İstanbul depremi korkusu

Biliyorsunuz, son 2 gün içinde Türkiye, çok ağır depremler gördü ve yaşadı. Çok fazla ölü, çöken bina var. Biliyorum, bu depremler Marmara fay hattını etkilemeyecek fakat bu deprem İstanbul'a, büyük İstanbul depreminin yaklaştığını hatırlatıyor. Ve sürekli bu benim aklıma geliyor. Sürekli düşünüyorum, "Ya bizim ev de çökerse?" diye. Evimizin koridorunda, hatta tüm odalarında büyük kılcal çatlaklar var. Bina girişinde bazı kırıklar var. Ne yapacağımı cidden bilmiyorum. Olası bir İstanbul depreminde büyük ihtimal bizim ev çökecek. Evimiz 15 civarı yaşında. Sizce ne yapabilirim?
Satin ve oradan uzaklasin. Bulabilirseniz saglam bir eve tasinin, mumkun olmaz ise Marmara disina bile cikin derim, hicbirsey insan hayatindan onemli degil.
 
Evin yaşı artık tahmin için işe yaramıyor. Bizim oturduğumuz ev en az 40 yıllık uzaklaştık ve başka bir yerde kalıyoruz. Can gerçekten daha kıymetli.
 
En az 8.5 şiddetinde olacaktır diye düşünüyorum. 2 ay önce İstanbul'daydım. Herhangi bir tramvay durağından tramvay geçince bile yer hafif sarsılıyordu.
konuyla ilgili bilgin olmadan kesin konuşma, buradaki fay hattının üreteceği depremin büyüklüğü 7,7'yi geçemez.

Bakın bir arkadaş güzelce özetlemiş, deprem dediğimiz şey aslında bir ses dalgasıdır, yani enerji dalgasıdır ve her dalganın bir frekansı olur, bu dalga frekansı yer yüzüne ulaştığında binaların salınım frekansı ile yani bir binayı oluşturan malzemenin titreşimi ile uyuşursa rezonans, türkçesi çınlama denen durum ortaya çıkar, bu da binanın normalden çok daha büyük genlikle sallanmasına ve yıkılmasına yol açar, zemin eğer kayalık olursa fay hattından gelen deprem dalgası tek bir frekansta yer yüzüne ulaşır ama kayalık değilde daha farklı bir zemin olursa yer yüzüne ulaşan dalga farklı zeminlerle etkileşime girerek daha farklı frekanslara ayrılır ve bu da binanın frekansı ile uyuşma ihtimalini arttırır, sonuç olarak bina kalitesi ne olursa olsun, zemin depremde çok önemlidir.
 
Son düzenleme:
1939 yılında Erzincan'da başlayan ve 1999 yılında İzmit'e kadar ulaşan deprem fırtınası oluşmuş. Bu yoldan bakacak olursak kesin olacak bu deprem.
 

Geri
Yukarı