İnceleme HP Victus 16 İncelemesi

Merhabalar, hp victus 16 3050ti versiyonunu alıp iade edip 3060'lı versiyonunu kullanan biri olarak size HP Victus hakkında yaşadığım tecrübeleri anlatacağım.
Şu anda kullandığım model i7 12700H işlemcili RTX3060 ekran kartlı model. 16 GB RAM'e sahip.

1 ) Ürün freedos olarak geliyor yani içinde bir işletim sistemi yok. Sizin Windows'u kurmanız gerekiyor.
2) İnternette belki görmüşsünüzdür ekran fazla sallanıyor diye. Bu olay kısmen olsada var ama klavyeden tuşlara basarken yada oyun oynarken vs. böyle bir şey yok. Ben internetten bu yorumu okumadan önce böyle bir şey olduğunu fark etmemiştim bile.
3) Klavyede büyük enter yok ama Türkçe "ğ", "ü" gibi tuşlar mevcut.

3050ti versiyonunu neden iade edip 3060 aldım?
3050ti versiyonunda video izlerken özellikle yüksek seste bazı videolarda seste patlama gibi rahatsız edici sesler duydum ve iade ettim. Gerçi şu andaki kullandığımda da böyle sorun mevcut ama biraz daha az. Reddit'te bu sorunu sorduğumda(reddit) windows11 kullanarak bu soruna sahip olmayan birisi var. Belki win11 geçmek çözüm olabilir ama 3050ti'yi iade etmeden önce onu win11'e geçirmiştim fakat sorun düzelmemişti.​

Windows'u kurdum ama driverlar yok!
Windows açıldı, wifi, touchpad driverları falan hiç bir şey yok. Bunun için modeme kablo ile bağlayıp, driverları (en azından wifi) yüklemeniz lazım.​
Driverları kendiniz indirmek isterseniz Windows10 için HP'nin kendi sitesinde driver desteği yok! Windows 11 için var. İnternete eriştikten sonra Driver Booster yazılımını yükledim ve o otomatik olarak driverları bulup benim için kurdu (Windows10).​

Hoparlör sesi az!
Bu kesinlikle olan bir şey. 3050Ti'li versiyon da da vardı, şu an kullandığım 3060'lı versiyonda da var. Bunun çözümü 3. parti bir yazılım kurmak. Yazılımın adı FxSound. Kendisinin kullanımı çok basit. Aç kapa butonu var. Aç'ı aktif edince hoparlör sesi normal olması gerektiği seviyeye geliyor. Muhteşem bir yazılım!​

İşlem yapmazken bile klavye birazcık sıcak! (Bendeki Intel modeli AMD modellerinde böyle bir olay var mı bilmiyorum ama varsa çözüm aynıdır muhtemelen)
Bunun sebebi Intel Turbo Boost. Bu özellik sayesinde işlemciniz frekanslarını yükselterek daha çok performans sağlıyor. Eğer siz video izleme, bir şeyler okuma gibi yüksek performans gerektirmeyen şeyler yapıyorsanız bu özelliği kapatarak hem gereksiz sıcaklıktan hem daha uzun batarya ömrüne sahip olursunuz. Şu YouTube videosundaki 4:44 den sonraki işlemi yaparsanız bu turbo boost özelliğini istediğiniz zaman Güç Planı'ndan açıp kapatabilirsiniz. Ekran görüntüsünü eke koyuyorum.​
Not: Ben Pilde iken Turbo boost'u kapatıyorum, eğer Prize'e takılıysa bu özelliği açıyorum. Eğer sizin bilgisayarınız prizdeyken fazla ısınıyorsa; prizde iken bile bu özelliği kapatıp sıcaklığı çok düşürebilirsiniz. (Birazcık performans kaybına sebep olacaktır, deneyip görmeniz lazım)​

Şarj süresi: Intel Turbo boost kapalıyken 2.30-3 saat (Klavye ledi açık değil parlaklık %30-40 civarı)

Artıları:
Güçlü bir sistemi diğer rakiplerine göre uygun fiyata sunması
144 Hz keyfi bir başka
Dış görünüşünü ben beğeniyorum
Hızlı şarj oluyor

Eksileri:
Malzeme kalitesi çok iyi değil.
Hoparlörü başlangıçta yeterince yüksek ses vermiyor ve konumlandırılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Hoparlör sadece 2 tane ve bunlar bileğin koyulduğu kısmın altında ve kasanın altına bakıyor. Keşke yukarı bakan hoparlör koysalardı.
Windows 10 için driver desteği resmi olarak yok.
Şarj süresi az(2.30-3 saat).

Sonuç: Ürün yüksek performans sunuyor ve bu gerçekten çok güzel. Ürünün fiyatını düşük tutmak için tabii ki bir yerlerden kısmlara gerekiyor. Ben B&O ile çalışacaklarına Dolby Atmos ile çalışmalarını isterdim. Ürünü aldığım için pişman değilim. Bu ürünü performansa önem veren birisiyseniz almanız gerekiyor.

Yorumlarınıza göre ve aklıma gelen şeylere göre ilerde bu yazı güncellenecektir.
 

Dosya Ekleri

  • güç seçenekleri.png
    güç seçenekleri.png
    15,6 KB · Görüntüleme: 205
M2 var. Ryxen 5 5600h Rtx 3060 model var bende de klavyenin ortası ısınıyor.
Hocam selam aynı model var bende. Hangi ramden taktınız link var mı ve bilgisayarcıya mı taktırdınız kendiniz mi , ikinci olarak da oyunlarda çok ısınıyor mu 95-100 dereceler demişler doğru mu , boştayken bende 48-50 derece gidip geliyor henüz ram arttırmadım sizce sıkıntı olur mı
 
Hocam selam aynı model var bende. Hangi RAM'den taktınız link var mı ve bilgisayarcıya mı taktırdınız kendiniz mi, ikinci olarak da oyunlarda çok ısınıyor mu 95-100 dereceler demişler doğru mu, boştayken bende 48-50 derece gidip geliyor henüz RAM arttırmadım sizce sıkıntı olur mı?

RAM linki bıraktım kendim taktım arka kapağı açarken biraz zorlandım ama gerisi kolay. Isınma var ama maksimum 90-95 arası çıkıyor.

Kingston 8GB DDR4 3200MHz CL22 Notebook Rami - KVR32S22S8/8
 
Aynı model, i7 12700H RTX3060 olan bende de var. Windows 11 kurulması şart. 12. nesil Intel işlemcileri Windows 11 ile daha iyi çalışıyor. Pil süresini uzatmak için de HP Omen Gaming Hub'dan "ECO" moduna alırsanız ekranı 60 Hz yapıyor. Windows'tan da pil tasarrufunu açarsanız pil süresi bayağı uzuyor. Genelde oyun oynamayıp ofis, mühendislik işleriyle uğraşacağımda "SİLENT" moda alıyorum. Boşta sıcaklık sorunu yaşayan arkadaşların ilk etapta Windows 11'e geçiş yapmalarını öneririm. Oyunlarda aşırı sıcaklık durumunu ben de yaşadım. Atomic Heart'da "ATOMIC" grafik ayarlarında GPU 80 dereceyi bulmazken CPU 90'ı geçti. Sonradan fark ettim ki bilgisayarı hafif yukarıya kaldırırsam egzozlardaki hava çıkış gücü bayağı artıyor. Ben de bir yükseltici satın aldım. Gerçekten işe yaradı. Sonrasında ömrü uzun olsun diye soğutucu satın aldım. Şu an 4 5 saat Ultra+ ayarlda Witcher 3 oynadıktan sonra bile CPU 80-85 derece aralığında geziyor. Bu gayet iyi bir değer. Tabii soğutucu kullandığımı unutmayın. Ucuz bir model bu arada. Sıcaklık değerlerine MSI Afterburner ile bakmanızı öneririm. HP Omen Gaming Hub 5-10 derece üstten gösteriyor ve stabil değil, ayrıca Alt + Tab atarak bakacağınız için Alt + Tab atıldığında sıcaklık değerleri bir anda tepe yapıyormuş gibi gözükebiliyor.

Portlara gelirsek, benim modelimde 2 adet DDR5 RAM slotu bulunuyor. Intel'in i7-12700H için özelliklerinin yazdığı siteye göre (Intel® Core™ i7-12700H İşlemci (24 M Önbellek, 4,70 GHz'e kadar) - Ürün Teknik Özellikleri | Intel) maksimum DDR5 4800 MT/s RAM desteği olduğu, yine maksimum 64 GB desteklediği yazıyor. 2 adet SSD portu olduğunu biliyorum. Ancak yabancı forumlarda SSD slotunun bir tanesinin Gen 4x4 bir diğerinin ise Gen 3x4 olduğunu yazmışlar. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Bence slotun üzerinde yazıyordur ama açıp bakmadım.

Hoparlör konusuna gelirsek, büyük ihtimal konudaki arkadaş Windows 10 kurup sürücülerini Driver Booster adlı uygulama ile yüklediği için bir sorun yaşıyor. Çünkü benim hoparlörüm fazlasıyla yüksek ses veriyor. Ayrıca HP'nin B&O uygulamasından "HP için Geliştirilmiş" modunu açtığımda hem ses yüksekliği hem de ses kalitesi artıyor. B&O uygulaması Windows 11 kurduğumda otomatik olarak yüklendi, eğer uygulamaya girdiğinizde "Harici Cihazı Çıkarın" gibi (veya buna benzer) bir ibare görüyorsanız yanlış sürücüleri kullanıyorsunuz demektir. AMD işlemcili arkadaşlara verebileceğim tavsiye yok maalesef.

Tüm yazdıklarım kendi tecrübeme, araştırmalarıma ve kullanımıma bağlıdır. Son olarak War Thunder, Valorant, CS:GO, Metro 2033 Redux, ETS 2, Rocket League oyunlarında CPU ısınması gibi bir durum söz konusu olmazken, Fan'ın maksimum devrine çıktığını da hiç görmedim. Kesinlikle kendi bilgisayarını övüyor gibi anlaşılmasın. Böyle cihazların 20-30k olduğu devirde kimsenin parasını çöpe atmasını istemem. Alacak arkadaşlar için istediklerini deneyebilirim. Bilgisayarın eksileri ise sürücü olaylarının çok yorması ( benim cahilliğim olabilir ) ve ekran kalitesinin 2-3 yıl önceki kaliteye sahip olması. 25-30k bandında daha iyi ekrana sahip bilgisayarlar var. Ancak ekranı kötü değil arkadaşlar sadece daha iyisi olabilir. Ekran sallanması da yazı yazarken, oyun oynarken hiç rahatsız etmiyor. Ama bilgisayarı ilk açtığınızda biraz sallandığı için insana dandik hissiyatı veriyor. Ayrıca Laptop açıkken elinizde taşırsanız yine sallantısı yüzünden kırılacakmış gibi hissettiriyor.
 
Aynı model, i7 12700H RTX3060 olan bende de var. Windows 11 kurulması şart. 12. nesil Intel işlemcileri Windows 11 ile daha iyi çalışıyor. Pil süresini uzatmak için de HP Omen Gaming Hub'dan "eco" moduna alırsanız ekranı 60 Hz yapıyor. Windows'tan da pil tasarrufunu açarsanız pil süresi bayağı uzuyor. Genelde oyun oynamayıp ofis, mühendislik işleriyle uğraşacağımda "silent" moda alıyorum. Boşta sıcaklık sorunu yaşayan arkadaşların ilk etapta Windows 11'e geçiş yapmalarını öneririm. Oyunlarda aşırı sıcaklık durumunu ben de yaşadım. Atomic Heart'da "atomıc" grafik ayarlarında GPU 80 dereceyi bulmazken CPU 90'ı geçti. Sonradan fark ettim ki bilgisayarı hafif yukarıya kaldırırsam egzozlardaki hava çıkış gücü bayağı artıyor. Ben de bir yükseltici satın aldım. Gerçekten işe yaradı. Sonrasında ömrü uzun olsun diye soğutucu satın aldım. Şu an 4 5 saat Ultra+ ayarlda Witcher 3 oynadıktan sonra bile CPU 80-85 derece aralığında geziyor. Bu gayet iyi bir değer. Tabii soğutucu kullandığımı unutmayın. Ucuz bir model bu arada. Sıcaklık değerlerine MSI Afterburner ile bakmanızı öneririm. HP Omen Gaming hub 5-10 derece üstten gösteriyor ve stabil değil, ayrıca alt + Tab atarak bakacağınız için alt + Tab atıldığında sıcaklık değerleri bir anda tepe yapıyormuş gibi gözükebiliyor.

Portlara gelirsek, benim modelimde 2 adet DDR5 RAM slotu bulunuyor. Intel'in i7-12700H için özelliklerinin yazdığı siteye göre (Intel® Core™ i7-12700H İşlemci (24 M Önbellek, 4,70 GHz'e kadar) - Ürün Teknik Özellikleri | Intel) maksimum DDR5 4800 MT/s RAM desteği olduğu, yine maksimum 64 GB desteklediği yazıyor. 2 adet SSD portu olduğunu biliyorum. Ancak yabancı forumlarda SSD slotunun bir tanesinin gen 4x4 bir diğerinin ise gen 3x4 olduğunu yazmışlar. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Bence slotun üzerinde yazıyordur ama açıp bakmadım.

Hoparlör konusuna gelirsek, büyük ihtimal konudaki arkadaş Windows 10 kurup sürücülerini Driver Booster adlı uygulama ile yüklediği için bir sorun yaşıyor. Çünkü benim hoparlörüm fazlasıyla yüksek ses veriyor. Ayrıca HP'nin b&o uygulamasından "HP için geliştirilmiş" modunu açtığımda hem ses yüksekliği hem de ses kalitesi artıyor. B&o uygulaması Windows 11 kurduğumda otomatik olarak yüklendi, eğer uygulamaya girdiğinizde "harici cihazı çıkarın" gibi (veya buna benzer) bir ibare görüyorsanız yanlış sürücüleri kullanıyorsunuz demektir. AMD işlemcili arkadaşlara verebileceğim tavsiye yok maalesef.

Tüm yazdıklarım kendi tecrübeme, araştırmalarıma ve kullanımıma bağlıdır. Son olarak War Thunder, Valorant, CS:GO, Metro 2033 Redux, ETS 2, Rocket League oyunlarında CPU ısınması gibi bir durum söz konusu olmazken, Fan'ın maksimum devrine çıktığını da hiç görmedim. Kesinlikle kendi bilgisayarını övüyor gibi anlaşılmasın. Böyle cihazların 20-30k olduğu devirde kimsenin parasını çöpe atmasını istemem. Alacak arkadaşlar için istediklerini deneyebilirim. Bilgisayarın eksileri ise sürücü olaylarının çok yorması ( benim cahilliğim olabilir ) ve ekran kalitesinin 2-3 yıl önceki kaliteye sahip olması. 25-30k bandında daha iyi ekrana sahip bilgisayarlar var. Ancak ekranı kötü değil arkadaşlar sadece daha iyisi olabilir. Ekran sallanması da yazı yazarken, oyun oynarken hiç rahatsız etmiyor. Ama bilgisayarı ilk açtığınızda biraz sallandığı için insana dandik hissiyatı veriyor. Ayrıca laptop açıkken elinizde taşırsanız yine sallantısı yüzünden kırılacakmış gibi hissettiriyor.

Bende aynı model laptopa sahibim ve dediklerinize katılıyorum hocam. Ses konusuna gelirsek bence yeterince tatmin edici bir sesi var (Windows 11)

Soğutma konusu bazen sıkıntı olabiliyor benim için. Dying lightde 100 dereceyi zorluyor CPU, fakat GPU 80 dereceye daha hiç çıkmadı. Kendi gözlemime göre ekran kartında 3, işlemci de 2 bakır boru bulunmasından dolayı. Eğer işlemciye de 3 bakır boru koysalardı belki de şu an sıcaklık konuşmuyor olacaktık :D. Son olarak sürücüler beni de fazlasıyla zorladı büyük ihtimal hala daha eksik ayarlar var :)
 
Bende aynı model laptopa sahibim ve dediklerinize katılıyorum hocam. Ses konusuna gelirsek bence yeterince tatmin edici bir sesi var (Windows 11)

Soğutma konusu bazen sıkıntı olabiliyor benim için. Dying lightde 100 dereceyi zorluyor CPU, fakat GPU 80 dereceye daha hiç çıkmadı. Kendi gözlemime göre ekran kartında 3, işlemci de 2 bakır boru bulunmasından dolayı. Eğer işlemciye de 3 bakır boru koysalardı belki de şu an sıcaklık konuşmuyor olacaktık :D. Son olarak sürücüler beni de fazlasıyla zorladı büyük ihtimal hala daha eksik ayarlar var :)

Bence kesinlikle bilgisayarın hafif bir yükseltiye sahip olması gerekiyor. Sağ taraftaki egzoz çıkışına elimi koyup bilgisayarı kaldırıp masaya geri koyduğumda hava akımı farkını direk anlıyorum. CPU'nun 100 dereceye çıkması çok iyi bir şey değil. Çünkü tam performansta kullanamadığımız anlamına geliyor. MSI Afterburner'ı arkada açık bırakıp 1 saat oyun oynadıktan sonra grafiklerden süre bazında sıcaklık değerlerinize bakınız. HP Omen Gaming Hub'a sıcaklık konusunda hiç güvenmiyorum.

Tabii bu söylediklerim ağır oyunlar için geçerli. Sıcaklıktan dolayı hiç FPS düşüşü yaşamadım.

Soğutucu kullanmanızı öneririm. Benim çok işime yaradı gerçekten 85'i geçtiğini hiç görmüyorum. Özellikle hikayeli oyun (Witcher 3, Atomic Hearth) oynayacağımda PC'yi soğutucunun üzerine koyup oyun konsolu bağlayıp uzaktan oynuyorum. En kaliteli Laptop'u bile alsam gider soğutucu alırdım :D

Sürücüler için ilk etapta Windows 11 Güncelleştirmelerinden İsteğe Bağlı Güncelleştirmeleri yaptım. Ardından HP Support Assistant ile hem garanti durumuna hem de sürücülerin durumunu kontrol ettim. Ardından Intel Driver & Support Assistant ile tekrar güncelleme kontrolü yaptım.

Benim mikrofonum çok az ses veriyordu. Aygıt Yöneticisinden Realtek Audio'yu kaldırıp ( sürücüsüyle beraber) bilgisayarı yeniden başlattım ve düzeldi.

Ekran Kartını 100W ile kullanmak istiyorsanız HP Omen Gaming Hub'dan "Performans" moduna almanız gerekiyor. Yoksa;
Performans 100W
Default 85 W
Silent 45 W ( Tam hatırlayamadım ama bu güçlerde olması lazım)
Eco ( Bilmiyorum )

 
Bence kesinlikle bilgisayarın hafif bir yükseltiye sahip olması gerekiyor. Sağ taraftaki egzoz çıkışına elimi koyup bilgisayarı kaldırıp masaya geri koyduğumda hava akımı farkını direk anlıyorum. CPU'nun 100 dereceye çıkması çok iyi bir şey değil. Çünkü tam performansta kullanamadığımız anlamına geliyor. MSI Afterburner'ı arkada açık bırakıp 1 saat oyun oynadıktan sonra grafiklerden süre bazında sıcaklık değerlerinize bakınız. HP Omen Gaming Hub'a sıcaklık konusunda hiç güvenmiyorum.

Tabii bu söylediklerim ağır oyunlar için geçerli. Sıcaklıktan dolayı hiç FPS düşüşü yaşamadım.

Soğutucu kullanmanızı öneririm. Benim çok işime yaradı gerçekten 85'i geçtiğini hiç görmüyorum. Özellikle hikayeli oyun (Witcher 3, atomic hearth) oynayacağımda PC'yi soğutucunun üzerine koyup oyun konsolu bağlayıp uzaktan oynuyorum. En kaliteli laptopu bile alsam gider soğutucu alırdım :D

Sürücüler için ilk etapta Windows 11 güncelleştirmelerinden isteğe bağlı güncelleştirmeleri yaptım. Ardından HP Support assistant ile hem garanti durumuna hem de sürücülerin durumunu kontrol ettim. Ardından Intel driver & Support assistant ile tekrar güncelleme kontrolü yaptım.

Benim mikrofonum çok az ses veriyordu. Aygıt Yöneticisi'nden Realtek Audio'yu kaldırıp ( sürücüsüyle beraber) bilgisayarı yeniden başlattım ve düzeldi.

Ekran kartını 100W ile kullanmak istiyorsanız HP Omen Gaming Hub'dan "performans" moduna almanız gerekiyor. Yoksa;
Performans 100W.
Default 85 W
Silent 45 W ( tam hatırlayamadım ama bu güçlerde olması lazım)
Eco ( bilmiyorum )


Katılıyorum soğutucu konusuna, amacım sadece oyun oynamak olsa bende soğutucu almayı planlıyordum fakat şu anda yeterli gibi benim için. Sıcaklığından dolayı bende bir FPS kaybı yaşamadım. Bir de soğutucu markanızı bırakabilir misiniz? Belki bir gün alma ihtiyacı duyarım :D. İşlemcim genel olarak 80 90 derecede dolaşıyor yüksek oyunlarda bazen 100 oluyor. ( Omen Gaming Hub'u derece konusunda asla kullanmadım güvenemiyorum, o yüzden bu değerler MSI Afterburner değerleri)
 
Katılıyorum soğutucu konusuna, amacım sadece oyun oynamak olsa bende soğutucu almayı planlıyordum fakat şu anda yeterli gibi benim için. Sıcaklığından dolayı bende bir FPS kaybı yaşamadım. Bir de soğutucu markanızı bırakabilir misiniz? Belki bir gün alma ihtiyacı duyarım :D. İşlemcim genel olarak 80 90 derecede dolaşıyor yüksek oyunlarda bazen 100 oluyor. ( Omen Gaming Hub'u derece konusunda asla kullanmadım güvenemiyorum, o yüzden bu değerler MSI Afterburner değerleri)

Soğutucum (Dexim DNA001 Gaming Notebook Soğutucu : Amazon.com.tr: Bilgisayar) linkteki DEXIM diye bir model. Ben açıkçası mouse pad almaya gittiğimde rastgele MediaMarkt'tan almıştım. İnternette çok daha iyi modeller vardır bence. Hem bu soğutucunun ayaklarını falan hiç beğenmiyorum o yüzden önermem. Bende hikayeli ağır oyunlarda soğutucu kullanıyorum rekabetçi oyunlarda kullanmıyorum.
 
Hocam merhaba HP Victus 16 modelini satın aldım ve oyuna giricne 2 3 dk içinde fan hızı 5000RPM oluyor ve oyundan çıkınca da bu hız devam ediyor iade edip etmeme arasında kaldım. Sizde durum nasıl ve fikirleriniz neler?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı