Felsefeyle alakalı olan kişilerin çoğu neden Ateist, Deist veya Agnostik?

Biraz uzerine dusununce dinlerin sacmaligi kendini cabuk ele veriyor, teizm ilk dusen kale oluyor.
Bunu çoğu kişi anlayamıyor maalesef. Konuda da kötülük, özgür irade terimleri tartışılmış.

Bir insan dinsiz olduğunu belirttiğinde ve dindar kişilerin kendilerince ahlaksız bulduğu bir davranışta bulunduğunda (örnek: nikahsız seks) ona bu davranışı hakikaten kendisinin de bildiği kadar ahlaksız bir davranışmış da, dünyevi zevklere yenilmiş dolayısıyla dinsizliği tercih ederek sorumluluk almadan kolaya kaçmış gözüyle bakıyor.

Böyle bir şey yok, eğer böyle düşünen sevgili arkadaşlar varsa. Bir ateist işine gelmediği için ateist olmaz. Sizin sorgulamadan mutlak onayladığınız şeyin geçersiz olduğu kanaatindedir, sandığınızın aksine geçerli olduğunu bildiği halde bunu reddetmesi hele de kaçması gibi bir durum olamaz.

Aydınlanmakla, sorgulayıcı bakmakla alakalı bir durum değil aslında tam olarak. Din ülkemizde kulaktan dolma biliniyor. Kur'an kurslarına gidiyoruz. Anlamını bilmediğimiz bir dilde kelimeler söyleyip geliyoruz. Bu da akıl da sorular yaratıyor. Sonrası araştırmaya gidiyor. Araştıranlar ya girip ateistolmalisinknk.com sitesinden falan saçma argümanlara bakıp ateist oluyorlar ya da işlerine gelmediğimi için araştırmayıp bırakıyorlar ben agnostiğim diyorlar. Bazılarına dinin kuralları ağır geliyor o kadar. Halbuki bu dünyaya büyük katkılar sağlayan onlarca Müslüman filozof var. Felsefe ile alakalı değil yani.

Aydınlanmakla, sorgulayıcı bakmakla alakalı bir durum değil aslında tam olarak. Din ülkemizde kulaktan dolma biliniyor. Kur'an kurslarına gidiyoruz. Anlamını bilmediğimiz bir dilde kelimeler söyleyip geliyoruz. Bu da akıl da sorular yaratıyor. Sonrası araştırmaya gidiyor. Araştıranlar ya girip ateistolmalisinknk.com sitesinden falan saçma argümanlara bakıp ateist oluyorlar ya da işlerine gelmediğimi için araştırmayıp bırakıyorlar ben agnostiğim diyorlar. Bazılarına dinin kuralları ağır geliyor o kadar. Halbuki bu dünyaya büyük katkılar sağlayan onlarca Müslüman filozof var. Felsefe ile alakalı değil yani.
1. Mesela?? Gazzali mi? İnanılanın dışına çıkanları tekfir etmek ne zamandan beridir, felsefe oldu? Kimler var ve şu an ki felsefeye ne katkılarını olduğunu söyleyebilir misin?

2. Tabi ki de, kulaktan dolma bilgilerle "Ben Müslümanım knk." diyen varsa, kulaktan dolma bilgilerle ateist olanlar da vardır. Bunu inkar edemem. Ama benim gibi kutsal kitapları okuyan ve din tarihi okuyanları ne yapacaksın, merak ettim?

3. Din kuralları ağır gelmiyor, saçma geliyor. Bu kurallar, kendi Tanrınızı küçültmekten başka bir şey değildir. Koskoca evreni yaratan Allah'ın kiminle evlenip kiminle evlenmeyeceğimizi belirlemesi saçma.

Halbuki bu dünyaya büyük katkılar sağlayan onlarca Müslüman filozof var. Felsefe ile alakalı değil yani.
Sevgili Gazzali'nin Kalplerin Keşfi adlı eserinden:

1. ALLAH KORKUSU

Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«-Ulu Allah (C.C.), kanatlarının biri doğuya, öbürü batıya uzanan ve ayaklan
yedinci kat yere inen bir kuş yarattı. Kuşun üzerinde bütün varlıkların sayısı
kadar tüy vardır.

Ümmetimden kadın - erkek herhangi bir kimse bana selât-ü selâm getirdiği
zaman ulu Allah bu kuşa, Arş'ın altında bulunan nurdan bir denize dalmasını
emreder. Kuş denize dalıp çıkarak kanatlarını silkeleyince her tüyünden bir
damla akar. Ulu Allah akan her damladan, üzerime kıyamete kadar selât-ü selâm
getiren kul hesabına istiğfar edecek bir melek yaratır.»

Ehl-i Hikmet'ten biri şöyle der:
«Vücudun selâmeti az yemekte, ruhun selâmeti az günah işlemekte ve dinin
selâmeti de varlıkların en hayırlısına (Peygamber'imize) selât-ü se-lâm
getirmektedir.»

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:
«— Ey iman edenler! Allah'tan korkunuz ve O'na itaat ediniz ve her-kes yarını
için (kıyamet gününe ne amel işlediğine) baksın (yani sadaka verin ve Allah'ın
emrine uygun ameller işleyin ki, Kıyamet günü sevabını bulasınız) Allah'tan
korkunuz, çünkü O, (iyilik olsun, kötülük olsun) yap-tığınız her hareketten
haberdardır» (1).

Şu kısacık bölümde bile aklımda birçok soru oluştu bile.. Yanıtlarsan sevinirim.

1. Allah, bu kuşu neden yarattı?
2. Neden Allah'ın arşı(taht) var ve altında neden bir deniz bulunuyor?
3. Kur'an'da bile Muhammed, Allah'ın kulu sayılırken, neden en hayırlısı ona selât-ü selâm getirmektir? Kulluk haricinde elçilik görevi var diye mi?
4. Kur'an'da bu hata çok var. Neden Allah, kendisinden bahsederken "Ben" diye bahsetmez de "bizler ve kendi ismiyle" seslenir? Bizler derken, kaç tane Tanrı var?

Son düzenleme:
1. Mesela?? Gazzali mi? İnanılanın dışına çıkanları tekfir etmek ne zamandan beridir, felsefe oldu? Kimler var ve şu an ki felsefeye ne katkılarını olduğunu söyleyebilir misin?

2. Tabi ki de, kulaktan dolma bilgilerle "Ben Müslümanım knk." diyen varsa, kulaktan dolma bilgilerle ateist olanlar da vardır. Bunu inkar edemem. Ama benim gibi kutsal kitapları okuyan ve din tarihi okuyanları ne yapacaksın, merak ettim?

3. Din kuralları ağır gelmiyor, saçma geliyor. Bu kurallar, kendi Tanrınızı küçültmekten başka bir şey değildir. Koskoca evreni yaratan Allah'ın kiminle evlenip kiminle evlenmeyeceğimizi belirlemesi saçma.

Sevgili Gazzali'nin Kalplerin Keşfi adlı eserinden:

1. ALLAH KORKUSU

Peygamber'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«-Ulu Allah (C.C.), kanatlarının biri doğuya, öbürü batıya uzanan ve ayaklan
yedinci kat yere inen bir kuş yarattı. Kuşun üzerinde bütün varlıkların sayısı
kadar tüy vardır.

Ümmetimden kadın - erkek herhangi bir kimse bana selât-ü selâm getirdiği
zaman ulu Allah bu kuşa, Arş'ın altında bulunan nurdan bir denize dalmasını
emreder. Kuş denize dalıp çıkarak kanatlarını silkeleyince her tüyünden bir
damla akar. Ulu Allah akan her damladan, üzerime kıyamete kadar selât-ü selâm
getiren kul hesabına istiğfar edecek bir melek yaratır.»

Ehl-i Hikmet'ten biri şöyle der:
«Vücudun selâmeti az yemekte, ruhun selâmeti az günah işlemekte ve dinin
selâmeti de varlıkların en hayırlısına (Peygamber'imize) selât-ü se-lâm
getirmektedir.»

Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki:
«— Ey iman edenler! Allah'tan korkunuz ve O'na itaat ediniz ve her-kes yarını
için (kıyamet gününe ne amel işlediğine) baksın (yani sadaka verin ve Allah'ın
emrine uygun ameller işleyin ki, Kıyamet günü sevabını bulasınız) Allah'tan
korkunuz, çünkü O, (iyilik olsun, kötülük olsun) yap-tığınız her hareketten
haberdardır» (1).

Şu kısacık bölümde bile aklımda birçok soru oluştu bile.. Yanıtlarsan sevinirim.

1. Allah, bu kuşu neden yarattı?
2. Neden Allah'ın arşı(taht) var ve altında neden bir deniz bulunuyor?
3. Kur'an'da bile Muhammed, Allah'ın kulu sayılırken, neden en hayırlısı ona selât-ü selâm getirmektir? Kulluk haricinde elçilik görevi var diye mi?
4. Kur'an'da bu hata çok var. Neden Allah, kendisinden bahsederken "Ben" diye bahsetmez de "bizler ve kendi ismiyle" seslenir? Bizler derken, kaç tane Tanrı var?
1-) Dostum bu kuş(melek) senin zararına değil yararına. Buradan bile dinin ne kadar kolaylaştırıcı bir din olduğunu anlayabilirsin. Bu dinde birine gülümsemek bile sevap. Neden yaratıldığını tabii ki bilemem fakat benim görüşüm dinde birçok kolaylaştırıcı şey olduğu gibi bu da onlardan biri.
2-) Bunu ben bilemem dostum, Allah değilim.
3-) "Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun." - Ahzâb 56. Ayet;
Bu ayete baktığımızda her şeyin üstünde olan, her şeye gücü yeten olan Allah bile aciz Hz.Peygamber(s.a.v)'e salât ediyorsa bu onun yüceliğindendir. Dinde üstünlük takvâdadır. Şöyle bir düşündüğünde en büyük takvâ sahibi peygamberdir.
4-)
Kaynak: eksisozluk
kuran’da allah kendisi için birinci çoğul şahıs olarak “biz” ifadesini de, birinci tekil şahıs olarak “ben” ifadesini de kullanır. bu arapça’nın dil özelliğinden kaynaklanır. arapça’da ve başka bazı dillerde de azamet, yücelik ifadesi olarak bazen bir kişi kendisi için birinci çoğul şahıs olarak “biz” ifadesini kullanır. örneğin latince’de papa’da, ingilizce’de yüksek mevkide olanlarda bu tarz kullanıma rastlanır; bu kullanıma latince’de “pluralis maiestatis” ingilizce’de “majestic plural”, “victorian we”, “royal pronoun” gibi isimler verilmiştir. türkçe’de ve başka dillerde karşımızda tekil şahıs varken yücelik, saygı ifadesi olarak ikinci tekil şahıs olan “sen” yerine “siz” demekteyiz. türkçe’de tekil olarak yaptıklarımız için de bazen birinci çoğul olarak “biz” ifadesini kullanırız, fakat bu karşımızdaki tekil şahıs için çoğul olan “siz” ifadesini kullanmamız kadar yaygın değildir. kuran arapça inmiş bir kitaptır, bu yüzden kuran’da arapça dil özellikleri, arapça deyimler bulunur. bu konu bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Ekşi Sözlükten normal de nefret ederim fakat diğer bulabildiğim tüm kanıtlardan daha mantıklı bir kanıt olmuş. Bazı kaynaklarda yaratmaktan bahsederken "ben", meleklerin aracı olduğu şeylerde "biz" diye bahsediyor demişler. Örneğin "Ben yarattım.", "Biz Kur'an'ı indirdik." şeklinde. Fakat Kur'an'da yaratmaktan bahsederken "biz" dendiği de olmuş. O yüzden yeterli bir kanıt sayılmaz.

1-) Dostum bu kuş(melek) senin zararına değil yararına. Buradan bile dinin ne kadar kolaylaştırıcı bir din olduğunu anlayabilirsin. Bu dinde birine gülümsemek bile sevap. Neden yaratıldığını tabii ki bilemem fakat benim görüşüm dinde birçok kolaylaştırıcı şey olduğu gibi bu da onlardan biri.
Kolaylaştırıcı derken? İbadetleri etmek için mi söyledin? Eğer ibadetler içinse beni ilgilendirmez. Kolaylıktan kastın eğer, İslam'a geçebilmek içinse burada önüne birçok ayet ve hadis yığarım senin "İslam'ı geçmeyenleri öldürün." diye.

2-) Bunu ben bilemem dostum, Allah değilim.
Bilemezsin. Evet.. Bu kadar basitmiş, değil mi? Ama siz(ülkemizdeki ehl-i sünnet tayfa) "Allah, mekandan ve zamandan münezzehtir." deyip duruyor. Madem bu özellikleri var, neden meleklere, arşa, insanlara ihtiyaç duyuyor. Hadi ihtiyaç duyuyor demeyeyim yoksa siz kızıyorsunuz. Neden yaratma eylemini gerçekleştirdi?

Bak burada bunu yazmışım:
Bu kurallar, kendi Tanrınızı küçültmekten başka bir şey değildir. Koskoca evreni yaratan Allah'ın kiminle evlenip kiminle evlenmeyeceğimizi belirlemesi saçma.

3-) "Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun." - Ahzâb 56. Ayet;
Bu ayete baktığımızda her şeyin üstünde olan, her şeye gücü yeten olan Allah bile aciz Hz.Peygamber(s.a.v)'e salât ediyorsa bu onun yüceliğindendir. Dinde üstünlük takvâdadır. Şöyle bir düşündüğünde en büyük takvâ sahibi peygamberdir.
Hocam "sâlat"ın anlamı şükretmek, ibadet etmek, kutsal saymaktır. Kur'an'da namaz kılmak(ibadet etmek) olarak geçiyor.

Şimdi burada ne demek istiyor, anlamadım? Muhammed'e sâlat mı edelim? Muhammed Allah'ın resulü olsa da, kulu değil mi? Kula kulluk mu edelim?

Aynı Kur'an, Tevbe 31'de; Hristiyanlığa ithafen, İsa'yı Rab edinilmesine karşı çıkmıştır. Ama kalkıp Ahzab 56'yı bana sunup çelişkiyi ortaya çıkarıyorsun. Evet, Kur'an çelişkili bir kitaptır.

Şimdi, sen kalkıp "Ya birader, Rab edinmek ile sâlat aynı şey mi?" diyebilirsin.. Ama nuzül sebebine bakıldığında Taberi ve Kurtubi tefsirlerinde, "Onlar, hahamlara ve papazlara ibadet etmedi ama helal ve haram kıldıklarını kabul ettiler." diyor. Helal ve haram kılma olaylarını Muhammed'de yapıyor. Neredeyse çoğu ayet, müminlerin "Ya Muhammed, bu haram mı, helal mi?" sorusu üzerine inmiştir.

Şimdi buradan ne çıkarmayalım?

Ekşi Sözlükten normal de nefret ederim fakat diğer bulabildiğim tüm kanıtlardan daha mantıklı bir kanıt olmuş. Bazı kaynaklarda yaratmaktan bahsederken "ben", meleklerin aracı olduğu şeylerde "biz" diye bahsediyor demişler. Örneğin "Ben yarattım.", "Biz Kur'an'ı indirdik." şeklinde. Fakat Kur'an'da yaratmaktan bahsederken "biz" dendiği de olmuş. O yüzden yeterli bir kanıt sayılmaz.
Bunun hakkında yorum yapmayacağım. Şu an Vikipedi'nin sunduğu kaynakları okuyorum. Okuduktan sonra yapacağım.

Son düzenleme:
Kolaylaştırıcı derken? İbadetleri etmek için mi söyledin? Eğer ibadetler içinse beni ilgilendirmez. Kolaylıktan kastın eğer, İslam'a geçebilmek içinse burada önüne birçok ayet ve hadis yığarım senin "İslam'ı geçmeyenleri öldürün." diye.

Bilemezsin. Evet.. Bu kadar basitmiş, değil mi? Ama siz(ülkemizdeki ehl-i sünnet tayfa) "Allah, mekandan ve zamandan münezzehtir." deyip duruyor. Madem bu özellikleri var, neden meleklere, arşa, insanlara ihtiyaç duyuyor. Hadi ihtiyaç duyuyor demeyeyim yoksa siz kızıyorsunuz. Neden yaratma eylemini gerçekleştirdi?

Bak burada bunu yazmışım:

Hocam "sâlat"ın anlamı şükretmek, ibadet etmek, kutsal saymaktır. Kur'an'da namaz kılmak(ibadet etmek) olarak geçiyor.

Şimdi burada ne demek istiyor, anlamadım? Muhammed'e sâlat mı edelim? Muhammed Allah'ın resulü olsa da, kulu değil mi? Kula kulluk mu edelim?

Aynı Kur'an, Tevbe 31'de; Hristiyanlığa ithafen, İsa'yı Rab edinilmesine karşı çıkmıştır. Ama kalkıp Ahzab 56'yı bana sunup çelişkiyi ortaya çıkarıyorsun. Evet, Kur'an çelişkili bir kitaptır.
İki seferdir agresif bir dille yazıyorsun. Birinci de bir şey demedim. Diline dikkat etmeni öneririm. Her zaman benim gibi biri çıkmaz karşına.

Kolaylaştırıcı derken kastettiğim şey sevap günah dengesi ve ahiret. İslam ahiretini kolaylaştıracak şeylerle gelir sana.

İnsan aklı fizik ötesi şeylerin nasıl olduğunu sorgulayıp bulabilecek kadar büyük değil. Bu yüzden biz olaylara sadece insancıl bakabiliyoruz. Sorguladığınız açı yanlış. Zaten Allah her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten iken neyi neden yarattığını da sadece o bilir. Biz bir yaratıcı zihniyetiyle düşünemeyiz.

Sâlât etmek konusunda çoğu ateistin yaptığı gibi bir tarafını gösterip "al bu böyle bu böyleyse bu niye böyle" diyorsunuz. Fakat sözlük anlamına bakıldığında Hz. Muhammed'in ismi anıldığında okunan dua olarak tanımı da var. Bu dua "Allah'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." anlamına geliyor. Burada aslında selam vermiş oluyoruz. Muhammed neden bizim efendimiz, büyüğümüz diyecek olursan sana örnek olarak Atatürkü verebilirim. Atatürk nasıl Türk milleti için kurtarıcı, yüce bir insan ise Müslümanlar içinse bu Muhammed(s.a.v)'dir.

Din ülkemizde kulaktan dolma biliniyor.

Ateist olma egiliminin Islam'i ya da herhangi X dinini bilmemekle hic alakasi yok. Senin de bilmedigin 4000 kusur tane din vardir. Kaldi ki Turkiye'de ateizm konusuna kafa yoran olgun birisiyle tartisirsan ( liseli wanna be ozentilerden bahsetmiyorum ) Islam'i gayet iyi bildiklerini de gorursun.

Ateist daha temel bir seyi reddediyor, evreni bilincli bir varligin yaratmamis olabilecegine dair suphe duyman ile Islam'in bilmem kac farzini ya da sabah namazinin kac rekat oldugunu bilmekle alaka yok.

Vegan birine gidip de " Aslinda Fransiz Angus Danasinin tadina baksa boyle dusunmez" demek gibi bir sey bu. O neyi reddediyor, sen neyi bilmemekle baglanti kuruyorsun; cok sacma degil mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı