GNU/Linux sistemlerde video oynatma sırasında yüksek CPU kullanımı

Burada tam olarak ne yapacağımı anlamadım. Affedersin hocam.

Önce 20-intel.conf adında boş bir dosya oluşturun.
Alttakini kopyalayıp içine yapıştırın ve kaydedin.

Kod:
Section "Device"
    Identifier "Intel Graphics"
    Driver "intel"
    Option "AccelMethod" "sna"
    Option "TearFree" "true"
EndSection

Dosyanın olduğu yerde uçbirimi açın, alttaki komutla gerekli dizine gönderin.
Kod:
sudo cp -r 20-intel.conf /usr/share/X11/xorg.conf.d

Menüden Nvidia Settings arayüzünü açın, PRIME Profiles sekmesi varsa Intel seçeneğini etkin yapın, yoksa önemli değil sistemi yeniden başlatın.
 
Hocam dediklerinizi yaptım. Dosyayı dediğiniz yere yolladığımı da teyit ettim. Fakat NVIDIA Settings arayüzü bu şekilde açılıyor. Sudo komutu ile denedim. Sonuç aynı.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Görüntüsü - 2020-07-17 00-38-52.png
    Ekran Görüntüsü - 2020-07-17 00-38-52.png
    19,6 KB · Görüntüleme: 55
Sorun M635 ekran kartında. Linux üzerinde çift ekran kartı kullanımı yani mobil ekran kartlarında yaşanan olası sorunlardan birisi.

İkinci ekran kartını yani m635 i nasıl aktif edeceğinizi araştırın birkaç yöntem var
Xserver
Optimus
Bumbleebe
Prime
Gibi
 
İkinci ekran kartını yani m635 i nasıl aktif edeceğinizi araştırın birkaç yöntem var
Manjaro üzerinde benim ekran kartımda Bumblebee yöntemi kullanılıyor. "Primusrun" komutu ile ekran kartını aktif edebiliyorum. Fakat sorun video izleme sırasında oluşan CPU kullanımı idi. İyice kurcaladım ama hala sonuç alamadım. Sanırım video oynatmayı Windows üzerinde, diğer işleri GNU/Linux üzerinde halletmek en mantıklısı. 😄
 
Mağlesef konuya yazılan cevapların hespi yanlış. Bu sorunun ne Xorg ile alakası var ne de ekran kartı sürücüleri ile. Linux üzerindeki tarayıcıların "Donanım Video Hızlandırma" özelliği ciddi derecede kısıtlı. Gerekli bilgiyi burada alabilirsiniz: Hardware video acceleration - ArchWiki

Firefox sadece Wayland ile Donanım Video Hızlandırma'yı destekliyor bu yüzden bu iş için Firefox kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Chromium'un VA-API yaması olan sürümünü yüklemeniz lazım. Ubuntu'ya bu PPA'yı ekleyerek yapabilirsiniz. Arch tabanlı dağıtımlar için ise AUR üzerinden chromium-vaapi paketini yüklemeniz lazım ve bu paket önceden hazırlanmış değildir yani kaynak kodundan oluşturacak ve işlemcinizin hızına bağlı olarak uzun sürecektir.

Bu sorun gelecekte çözülecektir fakat şimdiki durumda en iyi seçenek Chromium'un VA-API yamalı halini kullanmanızdır.

Ubuntu PPA: How To Enable Hardware Acceleration In Chromium On Ubuntu Or Linux Mint (VA-API Patched PPA Builds) (kendim kurmasını denemedim)
 
Hocam sorunu çözdüm. Depodan Chromium yüklerken bağımlılık menülerinin birinde intel-media-driver diye bir paket buldum ve yükledim. İşkemci kullanımım yarı yarıya düştü.
 
iGPU'yu kullanmaya başlamışsın fakat bu halen Nvidia ekran kartını kullanamadığın gerçeğini değiştirmiyor. Bu sorunu Xorg config dosyalarını kurcalayarak çözmüştüm fakat şu anda nasıl yaptığımı gerçekten hatırlamıyorum. Bumblebee ve Prime çalışmıyordu ne yazık ki.
 

Geri
Yukarı