F1 2018 Sezonu Değerlendirmesi

Maurizio Arrivabene, Kimi hakkında “Eğer günündeyse Tanrı gibi sürüyor, fakat ara ara çuvallıyor.” gibisinden bir şeyler söylemişti. Hatta Serhan Acar yanılmıyorsam yarış sırasında bunu söylemişti. Bu sene Kimi’nin son senesi olabilir. Artık daha fazla odaklanması lazım. Vettel, riskli fakat efsane bir iş çıkarttı. Bottas’a ne kadar da “memur” benzetmesi yapılsa da güzel bir sürüş yaptı. Belki de 1 veya 2 tur daha olsaydı lider olabilirdi. STR’ye bakacak olursak Gasly tabiri caiz ise hayvan gibi sürdü, Ferrari kopyası denilen Haas’a fark attı. Hartley ise uzun zamandır açık tekerlekli yarış otomobili sürmemesinden kaynaklanan tecrübe eksikliği var gibi. Sauber iyiydi. Mclaren’da ise çok kelle gitmesi lazım. Williams’a söylenecek söz yok...

Arrivane'nin Kimi için dediğini okumuştum, muazzam bir tespit. Bottas'ın pozisyonunda Hamilton olsaydı Vettel'i geçerdi. Mercedes takımında iletişim kopukluğu yaşandı Vettel'in tek pit stop yapacaklarının geç farkına vardılar eğer 2-3 tur öncesinden farkına varsaydılar Bottas ve Hamilton zorlayıp Vettel'i geçebilirdiler.

Evet, bugün itibariyle Çin GP’sinin sıralama turları koşuldu. Mercedes’in kalesinde Ferrari ilk cepi aldı. Açıkçası Merc’in ‘parti modu’ söylentisinin ardından biraz hız sakladığını düşünüyorum. Belki biraz komplo olabilir ama bence azımsanamayacak bir ihtimal. En azından Merc yarışlarda daha rahat değil. Umarım sezon sonunda Ferrari, Vettel ile şampiyonluğa ulaşır. Macca’ya ayrı üzülüyorum. Alonso “Bugün bizim için 13.lük maksimum” dedi. Macca iyice ‘Williamslaşma’ yoluna gidiyor. Ne yapsam? Forza Ferrari’mi desem :)?

6 yıldır Çin de Mercedes yeniyordu. Bu sene Ferrari'nin 1-2 olması hayli beni şaşırttı. Yarım saniye Ferrarilerin fark atması normal bir durum değil. Mercedesler lastik ısıtma sorunu yaşadılar diye düşünüyorum bu kadar fark olması mümkün değil bana göre. Bahreyn de sıralamalarda Ferrari iyiydi yarışta Mercedes ile Ferrari tempo olarak birbirine çok yakındı. Bahreyn ve Çin motora dayalı pistlerdir açıkçası Ferrari'nin bu iki pistte en hızlı araç olması diğer yarışlar açısından da umut verici. Her şeye rağmen karşısında Mercedes gibi bir rakip var temkinli olmak gerek. Bu yaklaşımım sezon sonuna kadar sürecek gibi Mercedes 4 yıldır o kadar büyük bir hegemonya sağladı ki insan sevinemiyor adam akıllı temkinli yaklaşıyor.

Raikkonen 3 yarıştır muazzam bir sıralama turu geçiriyor. Bunu yarışa yansıtmıyor maalesef. Umarım yarın iyi iş çıkarır. Ferrari yarın duble yapsaydı iyi olurdu. Redbull cephesinde yine dayanıklılık sorunları var. Mclaren'in sahip olduğu hız hayal kırıklığı, yarışta daha iyi oluyorlar yarın Alonso puan alabilir.

Mercedes hızlı saklıyor olabilir mi geçen hafta ihtimal veriyordum da Çin de bile Ferrari'ye geçiliyorsa bu durum bana mantıklı gelmedi iki yarış üst üste Mercedes neden bunu yapsın ki kurallara aykırı bir durum değil sonuçta. Parti moduna diğer takımların itiraz etmesi kıskançlıktır. 3 motor kuralı bu sene çok baş ağrıtacak bazı pistlerde motorları kısabilirler elbet.
Raikkonen pole almadı diye yine komplo teorileri ortaya atmışlar yok Vettel'den daha farklı bir mod kullanıyordu falan bu arkadaşların kafaları baya güzel.

Yarın kolay bir yarış olmayacak bu durum sezon boyunca yarış günlerine yansıyacak gibi duruyor Mercedes yarın çok daha yakın olacaktır aynı şekilde Redbull da yarış temposunda iyi. Raikkonen kirli taraftan kalkacak Bahreyn de olduğu gibi Bottas'a geçilebilir. Bahreyn sıcak bir pisti sıcak pistlerde Ferrari, Mercedes'e göre daha iyi. Buna rağmen Mercedesler iyi bir yarış çıkarttı. Çin ise soğuk bir pist Mercedes yarışta daha rekabetçi olacaktır. Redbull ters lastik stratejisi ile başlayacak gibi duruyor yarın güzel bir yarış bekliyorum. Direkt Ferrari kazanır diyemiyorum.

Son düzenleme:
Ne kadar Ferrari için iyi bir yarış olmasa da favori pilotumu ilk sırada görmek beni mutlu etti, açıkçası beni şaşırtan Red Bull'un herkese kolayca atak yapabilmesiydi ve kimse aracını içeri kapatmadı bilerek sıra verilmiş gibi durdu bazı geçişler. Kimi'nin de sıralama turu performansını yarışta gösterememesi onun için bir hayal kırıklığı. Alonso'ya da ayrı bir parantez açmak lazım gerçekten her yarış kusursuz bir şekilde puan kapmayı başarıyor, klasını konuşturuyor diyebiliriz.

Bugün aslında Daniel ile Max'in geçiş yapma yetenekleri arasındaki farkı gördük diyebiliriz, Max her ne kadar çok iyi başlasa da tamamen sabırsız bir şekilde çok yanlış denemeler yaptı, Hamilton'u geçerken dışarı taşması, Vettel'i öldürmesi vesaire.

Bol aksiyonlu ve tatsız bir yarıştı, Helmut Marko'nun da dediği gibi Max sabırlı olup geçiş için doğru virajları bekleseydi yarışı kazanabilirdi. Geçiş sayısı olarak fena bir yarış değildi, Ferrari ve Mercedes'in neredeyse hiç geçiş yapamayıp tabiri caizse "elek" olması biraz garip geldi.

Redbull'un kolayca atak yapmasının nedeni yumuşak lastiklere sahip olmasından kaynaklanıyor Mercedes ve Ferrari sürücülerinde orta hamur lastiği vardı. İki lastik arasında hız farkı var üzerine Mercedes ve Ferrari araçlarının eskiyen orta hamur lastikleri de eklenince Redbull araçları bu şekilde kolayca atak yapmaya başladılar. Yoksa Redbull, Ferrari ve Mercedes ile yarışacak düzeyde değil.
Mercedes ve Ferrari pilotları elek olmadı zaten ön taraftaydılar kimi geçecektiler. Pit stoplara kadar Vettel, Bottas ile aradaki farkı korudu, pit stoplardan sonra da yerini kaybetti. Güvenlik aracı girmeseydi asla Riccardo yarışı kazanamazdı. Sert lastikleri en iyi kullanan takım Mercedes, eğer SC aracı olmasaydı yarış Vettel ve Bottas arasında olurdu, Vettel'in Bottas'ı geçmesi zordu. Ferrari bu lastikleri sevmiyor, bir de önündeki pilota yaklaştıkça önündeki aracı takip etmek zorlaşıyor F1 de geçiş azlığı olmasının en büyük nedenlerinden biri bu. Vettel, Bottas'ı pit stoplardan sonra takip etmekte hayli zorlandı yarışın ilerleyen turlarında ne olurdu tam anlamıyla kestirmek zor.

Verstappen yarışı katletti, 10 saniye gibi komik bir cezaya çarpıltıldı. Vettel'i öldürdü resmen daha sonra Vettel aracında sorun oldu toparlayamadı Hulk ve Alonso'ya da geçildi.

Atak nasıl yapılır Riccardo çok iyi gösterdi Verstappen'in kontrolsüz hamleleri yarışı kazanmasına engel oldu. Dün Alonso puan alabilir dedim çok iyi bir yarış çıkarttı.

Redbull ayağına gelen şansı iyi değerlendirdi ve yarışı kazandı Riccardo kazandığı için sevindim. Şampiyonaya heyecan geldi. Redbull hız olarak Ferrari ve Mercedes'in çok gerisinde sıralamalarda çok kötüler yarış temposunda da fena değiller ama bu iki takımla yarışamazlar bugün yarışın ilk bölümünde Redbull araçlarında ultra yumuşak lastik vardı ön taraftaki araçlarda ise daha yavaş olan yumuşak vardı ancak Redbull onlara ayak uyduramadı.

Sürpriz kazalar olmasa belki de hiç çekilmeyecek olan Bakü GP'si Hamilton'ın sürpriz zaferiyle sonuçlandı. Rai yarışın başlarında Ocon ile yaşadığı temasın ardından gerilere düşse de ikinci oldu. Bottas'ın kopan sağ arka lastiğinden dolayı yarış dışı kalmasıyla, Vette'in ilk virajda yaşadığı devasa blokajıyla geriye düştü ve Perez podyumun son basamağına çıktı.

Yarışın başlarında Alonso aracın sağ tarafındaki 2 tekerleği de patlattı ve sürünerek pite geldi. Açıkçası onun için yarışın bittiğini düşünmüştüm fakat hatasız bir sürüş yaparak puan aldı. Leclerc yanılmıyorsam birkaç hata yaptı fakat altıncı oldu. Sainz güzel bir performans segiledi. Stroll, hatırlayacağımız üzere geçen sene podyum görmüştü. Bu sene ise puan aldı ve Williams'a bu seneki ilk puanlarını kazandırdı. Hartley ise son puan alan pilot oldu.

Kendi yorumlarıma gelecek olursam, Bottas'a üzüldüm. Pistteki parça sebebiyle kazanabileceği yarışı kazanamadı. Vettel de blokaj ile geriye düştü sonrasında Perez'e geçildi. Fakat bu olaylar az heyecanlı olan Formula 1'e bir 'boost' yaptı diyebilirim. Vers ve Ricci'nin olayı ise çok garip. İlk viraja girerken Ricci, DRS avantajını kullanarak geçiş yapmak istedi fakat talihsiz bir kaza ile iki RBR yarışa veda etti. Ricci frenin dozajını bloklama yapmamak için kaçırmış olabilir. Max, belki de erken bir frenleme yaptı. Tam emin olamadım açıkçası.

Yarışı dilim döndüğünce analiz etmeye çalıştım. Okuduğunuz için teşekkürler.

Sevgiler...

Kazanın linki:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bugün yarışı hak eden kazanmadı, şans sayesinde Hamilton kazandı. Vettel ilk 30 tur çok iyi sürdü, açıkça Hamilton'un önündeydi. Bottas bugün yarışın ilk bölümünde tempo olarak kötüydü Hamilton pit stopa girmeyene kadar baya gerideydi. Hamilton pit stopa erken girdikten sonra bu şekilde Bottas'ın gerisinde düşmüş oldu. Hamilton bugün iki defa pit dışına da çıktı ve zaman kaybetti.

Bottas süper yumuşak lastikleri çok iyi korudu ve Vettel pite girdikten sonra liderliği alıp 13 saniye civarı fark atmıştı, tabii Vettel için yarış kontrol altındaydı ne de olsa Bottas pite girecekti ve liderliği alacaktı ve yarışı kazanacaktı. Redbull araçlarının kazası olunca güvenlik aracı girdi, Bottas fırsattan yararlanıp pit stop yaptı böylece liderliği eline geçirdi ve ultra yumuşak lastik taktı, Bottas'tan sonra HAM, Vettel de bu lastiği taktı. SC piste fazla kaldı 3 tur kala yarış yeniden başladı ve Vettel risk alıp düzlükte Bottas'ı geçmeye çalıştı frenlemeyi başaramayıp blokaj ile birlikte duvara vurmadan piste döndü ancak bu Vettel'e pahalıya mal oldu ve 4. sıraya kadar düştü ve lastiklerine de zarar verdi, zarar ile birlikte lastiklerde titreşim sorunu ortaya çıktı, bu nedenle Perez'e de geçildi.

Bottas fırsatı değerlendirip yarışı kazanmaya giderken uzun düzlükte araç parçalarına basınca lastik patlattı, böylece HAM liderliği aldı ve yarışı kazandı. Bottas sevmem açıkçası ve beğenmem de performansını bugün iyiydi onun içinde şanssızlık oldu. RAI de eline gelen fırsatları iyi değerlendirip 2. oldu.

Günün pilotları Leclerc ve Perez idi. Oylamada günün pilotu Leclerc seçildi, 14. sıradan başlayıp kusursuz bir performans ile 6. oldu. Bana göre podyum aldığı için Perez de seçilebilirdi günün pilotu iki pilotta hak etti.

Renault pilotları da ilk 15 tur RBR pilotlarını geçti, HULK kendi hatasıyla kaza yapıp yarış dışı kaldı. Yanlış hatırlamıyorsam Renault pilotlarında ultra yumuşak lastik vardı bu yüzden ilk 15 tur RBR araçlarından hızlıydılar, ilk bölümde RBR araçları batarya sorunu da yaşıyorlardı ama.

Alonso ise her şeye rağmen yine puan almayı başardı, bu adamın azmine, savaşçılığına hayranım. Vandoorne ise gün boyu kötüydü puan alacak gibi görünmüyordu o da güvenlik aracı nedeniyle fırsatlandardan yararlanıp 9. oldu. Stroll ise bu sene ilk defa Williams'a puan getirdi, puan alan son isim ise Honda sürücüsü Hartley idi.

Ferrari V6 Hibrit motor kurallarından beri ilk defa bu kadar hızlı ve rakiplerinin önünde, inanmakta zorluk çeksem de Avustralya'dan sonra Ferrari en hızlı araç konumuna geldi. Umarım bunun üzerine koyup gelişir ve gelişme de Mercedes'in gerisine düşmez. Geçen sene de Ferrari en hızlı araçlardan biriydi ancak Mercedes daha hızlıydı, geçen sene sezonun ilk yarısında eline geçen fırsatları da iyi değerlendirip ilk yarıyı lider kapatmıştı.

Bu sene Ferrari sıralamalarda ciddi gelişim gösterdi ve tek turda en hızlı araç. Geçen sene Ferrari'nin 4 pole aldığı yarışların tamamı Ferrari'ye uyan pist yapılarından kaynaklanıyordu, bu sene ise durum farklı.

Ferrari bu sene gerçekten dominant bir araç yapmış sıralama ve yarışlarda çok hızlı, lastikleri de çok iyi çalıştırıyor Mercedes'e göre.

Hamilton bu sene Avustralya yarışı hariç yarış kazanabilecek bir performans ortaya koymadı ve kesinlike formda değil, formda olmamasına rağmen ilk 4 yarış kötü olmasına rağmen yine liderliği bu yarış ile eline geçirdi. Vettel daha fazla puan farkı açabilecekken Verstappen ve bugünkü riskli hamlesi nedeniyle sıralamada geriye düştü.

Açıkçası Mercedes’in motorunun hala en güçlü motor olduğunu düşünüyorum. Dayanıklılık endişesiyle motorlarını tam açmadıkları düşüncesindeyim. Ferrari, yanılmıyorsam bir haberde 10 beygirlik bir güncelleme yapabildi kış testlerinde. Ferrari bu sene gelişti fakat şasi olarak Ferrari, Merc’e göre daha ileride olabilir, motor olarak yakındır ama ileride olduğunu düşünmüyorum. Şasi olarak Merc o kadar da iyi değil. Hatta geçen sene ve bu sene Mercedes araçlarına “diva” benzetmesi yapılıyordu.

O da bir ihtimal. Şasi olarak Ferrari daha iyi gibi geçen sene de Ferrari daha çok piste uyuyordu Mercedes'e göre ancak motor farkı ve dayanıklılık yüzünden Mercedes şampiyon oldu. Bu sene sıralamalarda farklı bir Ferrari var. Ferrari geçen sene pole aldığı yarışların tamamı Ferrari'ye uyan pistlerdi bu sene öyle başlamadı. Ferrari geçen seneye göre dingil mesafesini artırdı bu da aerodinamik ve şasi anlamında aracın gelişmesine yardımcı oldu ve düzlüklerde de çok hızlı. Motor tarafında da bir ilerleme sağlanmış gözüküyor.

Eğer Mercedes hız sakliyorsa motoru korumak için Ferrari'nin işi zor. Avustralya hariç Çin, Bahreyn ve Bakü de Ferrari daha hızlıydı.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı