i9 9900K ve RTX 2080Ti sistem yeniden başlatma sorunu

Daha fazla  
Sistemi kurdum, herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum fakat oyunlar da PC aniden reset atıyor.
Sistemim:
i9-9900K İşlemci
z390 gaming edge ac Anakart
2x8GB Corsair 3200 RAM
750W 80 plus gold PSU
RTX 2080ti ekran kartı

İşlemci frekansını düşürüp deneyin. Mesela 3.6 GHz'e sabitleyin, sonra oyuna girip deneyin. Eğer kapanma olmuyorsa sorun PSU'dur, yetmiyor olabilir. Eğer hala oluyorsa ekran kartının da Overclock düşürün, veya çekirdek hızını düşürün. Hala oluyorsa sorun %90 PSU. Bir de ekran kartını sokup onboard ekran kartı ile PC'yi kullanmayı da deneyebilirsiniz. Sorun ekran kartında mi anlamak için. Bir de PSU'dan tek 8 pinden güç aktarımı yetersiz olabilir ve üst düzey bileşenleri karşılayamayabilir bunu da bir kontrol edin derim. Ayrıca BIOS sıfırlamayı da deneyebilirsiniz ve BIOS'ta anormal voltaj değerlerinde PC'nin kapanmasını önlüyordu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış Bilgilendirme
Konuyu görünce dayanamadım, yazayım dedim.Sorun yaşamana üzüldüm gerçekten. Önceki konuda bahsettiğim ama hatalı bilgilendirme olarak görülüp ceza aldığım olaya doğru gidiyor konu. Neyse konuya döneyim.
Öncellikle Prime95'i yükleyin, ya da aida64 ama Prime95'i tavsiye ederim.
Stres testine başlayın test sırasında intel extreme tuning utility programından throttling yazan kısımları izleyin, sarı oluyor mu olmuyor mu diye , bir de işlemci frekansına bakın herhangi bir GHZ düşmesi oluyor mu diye.
Eğer oluyorsa işlemciye anakarttan yeteri kadar güç gelmiyordur.
Bu durumda 2 seçenek var
1- PSU yu anakarta uygun bir model ile değiştirmek
2- BIOS'tan güç limitlerini yükseltmek, sonra ısı değerlerini takip etmek.
Bıostan şu ayarları deneyebilirsiniz.
Long Duration Power Limit (W) = 175
Short Duration Power Limit (W) =175
CPU Current Limit (A) = 160

Bunlar normalde Auto'da ayarlıdır.

Bu limitleri ben kendi işlemcimi OC yaparken bulmuştum. 4.3 GHZ 1.275V'un üstüne çıktığımda güç limitlerini aştığı için işlemci yük altında 3.9 GHZ ve bazen daha da altına düşürüyordu hızını ve toplam tüketim 90W'ın üzerine çıkmıyordu. Limitleri yükseltince 4.6 ve üstünde stabil çalışmaya başladı ve tüketim tam yükte 140W'a kadar çıkıyor.

Eğer yukarıda bahsettiğim throttling olayı olmuyorsa bunları yapmanıza gerek yok. O zaman sorun işlemciden kaynaklı değildir. Aida64'ten Prime95 çalışırken işlemcinin kaç watt harcadığını da kontrol edin.

Benim tahminim işlemcide OC yok ise o PSU yeter, 8 pin olsa da yeter. Sanki sorun işlemcide değil. Ekran kartının güç bağlantılarını doğru yaptınız mı ? Sistem güç ayarı yüksek performasta mı ? PSU da arıza olma ihtimali de var.

Son düzenleme:
Daha önce de dedim tekrar ve SON defa diyorum. Sistemde işlemci ile kararlılık testi yapıldı, ekran kartı dahil değilken işlemci ile ilgili bir sorun ÇIKMADI. İşlemci kullanımı %100 iken kararlılık testinde yeniden başlatma yapmıyorsa sorun işlemciden kaynaklanmıyor demektir. Tek 8 pin ile işlemciye sürekli olarak 235 Watt'a kadar enerji verilebiliyor ve anlık gereksinimlerde üstünü de sağlayabiliyor.

Bu sistemde işlemciyi 5 GHz'e sabitleyip, ekran kartına %15 civarında hız yükseltmesi yapılsa dahi güç tüketimi 750 Watt PSU'yu zorlamamayacak! Güç tüketimi 600 Watt'ı geçecek olsa benim sistemimde geçer. PSU'nun güç beslemesi "fazlasıyla" yeterli. Ya sistem toplanırken bir hata yapıldı, ya da ekran kartı ve PSU ikilisinden birinde "teknik" bir problem var.

Ayrıca Prime95 1 yıl boyunca kusursuz çalışan sistemde hiç bir değişiklik olmamasına rağmen (stok haldeyken) sistemlere hata verdirebilen bir program. Bu konuda Aida64'e çok daha fazla güveniyorum çünkü çok daha gerçekçi bir senaryoyla testi yapıyor. İşlemci ile render alırken %100 kullanımda harcanan güç ne ise Aida64 de ona çok yakın bir değer gösteriyor.

Son düzenleme:
Hocam yokmu kurulumu kontrol edebilecek biri özelden falan aidatla testleri yapıp paylaşmıştım @Yararsız Üye ekran kartının bi anda oyundayken %95 kullanıma geçmesi normalmi 35 derecelerdeyken oyunu açtıgımda bi anda fanları calısıyor bi ses geliyor cızırtı gibi aniden çok ısınıyor ekran kartı msi rtx2080ti gaming trio modeli 8+8+6 güç girişleri var hepsini pcıe kablosu ile doldurdum doğrumu bilmiyorum varmı sistemin kurulumunu kontrol edebilecek biri
Olay görüntüleyicisinde hatalar gözüküyor diyolar ben tam olarak bulamadım anlamadım işinize yararsa oralardan görüntü atayım
Güç kaynağında arkada peripheral sata diye çıkış var sata bildigimiz sata sanırım peripheral nedir nereye kullanılır

Son düzenleme:
Hocam funmark testlerinin fotoğrafını atamadım ama 1 dk içerisinde 72 dereceye cıkıyor tdp değeri %100 yanlıs görmediysem gpu powerda olabilir
Cızırtı sesini normal bobinlerinden geliyordur dediler ama çok cabuk ısınıyor
Güç pinlerini yanlış bağlama ihtimalim varmı acaba

Unigİne Heaven Benchmark ile de deneyin. 72 derece bence normal ama istersen fanları %90’na ayarlayıp tekrar furmark testi yapın. Sistemi resetleyecek mi diye bakın.

@Yararsız Üye Bakın yine anlatmak istediğim şeyi anlamadan yorum yapıyorsunuz. O kadar farklı şeylerden bahsediyoruz ki nereden başlasam bilemiyorum.
Takıldınız 750W PSU yeter mi yetmez mi konusuna başka bir şey söylemiyorsunuz. Benim bahsettiğim olayın PSU'nun gücü ile pek alakası yok, işlemciye giden güç ile ilgili bir şey. Bakın bunu araştırın, "CPU throttling"
Ben bu sorunu I5 işlemci ve 1000W PSU luk donanımımla yaşadım, çünkü işlemci 89W üzerine çıktığında sistem onun hızını 4.6 GHZ olması gerekirken 3.9 GHZ a düşürüyordu.
Kapanma, mavi ekran ,reset yoktu, Adia65 te sadece FPU testinde yapıyordu ve Prime95'te yapıyordu. Deneme yanılma yöntemiyle yukarıdaki ayarları yaparak sorunu çözdüm.
Üstelik ben 750W yetmez demedim,yukarıda yazdım. Anlamaya çalışarak okuyun.

Bakın benim söylediklerim kanun değil, buradaki insanlar gibi kesin böyledir demiyorum ama benim tecrübelerim bu şekilde. Kesin bilgi demek için yeteri kadar iyi görmüyorum kendimi, siz görüyorsanız ne mutlu size.

Prime95 OC camiasında birinci kriterdir ama Aida64'te kullanırız kesin sonuçları görmek için. siz ister kabul edin ister etmeyin tüm dünyada OC ile uğraşan insanların birinci sıradaki programıdır.
Evet bir yıl sorunsuz çalışan sistem 1 yıl sonra kararlı çıkmayabiliyor, bunun nedeni de belli bir süre sonra işlemci daha fazla voltaj istiyor. FPU stres testinden bu nedenle geçemiyor ama CPU dan geçer genellikle. Çok ufak bir voltaj artışı ile çözülebilecek bir konu bu 1.320 den 1.325'e yükseltmek gibi. Bununla ilgili yabancı forumlarda çok fazla konu var. Ben bir ayar yaptım 5 yıl onu kullanayım gibi bir şey ben pek görmedim.
Prime95'e güvenmezsiniz siz bu sizin kişisel tercihinizdir ama kimse sizin tercihinize uymak zorunda değil. Benim tecrübelerime göre Prime95'te sıkıntı yaratan bir işlemcide mutlaka sorun vardır.

Zaten Prime95'in amacı günlük senaryoya uymak değil, işlemciye işkence yapıp sınırlarını göstermek, yoksa girin oyunlarda test edin.Hiçbir program onun kadar yüklenmez CPU ve FPU'ya.

Ayrıca benim yukarıda yazdıklarımda hatalı olan nedir? 3 adet program söyledim,bunlarda sorun yoksa sorun işlemcide değildir dedim, Arkadaş test ettiyse dediğim değerlere baktıysa zaten sorun yok.
Ben de böyle bir durumda olmayacağını söyledim. Bunu anlamak gerçekten bu kadar zor mu ? Hangi bilgi hatalı ? Paylaştığım limitler mi hatalı CPU throttling durumu için ? Birçok insan 8+4 pin nedeniyle olabilir demişken ben eğer güç ile ilgili bir problem var , bakın varsa diyorum anakarta uygun PSU alın demem mi hatalı ?
Gerçekten merak ediyorum hatalı bilgi hangisi? Aydınlatırsanız çok mutlu olurum sayın yönetici.

Şimdi birisi çıkıp 750W PSU yeter o sisteme diyecek yine.

Ayrıca şu yapıldı bu yapıldı demişsiniz, farklı konulara bakıyoruz sanırım. Benim bahsettiğim şey Aida64'ü açın mavi ekran vermiyorsa devam edin değil. Arkadaşın attığı fotoğraflardan Throttling olup olmadığı belli değil.
Ben kesin olarak işlemciden emin olmak için Intel Extreme programından bu değerlere bakmasını söyledim ama kendisi de beni ciddiye alıp o değerlere bakmadı.
O nedenle artık kimseye burada ne yardımcı olmaya çalışırım ne de yardım isterim birinden. Zaten bu konudan sonra yazmayacağım. Buradaki insanlara laf anlatmaya çalışmaktan yoruldum, açıklama yapmaktan sıkıldım.

Son düzenleme:
@dogant Görsellerde CPU Throttling olmadığı görülüyor. Bu yaşanılan sorunun işlemci ile bir ilgisi yok. Sorun çok büyük ihtimalle ya sistem toplanırken yanlış bir işlemin yapılması ya da ekran kartı.

Sorunun işlemcide ya da onun güç beslemesinde olmadığı gayet net şekilde belli. Ya sistem toplanırken bir hata yapıldı, ya ekran kartı sorunlu ya da PSU'da teknik bir sorun var ki öyle olsa sistem yeniden başlatılmazdı çok büyük ihtimalle. Benim için bu başlık açıldığında ilk ihtimal işlemciydi, o ihtimal kalmadı. 2. ihtimal sistem toplanılırken bir hata yapılmış olması, 3. ihtimal ekrann kartı, PSU ise 4. sırada şu anda.

PSU konusunda da anlaşamıyoruz ve anlaşamayacağız çünkü siz ısrarla "overclock yapılmayacaksa" yeter diyorsunuz. Bu sisteme overclock yapılsa da (ki hız aşırtmalı kullanıyorum) bu sisteme o PSU "fazlasıyla" yeterli.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…