İnsanları Ateizm ve Deizime İten Sebepler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu tür konular gördükçe ve mesajları okudukça işin içinden çıkılamaz bir hâl alıyor.

Neyse. Ben de insanların her söylenene inanması diyorum. Evet, araştırıp da dininden çıkan çok sayıda insan var ama toplumda böyle her söylenene inanma alışkanlığı çok fazla var.

Orası kesin bence de. Deizm, daha arada kalanların çıkardığı gibi olmuş:) Ateizm daha eskidir bence de.

Hangi konuda? Yani genel manada mı?
Dünyaya gözlerini yeni açan her çocuk Ateisttir. Zorla ve çevre baskısıyla bir dini bir milleti bir ırkı olduğuna inandırılır. Oysa hiçbiri yoktur.

Bu tamamen insanın düşünce yapısında bitiyor. İki tarafta Tanrı'nın olup olmadığını kanıtlayamıyor maalesef. İnananlar kusursuz bir düzen var, tesadüfen bunca şey olamaz derken ateistler ise "tanrı" diye bir varlığı saçma buluyor ve bilime sarılıyor. Sonuç olarak ise sonsuz bir tartışma çıkıyor. Bana mantıklı gelen sana mantıksız gelebilir, bu çok normal. Bilim eğer kesin bir şekilde kanıtlayabiliyor olsaydı teist/deist bilim insanları olmazdı diye de düşünüyorum.

Bence insanoğlu şu anki imkanlarıyla Tanrı'nın var olup olmadığı hakkında teoriden öteye yorum yapamaz.

Her çocuk Ateisttir. Zorla ve çevre baskısıyla bir dini bir milleti bir ırkı olduğuna inandırılır. Oysa hiçbiri yoktur.
Vaftiz olanlar herhalde buna önlem amaçlı oluyor:)
Bence insanoğlu şu anki imkanlarıyla Tanrı'nın var olup olmadığı hakkında teoriden öteye yorum yapamaz.
Kesinlikle doğru. Asla kanıtlayamaz da ötesine de gidemez:)

Bu tamamen insanın düşünce yapısında bitiyor. İki tarafta Tanrı'nın olup olmadığını kanıtlayamıyor maalesef. İnananlar kusursuz bir düzen var, tesadüfen bunca şey olamaz derken ateistler ise "tanrı" diye bir varlığı saçma buluyor ve bilime sarılıyor. Sonuç olarak ise sonsuz bir tartışma çıkıyor. Bana mantıklı gelen sana mantıksız gelebilir, bu çok normal. Bilim eğer kesin bir şekilde kanıtlayabiliyor olsaydı teist/deist bilim insanları olmazdı diye de düşünüyorum.

Evet belki de düşünceyle ilgili. Ama biraz da dürüstlükle ilgili. Örneğin ben diyorum ki : ''Benim bankada 100.000.000 Euro param var''. Bunu her gittiğim yerde söylüyorum, herkes de inanıyor. Ama aslında o para bende yok! Ama inanıyor herkes? Ben de var diyorum. Ve kimse sorgulamıyor. ''Adamın parası var'' deyip birbirini yiyorlar. Ve bu yıllarca bi efsane olarak kalıyor. Adamın parası vardı ama kimse görmedi :) İnancın mantıkla hiç ilgisi de yoktur. Tam da bunu anlatmak istemiştim taa ilk mesajımda. Mantık ve Amantık! İnananlar genelde mantıklı olduğu için inanmaz , onlarda teslimiyet vardır.

Şimdi ecdad falan bunları boşverin de acaba ilk ateizm veya deizm görüşü ne zaman kabul görmüştür. Yani antik Yunanistan'a olabilir mi acaba? Malum o dönemlerde de filozoflar dahil çoğu kişi reddediyordu bazı konuları.

Yaratıcı bir güç olduğunu reddetme fikrinin ilk Hindistan'da çıktığına dair kaynaklar var (M.Ö. 6. yüzyıl). Antik Yunan'da çıkışının M.Ö. 5. yüzyıl sonrasında olduğu düşünülüyor. Ancak Hindistan'daki ya da tamamen Uzak Doğu'daki inanç sistemleri baştan sona bize göre çok farklı olduğu için pek sallamamışız herhalde :)

Yaratıcı bir güç olduğunu reddetme fikrinin ilk Hindistan'da çıktığına dair kaynaklar var (M.Ö. 6. yüzyıl). Antik Yunan'da çıkışının M.Ö. 5. yüzyıl sonrasında olduğu düşünülüyor. Ancak onlardaki inanç sistemi baştan sonra bize göre çok farklı olduğu için pek sallamamışız herhalde :)
E şimdi Hindistan diyorsun, sonuçta 1000'den fazla tanrı var orada. E adamlar haklı bence ateizmi ortaya çıkarmakla:)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı