İnsanlar neden kötü?

Iskenderun

Kilopat
Katılım
1 Aralık 2020
Mesajlar
8.072
Makaleler
1
Çözümler
62
Yer
Iskenderun
Arkadaşlar neden insanlar kötü? Bildiğimiz insanlar kötülük yapmak için yer arıyor. Siz yapmıyorsanız üstünüze alınmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İyi ve kötü baktığın açıya göre değişir.

Klasik cevabı verecek olursam: Topluma inandırıldığı gibi insanın fıtratında dinlere iman etmek falan yok. Doğadan geldin, hayvani güdülerin hala içinde bir yerlerde duruyor.
 
Arkadaşlar neden insanlar kötü? Bildiğimiz insanlar kötülük yapmak için yer arıyor. Siz yapmıyorsanız üstünüze alınmayın.

Sana kötülük yaptığında bazı pis duygularını tatmin ediyorlar seni ezik ve güçsüz görüyorlar ama asıl güçlü sensin onlar sadece duygularını tatmin edemeyip tek tatmini insanlara zarar vermekte gören aciz insanlardır.
Çünkü senin başına bir şey geldiğinde onların egosu tatmin oluyor.

Bu da dahil.
 
Kötülük, her perspektife yönelerek düşündüğümüzde öznel bir kavramdır aslına bakarsak.

Bir insanın, menfaatini göz etme yolunda işleyişe döktüğü eylemler; bir başka kişinin gerek yaşamına, gerekse yaşamında edindiği gayelere ve göz ettiği menfaatlerine zıt düşebilir veyahut da o kişinin etki alanındaki değerlere, direkt olmasının yanı sıra dolaylı olarak da olumsuz anlamda tabiri caizse işgal etme durumu teşkil edebilir.

Önceden bir mesajımda da anlatmaya çalışmıştım:
(...) Bana göre iyilik/kötülük insanın gözlediği yola göre; gerek ruhuna, gerekse vücuduna yansımış, evrendeki kapladığı alan kadarki mutlak varlığına kazılmış ve yoğurulmuş idealine göredir. Rahme düşen herhangi meçhul bir bebeğin, kimi zaman yönlendirilme esasında kaderinde ideal olarak doğmak vardır. Herkeste aynı yorumlanamaz. Bu bağlamda iyiliğin ve kötülüğün standardını belirlemek, belirleme çabasına girişmek suya yazı yazmak gibidir. İyinin/kötünün standardı belirlenemez, belirlenmemeli. Baş koyduğun yol kimine iyi, kimine kötüdür, bu bağlamda ezeli zıtlığa sahip olan iki kafanın birbirini iyi kötü olarak sınıflandırma çabasına girmesi saçmadır lakin doğaldır. Eğer çoğunluk tek bir yola baş koymuşsa azınlık kısmını kötü görür bunu da etik dışı davranış olarak bencillik diye sınıflandırıyoruz. En nihayetinde çoğu zaman standardı adaletli olmasa da çoğunluk belirler.

Bu tabii kime göre niye göre sonucuna vardırıyor kimi zaman.

Sorunun cevabını basitleştireceksek eğer; aslında kendimiz için yaptığımız çoğu davranışta, menfaatimizi gözlediğimizde çoğunlukla birileri tarafından kötü anılırız. Elleriyle peace işareti yapan hippi arkadaşların yorumlarını kâle almıyorum çünkü dünya yaşamak ve yok etmek, baskın gelmek üzere mutlak rasyonelliğin sağlanamadığı bir düzen üzerine kurulu.

Bu gerek bir insanı olsun, gerekse kendince bir yıldızı söndürmek...
 

Geri
Yukarı