Evrende düzen var mıdır?

Evren bir düzene sahip. Tamamen düzensiz olsa yıldızlar, gezegenler ve galaksiler oluşmazdı.

Kendi bulunduğumuz galakside, insanlar, hayvanlar, bitkiler ve dünya için kurulmuş güzel bir düzen var.

Tabi kaostan, olasılıktan veya şanstan doğan düzenler de olabiliyor. Örneğin krosing over falan filan.
Hangi düzen? Bir sürü canlı türünün soyunu tükettiğimiz düzen mi? Küresel ısınmaya yol açarak gezegenimizin geleceğini tehlikeye attığımız düzen mi? Daha yolun başındayız ve bu "düzen"'e bir düzenleme yapmazsak işte varolduğu sanılan düzen o zaman bozulacak.
Hangi düzen? Bir sürü canlı türünün soyunu tükettiğimiz düzen mi? Küresel ısınmaya yol açarak gezegenimizin geleceğini tehlikeye attığımız düzen mi? Daha yolun başındayız ve bu "düzen"'e bir düzenleme yapmazsak işte varolduğu sanılan düzen o zaman bozulacak.
Kendi gezegenimizin düzeninden bile emin değilken evrenin düzenli olduğunu nasıl bu kadar kolay iddia ediyorsunuz?
 
Evren bir düzene sahip. Tamamen düzensiz olsa yıldızlar, gezegenler ve galaksiler oluşmazdı.
Düzen diye bir şey yok. Entropi yasası insan ilişkilerinden tut uzaya kadar her yerde hakim. Bir insanla ilişki kurabilmek aylarını/yıllarını alırken ilişkiyi bozabilmek tek bir tartışmaya bakıyor. Bir şeyi yapmak bozmaktan daha zordur. Bir rubik küp'ü çözmek saatlerini alabilirken bozmak saniyelerini alır. Entropi maddeyi dağıtır, canlılık olarak entropiye karşı duruyoruz. Beden varlığını bir arada tutmak için çaba harcıyor, enerji harcıyor. Öldüğünüz taktirde entropiye karşı direnemez ve dağılırsınız. Bir kalemi istediğiniz bir yere koyun, 1000 sene sonra kaleme bakmak için geldiğinizde kalemi bulamazsınız çünkü yok olmuştur. Yaşayan bir insan senelerce entropiye direnirken ölü bir insan yıllar içerisinde kemikten ibaret olur. Entropi bir yasadır, Termodinamiğin 2. yasasıdır ve bütün madde bu yasaya boyun eymek zorundadır.

Her etki bir tepki yaratır. Gezegenlerin neden ve nasıl oluştuğunu hiç araştırdın mı? Açıklamasını bırakıyorum. 2 Hidrojen ve 1 Oksijen atomunu bir araya getirip sonucunda su oluşmamasını bekliyorsan saçmalıyorsun demektir. Tıpkı su örneği gibi gezegenleri oluşturan maddelerin bir araya gelmesiyle gezegenlerin oluşmamasını beklemek de saçmalıktır. Sen aslında düzeni savunmuyorsun, sen evren'e bakıp "oha çok mükemmel, yıldız falan var, çok büyük bunlar" deyip ihtişamına kapılıyorsun. Bir insan için gezegenler ve yıldızlar tabii ki büyüleyici şeyler fakat bunların güzelliği evrende düzen olduğu anlamına gelmiyor. Bunlara güzel diyebilirsin ama düzenli diyemezsin. Eğer diyorsan ki "düzenli işte, 2 atomu birleştiriyorsun sana farklı bir madde sunuyor" burada düzen argümanı değil "yasa" argümanı sunuyorsun. Evet her etkinin bir tepkisi var ve evrenimiz bu yasalara tabii.

Bir şeylerin olmasına düzen diyemezsiniz. Etki tepkiyi düzen ile karıştırıyorsunuz. Bir topa vurmanız etkidir topun hareket etmesi tepkidir. Cisime kuvvet uyguladığınızda tabii ki hareket edecek, evrenimizin böyle yasaları var. Evrende yasalar olmasının da düzenle ilgisi yoktur.

Düzen hiçbir yerde olmadığı gibi hayatımızda da yok. Düzen olsaydı hayatımız hep düzenli şekilde ilerlerdi fakat düzen olmadığı için hepimiz "belirsizlik" boyunduruğu altında yaşıyoruz. Korona virüs çıktı ve hepimizin hayatları hiç olmadığı yöne değişti, hepimiz korona ortamına adapte olmak zorunda kaldık. Adapte olamayanlar, ayak uyduramayanlar öldüler (Evrim yasası).

Düzen olduğunu iddia edenler %95 teistler, %5 ise entropi yasasını bilmeyenlerdir. Teistler de düzeni "ihtişam" ile karıştırırlar. Evren'e bakıp hayran kalıyorlar ve bunu düzene bağlıyorlar ama o düzen değil seni etkileyen görüntüdür. Entropi yasasını örneklerle anlattım, insan ilişkilerinin bile bu yasaya tabii olduğunu anlattım, bu yasaya karşı evrende "düzen" olduğunu iddia edebilecek varsa buyursun.
 
Hangi düzen? Bir sürü canlı türünün soyunu tükettiğimiz düzen mi? Küresel ısınmaya yol açarak gezegenimizin geleceğini tehlikeye attığımız düzen mi? Daha yolun başındayız ve bu "düzen"e bir düzenleme yapmazsak işte var olduğu sanılan düzen o zaman bozulacak.
Küresel ısınmalar eskiden insan faktörü olmadan da olan şeylerdi. Volkanik patlamalar falan filan.
 
Düzeni biz bozuyoruz diyorsun o zaman.
Aynen. Tam da ondan bahsediyor. Volkanik patlama, depremler vs vs.. Bunlara engel olamayız, oluşturamayız da. Kitlesel yok oluş dediğimiz şey, doğal bir olaydır. Ve bu yok oluşlar çeşitliliği arttırmıştır. Hadi bana de ki, gergedan boynuzunu kesip, bununla takı yaparak şu çeşitliliğe katkı sağlıyorum. Bana de ki, yere çöp atarak veya denizleri kirleterek şu çeşitliliğe katkı sağlıyorum. Onun dışında hangi canlı grubu çevresel bir etmen olarak çevreye zarar verdi? Bu bile düzenin olmadığının göstergesi iken neyi savunuyorsun?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı