Herkese saygı koyulmalı mı?

Hmm, doğru hocam. Eğer herkese saygı duymalı olsaydık mesela örnek vereyim: Mesela evime hırsız girip evimi soyup soğana çevirip gitdi şimdi ben o hirsizada saygı duymali miyim? Hayır tabii ki de.

Evet hocam dediğim gibi her fikre ve değere saygı duymak zorunda değilsiniz, ki ben de duymam. Bunu söylemekten de çekinmem.

Bir başkası için özel gelen bir değer benim için çok saçma gelebilir vs. Bana saçma gelen değere saygı duymasam da saygısızlık yapmam çünkü insan olmak bunu gerektirir.

Onun dışında hırsıza, katile veya daha ağır suçlar işlemiş vb. kişilere neden saygı duyalım? Veya toplumda bu fikirleri destekleyen savunan embesilden hallice insansılara neden saygı duyalım? Hayatta bence köşeli olmak gerekli her fikre her yoruma "evet, desteklerim" gibi şeyler demek yanlış olur.
 
Hiç kimseye, hiçbir şeye saygı duymak zorunlu değildir; olmamalıdır. Devlet büyüğü, tarihi kişilik, kutsal, din vs. istediğin gibi yaklaşabilmelisin bu vb. her şeye.
 
Saygı dediğimiz kavram, herkese gösterilmez ve bunu elde etmek için hak edilmesi gerekir. Birisine yaşından dolayı hiçbir zaman saygı göstermedim, göstermeyi de düşünmüyorum. Bana karşı nasıl davrandığına bağlı.
 
Hiç kimseye, hiçbir şeye saygı duymak zorunlu değildir; olmamalıdır. Devlet büyüğü, tarihi kişilik, kutsal, din vs. istediğin gibi yaklaşabilmelisin bu vb. her şeye.
Toplumun sinir uçlarıyla oynamak pek sağlıklı bir eylem değildir ve saygısızlık yapılmaması gerekir. Kişiyi veya inancı sevmiyor olabilirsin bu saygısızlık yapılabileceği anlamına gelmez nötr olacaksın. En temelinden kendine yapılmasını istemedğin şeyi başkasına yapmazsan veya karşıdaki kişinin yerine kendini koyarak eylemlerde bulunursan daha sağlıklı olur yoksa ben bunun taa...... yada böyle inancın veya kişinin taa........ dersen ya halkı kin ve nefrete sürüklemekden hakkında işlem başlatırlar en iyi ihtimalle, kötü olan ihtimal bir grup insan tarafından linçlenebilirsin.
Saygı duymuyor olabilirsin bu normal bişey ama saygısızlık yapabileceğin anlamına gelmez yani istediğin gibi davranamazsın. Her insanın özgürlüğü başkasına müdehale etmeyecek şekildedir.
Sen yaptığın erdemli davranışlar ile topluma örnek olursan ancak ülke ahlaken gelişir. Bu ahlak dinin getirdiği bir şey değil korku üzerine kurulu olmayan toplumsal ahlak olarak değerlendirebilirz. Herkesin birbirine saygı duymadığı veya tahammül edemediği yerde ne aile nede iş barışından söz edebilirsin bu gibi etmenler doğrudan yaptığın işin kalitesini, Aile ve çevresel anlamda ilişkileri etkileyecek önemli şeylerdir. Toplum ahlaken çöktüğü zaman o ülkeden bir şey beklemeyin. Herkes her zaman istediğini yapamaz hayatınızda belli başlı disiplinler yani katı bir şekilde uymanız gereken kurallar olmalıdır.
 
Son düzenleme:
Saygı hak edilir fakat aynı şekilde bu dünyada ne ekersen onu biçersin. Çok yumuşak ol seni enayi gibi kullansınlar çok sert ol arkandan konuşsunlar. Zamanında maalesef çok yumuşak olma gibi bir hata yaptım ve şimdi düzeltemiyorum. O yüzden tam ortayı tutturmanız gerekiyor.
 

Geri
Yukarı