Intel vs AMD

Bir Intel kullanıcı olarak bilgisayarımı AMD'ye geçiriyorum. Sebebi ise Ryzen 3. Nesil işlemciler ile birlikte tekli çekirdek perfermansı Intel'i tahtından indirdi. Çoklu çekirdek performansı zaten iki kat daha fazla, nanometre ve TDP değeri iki kat daha düşük. Nanometre ve TDP düşüklüğü işlemcinin ısınmasını engelleyen bir faktör, bu değerler iki kat düşük olduğuna göre işlemci sıcaklığı ne kadar düşük siz hesaplayın. Bir diğer sebep Overclock desteği neredeyse her işlemcisinde var. Son nesil Ryzen işlemci zaten çok çok serin çalışıyor, Overclock için stock soğutucu bile yeterlidir diye düşünüyorum. Üstelik bu adamlar Socket değişimi bile yapmıyor! Hâlâ Intel diyen varsa ikilesin bir zahmet.
 
Intel'in son yıllarda müşterilerine karşı davranışı, domine market yanlısı davranışları, kendilerinin gözümde düşmesini sağladı. 3. jenerasyon AMD Threadripper işlemcileri ve çıkarmak istedikleri 10980XE işlemcileri karşılaştırılmasın diye onlardan birkaç gün önce inceleme kanallarına dağıttı ve embargo kaldırımlarını da Threadripper'ın çıkış saatinden bir kaç saat önce yaptı. Sırf AMD Threadripper ile karşılaştırılmamak için. Ayrıca çıkardıkları 10980XE işlemcisi ile 3 sene önce çıkardıkları 7980XE tamamıylen aynı işlemci. Sadece küçük geliştirmeler yapıldı (Daha agresif bir turbo boost, daha değişik bir termal materyal ve AVX512'ye gelen bir gelişme) ve fiyatı düşürüldü.
 
Son düzenleme:
Fanboy mu? Ben 90'ların sonunda AMD ile bilgisayar dünyasına girdim. AMD, Ryzen ile iyi atılım yaptı ama sentetik testler bir şey ifade etmez. Gerçek dünya koşullarına bakarım.

8700K bile oyun testlerinde bir çok AMD'nin önünde.
Gerçek dünya koşullarına bakıp hareket ediyorsanız, 8700K'nın ve Amd Ryzen 7 3700X'in güç tüketimine de bakın bir zahmet. Ne kadar güç tüketimiyle hangi performansı verdiğini görün. 8700K önde deyip AMD'den model söylememeniz de garip. 8700K hangi AMD'nin önünde Amd Ryzen 2600'ün önünde olabilir. 3700X ve 3900X 'in de mi önünde 😀
 
Hocam render aliyorsaniz ya da oyun oynuyorsaniz AMD CPU ve Nvidia GPU ikilisinden sasmam. Fakat sunucu kuracaksam veya sanallastirmayi kullanacaksam İntel CPU tercih ederim.
 
AMD'yi sadece sanırım ülkemiz baya seviyor yurtdışında hala intel önde.Oooo abi intel batıyor falan diyemezsiniz ülkemizde fahiş fiyatlarda olduğundan dolayı pahalı.
 
@Emirizmir teşekkür ederim kibar uslubunuz için. Konudaki arkadaşlardan dolayı konuya devam edemeyeceğim. Ama size ayrı teşekkür ediyorum.
Bende bi ara kendimi kaptırdım "sen" dedim hocam kusura bakmayın.
Siz galiba detaylarından dolayı İntel'in daha iyi olduğunu söylüyorsunuz.
Biz ev kullanıcısı olarak bakıyoruz tabii ki.
AMD'yi sadece sanırım ülkemiz baya seviyor yurtdışında hala intel önde.Oooo abi intel batıyor falan diyemezsiniz ülkemizde fahiş fiyatlarda olduğundan dolayı pahalı.
Yurt dışında olsam bende gider I7 9700K ve ışıklı mışıklı sıvı soğutucu alır otururdum açıkçası. Ama TR'de bunu yaparsam GT730 ile kullanmak zorunda kalırım olay bu zaten.
Ama şuan dünya genelinde AMD ye doğru bir geçiş başladı.
 
Son düzenleme:
Bence Intel veya AMD ikisinden birini yüceltmek fanboyluktan ibaret.Dönem dönem değerlendirilmesi gereken bir sorudur.Mesela 2011-2015 arası Intel açık ara öndeyken şu anki dönemde AMD işi bir hayli yükseltip Intel'i yer yer geçmiş durumda.Burada "amd kalorifer,elektrikli soba,çekirdek kalitesi düşük" tarzı söylemler veya "intel de çok elektrik yiyor,hala 4 core abii" tarzı söylemler fanboyluk söylemlerinden başka bir şey değildir.
Ayrıca oyunların-programların çok büyük oranda Intel'e destek vermesi,laptop üreticilerinin çoğunun tasarım olarak Intel lehine ürünler yapması da AMD'nin kendini göstermesini engellemiştir.Bu savaş bence ikisinin eşit şartlarda değerlendirildiği taktirde belli olur ve dönem dönem de ürünler sebebiyle değişir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı