirmiş bir sürü arkadaşım var. Bilinmedik şeyler değil.
 
Türkiye standartları için çok değil, normal bile değil bırak çoğu. Bir mezarın pardon bir evin 3 milyon Türk lirası olduğu bir ülkede 50.000 birim çok değil.
 
Yetmez. O tecrübe o uzmanlığa muayene başı 200k alması lazım. Ayrıca doktorluktan arta kalan zamanlarda evlere tesisat işlerine de gidiyor sanırım. Oradan da bir 100k alsa off :D dohturlar çok gazanıyor.
Hocam adam tek iş yapmıyor ki ne biçim paralar kırıyor. Ailesini geçindirmek için ve Türkiye şartlarında olduğu için doktor maaşı 200k. 😂
 
Doktorluk bunlardan biri değil mi? ABD'de en zengin 5 meslek grubundan biridir doktorluk. Uzmanlar 500.000-600.000 dolar arası kazanıyor dediğim sadece başlangıç.

Zaten orada okulu okuması çok pahalı. Kimse okulu okumaz o kadar kazandırmasa. Kısaca bilmediğin işlerde karşılaştırma yapma lütfen. Orada okuyan ve okulu bitirmiş bir sürü arkadaşım var. Bilinmedik şeyler değil.
En çok kazanan mühendislik dallarının seniorları bile yıllık 400 bin dolar civarı kazanırken doktorların başlangıç maaşının 600 bin dolar olduğunu hiç ama hiç sanmıyorum. Kanıt olmadan inanılacak şeyler değil bunlar.

Internetteki onlarca sitede başlangıç maaşlarının 180 ila 200 bin dolar arasında değiştiği yazıyor.
 

Geri
Yukarı