Egea neden çok ucuz?

Hocam zamanında biraz koyduğu için atlatamadım. 100 binlik arabayı 83'e verince. Neyse DSG ve PowerShift güzel şanzımanlar. Şu anki Jetta'mızda da DSG kullanıyoruz ama o zaman çok sıkıntı çıkarmıştı. Araba sürekli titretiyordu. Zamanında Octiva'mız da olmuştu o da titretiyordu ama kavramayı değiştirip devam etmiştik. Bunda adamlar tamir etmeye bile korkuyorlardı.
Octavia ile titreme ve anlamsız bir cızırtı sesi yaşadım. Beni geriyor artık bu konuşmalar. :D

En son Egea diyorduk. İpin ucu kaçtı.

4-5 sayfa önce fark etmiştim. Olan oldu artık. İhtiyacımız varmış herhalde. :D
 
Otomatik trafikte iyi olur, ameleliği engeller dendi, bunlar "ısındım, soğutsana beni bitanem" dedi kenara çektirdi. Manuel çağ dışı dendi, 60 senelik şanzımanın istemediği bakımı istediler.
Bence de öyle. Üreticisi bile DSG'nin sorunlu olduğunu kabullenip Avrupa'da koşulsuz 10 yıl garanti sunuyor. Bizim burada da Doğuş VAG fanlarını iyi niyet altında tokatlıyor. Ulan sen gel bunu Avrupa'da yap da bakalım yıkıyorlar mı yıkmıyorlar mı orayı. İyi niyetmiş :D

Tamam millet otomatik şanzıman kullanmayı bilmiyor da, şanzımanda da problem var işte doğası ve mühendisliği gereği. Biz de o kadar karışık bir şanzıman olsak, biz de bozuluruz.

Kullanmasını ve bakımını yaptıran DSG ile pek uğraşmıyor ama %80 DSG mağduru oluyor, çünkü hem nazlı şanzıman hem de kullanmasını bilmiyorsun.
 
Üstüne 10 milyar koyup da satın. Piyasa bunu gerektiriyor. :D
10 değil 30 koysam yeridir. Şaka bir yana o anda piyasa ortalaması o model yılı/kilometre/donanımda neyse ona göre satarım. Fiyat yükseltip satışı geciktirmem, çok altına da inip arabayla ilgili şüpheye neden olmam.

@Jira 2017 sonrası üretimlerde o sorun kronik olmaktan çıktı ama tabii ki kuru kavrama olmasından dolayı uygun olmayan kullanımlarda hâlâ dayanıksız. Uygun kullanırsan sorun gerçekten çok az çıkıyor, başka ülkelerde millet gayet sorunsuz kullanabiliyorken bizde bu olmuyorsa suçu biraz sürücülerde de aramak lazım. Başka ülkelerde CVT şanzımanlar da uzun süre sorunsuz kullanılıyor, git bizim buradaki servislere millet kasnak/şanzıman değişim sırasında.
 
bizde bu olmuyorsa suçu biraz sürücülerde de aramak lazım
Sürücülerde her ne kadar problem olsa da bu şanzımanın komplike bir yapısı olduğunu ve arıza çıkarmaya meyilli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Sen DSG'yi trafikte istediğin kadar dikkatli kullan, kuru tipse ısınacak ve bir gün ekranında sağa çekin yazısını göreceksin.

VAG bayisine de gitsen patlak şanzıman görürsün, Honda bayisine de gitsen görürsün. Sorun bu değil, sorun bizim milletçe tokatlanmamız.

Örneğin Amerika'da VW ve Audi'lerin bazıları ZF şanzıman ile satılırken Türkiye'ye sadece DSG getirmeleri bu tokatlanmaya bir örnek. Kuru tipte 10 yıl garanti alamamamız, iyi niyet altında kandırılmamız bir örnek.

Bizim milletimiz eşektir, ver manueli kullansın 10 numara. Otomasyon bir millet olamadık henüz.
 
Bu şanzımanın komplike bir yapısı olduğunu ve arıza çıkarmaya meyilli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Bir mühendislik ürününün mekanik tasarımı ne kadar karışıksa hata verme ihtimali o kadar artar. Bundan dolayı bu şanzımanlar uygunsuz seçimleri/kullanımları kısa bir süre yapsan bile hata verme ihtimaline sahip. Yalnız 2017 öncesindeki DQ200'lerdeki "kronik" olan sorun şu anda kronik olmaktan çıkmış durumda.

Sen DSG'yi trafikte istediğin kadar dikkatli kullan, kuru tipse ısınacak ve bir gün ekranında sağa çekin yazısını göreceksin.
Malum DSG'den dolayı üç buçuk attığımdan ışıklarda yeni durduysam ya da trafikte 10-15 saniyeden fazla duracağımı fark ettiysem otomatik olarak elim boşa atmaya gidiyor. :D Artık boşa atmaya da çok gerek yok aslında, fren pedalına sert basınca kavramayı ayırıyor artık ama bu şanzımanlardaki asıl sorun yokuş yukarı 5-6 km hızda gittiğin bozuk yollardaki ısınma şu anda. Birkaç kilometre kadar çok düşük hızda, tam tork kullanımı ile gitmen gereken durumda üzer.

Örneğin Amerika'da VW'lerin bazıları ZF şanzıman ile satılırken Türkiye'ye sadece DSG getirmeleri bu tokatlanmaya bir örnek.
Geçen yıl demiştin de baktığımda ZF şanzıman görmemiştim. Yalnız orada kuru tip DQ200'ü kullanmıyorlar. Burada maliyet düşürmek amaçlı en ucuz şanzımanları olduğu için DQ200 veriyorlar 150 beygir 250 tork'a kadar olan araçlarda ama burada da VW'nin asıl tuhaflığı ortaya çıkıyor. DSG kullanmaktansa ZF koysalar arabalar daha ucuz olurlar ama illa marka damgası olarak DQ200'ü çok yaygın kullanıyorlar düşük hacimli motorlarda.

Yalnız dediğim gibi, Avrupa'da da yıllardır kullanılan DQ200 şanzımanların sorun çıkarma oranları eski kronik soruna rağmen buraya göre "kat kat" daha düşükse buradaki sürücü profiline de bakmak lazım. Buradaki VW sürücü profili malum...
 
Geçen yıl demiştin de baktığımda ZF şanzıman görmemiştim.
VW değil de sanırım Audi idi. Ama oraya alternatif sunduklarından eminim.
Malum DSG'den dolayı üç buçuk attığımdan ışıklarda yeni durduysam ya da trafikte 10-15 saniyeden fazla duracağımı fark ettiysem otomatik olarak elim boşa atmaya gidiyor. :D
Trafikte manuel kullanan da var kolcuk ya da vites ile. Bilmiyorum, böyle eziyet çektikten sonra otomatik kullanmanın anlamı yok gibi geliyor bana. Kimisi de bam güm acımadan kullanıyor ve eğer şanslıysa ucuz sayılabilecek paralarla servisten çıkabiliyor.

Türkiye'de böyle bir kitlesi varken 2. elde VW tercih eder miyim hala şüphelerim var. Avrupa'ya kıyasla şoförlüğümüz de zayıf zaten, buna itirazım yok. Buradaki çoğu kişi Almanya, Kanada gibi ülkelerde ehliyet dahi alamaz.

Yine İstanbul'da falan millet bir tık daha iyi araba kullanıyor ama çoğu şehirde şoförlük kalitesi rezalet düzeyde. Gözlemlerim bu şekilde, dümdüz giderken kaza yaptıracak tipler çıkıyor karşınıza.
 
Trafikte manuel kullanan da var kolcuk ya da vites ile.
30-40 dakikalık trafikte 2-3 defa yapsan bile büyük oranda fark ettirir. Benim gibi "tırsanlar" hem frene sert basıp kavrama ayırıyor hem ışıkta yeni durulduysa boşa alabiliyor kombo olarak. :D Sürüş anında zevkli, kulakçıkla kullanmak da keyifli ama hata toleransı düşük olduğu için "günlük" arabamda olmasını istemezdim açıkçası.

Türkiye'de böyle bir kitlesi varken 2. elde VW tercih eder miyim hala şüphelerim var.
Benim yok, 2. elde DSG'li araba almam burada. :D
 
30-40 dakikalık trafikte 2-3 defa yapsan bile büyük oranda fark ettirir. Benim gibi "tırsanlar" hem frene sert basıp kavrama ayırıyor hem ışıkta yeni durulduysa boşa alabiliyor kombo olarak. :D sürüş anında zevkli, kulakçıkla kullanmak da keyifli ama hata toleransı düşük olduğu için "günlük" arabamda olmasını istemezdim açıkçası.

Benim yok, 2. elde Dsg'li araba almam burada. :D

Umarım jetta da sıkıntı yaşamayız. Nispeten ucuza aldık ama aracın şu anlık hiçbir sıkıntısı yok.
2006 vw jetta comfortline 206k km. 95.000TL'ye aldık. Otomatik.
 

Geri
Yukarı