GNU/Linux masaüstü görünümleriniz

Son düzenleme:
Ben yıllardır systemd gibi parçalanmayı biraz olsun önleyen bir init sistemini kullanmamak için mantıklı bir sebep bulamadım.

Unixvari olmaması dışında Systemd için ciddiye alınacak bir olumsuzluk yok (bu da zaten göreceli bir olgu). Unixvari olup olmamak da GNU yada özgür yazılımı bağlayan bir mesele değil. Bu durumda geriye bir şey de kalmıyor. Şu arkadaş yıllar önce güzelce değinmiş bu meselelere. Michael Stapelbergs Debian blog
 
systemd birçok bloat barındırıyor. Zaten attığım fotoğrafta hepsini söylüyor ve çok ağır, daha fazla RAM tüketiyor openrc ya da runit'e göre.
Tamam da bunların hiçbirini ben sorun olarak görmüyorum. Şu an 4GB altı ram'i olan bilgisayar bulman çok zor. Commodore VIC 20 zamanlarındakiler gibi KB ile ram saymıyoruz. Eğer tek derdimiz ram saymaksa bilgisayarında hangi tarayıcıyı kullandığını merak ettim.

Görselden bahsedelim: Glibc kullansın? Bundan bir kaç yıl önce ona doğru düzgün alternatif yoktu ki zaten. Gönderdiğin görseldeki "sorunların" hiçbiri bana sorun olarak görünmüyor. İleride zaten glibc terk edilecek gibi görünüyor. O zamana systemd de değiştirir kendini sanırım.
  • Bir init sisteminde olmaması gereken bir sürü ekstra yazılım ile geliyor.
Bu olmasa da olur durumlarından biri değil mi? Şahsen ben bilgisayarımın her köşesinde ne olduğunu düşünmektense profesörün verdiği transkripti bitirip raporları yazmayı tercih ederim. Tabi senin tercihin.
Neye göre? GNOME'da LXDE'den daha yavaş. Runit gibi hafif bir initle kıyaslıyorsan evet. OpenRC ile kıyaslıyorsan? Değil. Üstelik bunların getirdiği sorunlar da cabası.
  • Yıllardır düzeltilmeyen bir sürü sorun. (fotoğrafta gösterilenlerden bahsediyorum ve hayır çoğu hala düzeltilmedi)
Belki siz aşırı tepki veriyorsunuzdur ve kimse bunları "sorun" diye etiketlemiyordur?
Systemd sadece bir init sistemi olup bir sürü gereksiz ekstra yazılım ile gelmeseydi ve unix felsefesine uysaydı, bu kadar nefret eden insan olacağını sanmıyorum.
UNIX felsefesi diye dolaşan adamların kaç tanesi UNIX kullanmış? %90'ı neyi savunduğunu bile bilmiyor. Bir kaç saygı duydukları, bilgili gördükleri kullanıcının dediklerini taklit ediyorlar.
 
Son düzenleme:
Bu olmasa da olur durumlarından biri değil mi? Şahsen ben bilgisayarımın her köşesinde ne olduğunu düşünmektense profesörün verdiği transkripti bitirip raporları yazmayı tercih ederim. Tabi senin tercihin.
Ne alaka anlayamadım.

Neye göre? GNOME'da LXDE'den daha yavaş. Runit gibi hafif bir initle kıyaslıyorsan evet. Openrc ile kıyaslıyorsan? Değil. Üstelik bunların getirdiği sorunlar da cabası.
Diğer init sistemlerine göre. Ayrıca sorun vesaire getirmiyor, bayağı bir süredir openrc ve runit kullanıyorum, hiçbir sorun getirmedi. Sorunlardan bahsedebilirseniz daha iyi cevap verebilirim.

Belki siz aşırı tepki veriyorsunuzdur ve kimse bunları "sorun" diye etiketlemiyordur?
Yıllardır söyleniyor, bir sürü makale boşuna yapılmadı.

Unıx felsefesi diye dolaşan adamların kaç tanesi unıx kullanmış? %90'ı neyi savunduğunu bile bilmiyor. Birkaç saygı duydukları, bilgili gördükleri kullanıcının dediklerini taklit ediyorlar.
Unix felsefesine inanmak için unix kullanmak gerekmiyor.
 
Son düzenleme:
Yıllardır söyleniyor, bir sürü makale boşuna yapılmadı.
Aynı systemd gibi. Systemd'ye neden ihtiyaç duyulduğunu, bu kadar dağıtımın neden ona toplu olarak geçtiğini anlamak lazım başta. Kimisi diyor ki hep Red Hat'in işleri. Bu kadar şirket ve topluluk neden systemd'ye geçiş yaptı? Şahsen ben bu forumda gezinen son kullanıcıya Linux'ta neler yapılabileceğini, nasıl kullanılabileceğini göstermeyi tercih ederim ve senin de burada bunun için olduğuna inanıyorum. Systemd Linux'ta herkesin şikayetçi olduğu "parçalanmışlık" olayını bir nebze azaltıp bir standart uyduruyor. Bunu oldukça mühim bir mesele olarak görmekteyim.

Açıkçası systemd haterlığın Linux masaüstüne doğrudan zarar verdiği ve son kullanıcıların gözünde bizi kötü gösterdiği görüşündeyim. UNIX felsefesi çok eskinin bilgisayarlarında çok mantıklı ve uygulanır bir şey olabilir ama bugün kişisel bilgisayarların devrindeyiz. Felsefe ile değil, kullanışlılık ile ilerliyor işler. Son kullanıcı bir fare imlecini bir butonun üstüne getiremiyor. Kullanıcı demografisi o zamana göre değişmiş vaziyette. MacOS neden başarılı oldu biliyor musun? Herşey merkezi. Tek masaüstü. Tek bir sistem. Seçenekleri eleyelim demiyorum ama çoktan yol katedilmiş bir mevzuda polemik çıkarmanın burada siyaset konuşmaktan farksız ve yararsız olduğu, insanların gözünde troll gibi görünmemize yol açacağı düşüncesindeyim.
 
Aynı systemd gibi. Systemd'ye neden ihtiyaç duyulduğunu, bu kadar dağıtımın neden ona toplu olarak geçtiğini anlamak lazım başta.
Sysvinit'e göre Systemd'nin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Fakat bence daha çok daha iyi init sistemleri var.

Açıkçası systemd haterlığın Linux masaüstüne doğrudan zarar verdiği ve son kullanıcıların gözünde bizi kötü gösterdiği görüşündeyim. Unıx felsefesi çok eskinin bilgisayarlarında çok mantıklı ve uygulanır bir şey olabilir ama bugün kişisel bilgisayarların devrindeyiz. Felsefe ile değil, kullanışlılık ile ilerliyor işler. Son kullanıcı bir fare imlecini bir butonun üstüne getiremiyor. Kullanıcı demografisi o zamana göre değişmiş vaziyette.
Linux masaüstüsüne zarar verecek bir şey değil, son kullanıcıların çoğunun systemdnin ne olduğunu bile bilmediğini tahmin ediyorum. Çok daha büyük sorunlar var, Arch elitistliği gibi. Unix felsefesi kolay kullanımı engelleyen bir felsefe değil.

macOS neden başarılı oldu biliyor musun? Her şey merkezi. Tek masaüstü. Tek bir sistem. Seçenekleri eleyelim demiyorum ama çoktan yol katedilmiş bir mevzuda polemik çıkarmanın burada siyaset konuşmaktan farksız ve yararsız olduğu, insanların gözünde troll gibi görünmemize yol açacağı düşüncesindeyim.
Linux benim için seçenek demek ve sadece merkezi olması için seçeneklerin gitmesini ben hiç istemem.

Şahsen ben bu forumda gezinen son kullanıcıya Linux'ta neler yapılabileceğini, nasıl kullanılabileceğini göstermeyi tercih ederim ve senin de burada bunun için olduğuna inanıyorum. Systemd Linux'ta herkesin şikayetçi olduğu "parçalanmışlık" olayını bir nebze azaltıp bir standart uyduruyor. Bunu oldukça mühim bir mesele olarak görmekteyim.
İnit sistemlerini tartışmak bunu engellemez. Ben parçalanmışlık olarak görmüyorum, daha çok GNU/Linux distroları gibi bir seçenek olarak görüyorum.
 
Fakat bence daha çok daha iyi init sistemleri var.
Sıkıntı şu ki onlarda bazı şeyler için kaynak yok. UEFI Setup'a yeniden başlatmak için systemd'de systemctl reboot --firmware-setup komutu var. Diğer init sistemleri için bu tarz bir komut araştırdığımda bulamıyorum.

Onun dışında servisleri başlatmak, kapatmak, durumunu görmek, aktif etmek ve deaktif etmek için kaynaklar bulunabiliyor tabii ki.
 
Sıkıntı şu ki onlarda bazı şeyler için kaynak yok. UEFI Setup'a yeniden başlatmak için systemd'de systemctl reboot --firmware-setup komutu var. Diğer init sistemleri için bu tarz bir komut araştırdığımda bulamıyorum.

Onun dışında servisleri başlatmak, kapatmak, durumunu görmek, aktif etmek ve deaktif etmek için kaynaklar bulunabiliyor tabii ki.
Galiba UEFI'ye yeniden başlatmak openrc ve runitte yok, s6i bilmiyorum.
 
Neresi? Kurulumu TUI installerı sayesinde Archtan 10 kat daha kolay. Package managerını öğrenmek desen 10-15 dakika. Runit ise dökümantasyona bakarak rahatça öğrenilebilir az ingilizce ile. Kurulumunu, package managerini, ve Runiti 2 saatten az bir sürede öğrenip hallettiğimi varsaysam ki Arch kurmam sadece 2 saatimi aldı neresi zor bu işin Void kullanıcıları açıklayın? Virtual machine ile kaç kere Void kurdum kullandım kendinizi elitist görmeyin, sadece Systemd kullanmayan minimal bir distro kullanıyorsunuz, bundan başka bir olayınızı görmüyorum. Bağımsız minimal bir distro kullanmanız farklılık katmıyor ona bakılırsa Solus da bağımsız. Burada Gentoo'ya zor derseniz anlarım ama Void nedir yahu?Eki Görüntüle 1030404
Sakin ol bakalım, ben Void'i sadece 1 hafta kullandım. Günlük hayatımda çoğunlukla aralıkla olarak Gentoo kullanırım.
Sırf Void zor dedim diye onu kullandığımı mı varsayıyorsunuz? Sen kendine göre konuşuyorsun. Ben ise genel kullanıcı için konuşuyorum. Hani buradan farkı idrak et. Gentoo da zor değil bu arada, aklında olsun.
Bu arada sanal makinede denemekten çok, gerçek bir makinede dene. O zaman farkı anlarsın.
 

Geri
Yukarı