Kader var mıdır?

Allah senin imtihan dünyana tabi değil, oysa sen öylesin.
Sen suçu engelleyebiliyorsan zaten bunu engellemek sana farz.

Allah her şeyi biliyor.
Ve bizleri de buna şahit kılmak istiyor.

Sana bir iyilikte bulunan insana döner döner teşekkür edersin.
Allah sana mevcudiyet vermiş, varlık vermiş. Bundan büyük iyilik mi var?

İslam alimleri hiç olmamaktansa cehennemde yanmayı tercih ederdim diyor.
Yani hiçlikten varlığa ulaşmışsın.
Bu bile değerli değil mi?
Sırf bu yüzden bile Allaha kulluk etmek gerekmez mi?
Benim halim keyfim yerinde allaha şükür edebilirim öldüğümde cennete gidiceğime inanırım iman ettiğim için,ama bu bencillik oluyor benden daha kötü durumda olan insanları düşününce vicdanım ve aklım kabul etmiyor bu durumu maalesef seviyeli tartışma için teşekkür ederim.
 
Kader; ölçü ve değer ile alakalıdır. Her şey bir ölçü ya da değer ile yaratılmıştır. Aynı kökten türeyen "kadir" ise ölçüyü belirleyen şeklindeki sıfattır, "kadir-i mutlak" ise her şey için ölçünün sahibidir. Alın yazısı ya da yaşanacakların belli olma hali ise özgür irade ile çelişir. Lakin özgür irade; ortada bir yargılayan olduğu vakit, zorunluluktur.

Ana soruya dönersek, her şey bir ölçü ile yaratılmıştır. Ya da sebepsiz bir varlık yoktur.
 
Son düzenleme:
Erkek olarak doğman kaderindir. Hangi arabayı alacağın ise iraden. Allah her şeyi bilir. Ne yapacağını, ne zaman evleneceğini vs. ancak bilmesi bizim seçimlerimizi etkilemez. Zaten önceden çizilmiş bir kaderi izlemek, özgür iradeye terstir. Kaderimizi kendimiz çizeriz.
 
İki tür kader var.
Birisi senin belirlediğin, birisi de senin dışında belirlenen.
Senin istediğin evi, arabayı alman da kaderdir.
O arabada arıza çıkması da kaderdir.

Allah insanlara zulmetmiyor.
İnsanlar insanlara ve hatta hayvanlara, doğaya zulmediyor.
Allah istese hiçbirisi zulmedemez, elbet.
Ama imtihan var.
Kim iyi kim kötü ayrılması gerekiyor.

Diyeceksin ki niye imtihan var?
Allah kullarının kullukta yarışmasını istiyor.
Bazıları cenneti demek ki hak etmiyor.
Zira adem babamızın yanlışını biliyorsun.
Aramızdan kim yanlış kim doğru ayrılacak.

Allah geleceği görüyorsa neden bizi yaşatıyor? Ne de olsa sonucu biliyor. Hocama sorduğumda "itiraz etmeyelim diye " demişti. Zaten bizi o yarattı itirazımız sonucunda bizi gene yok edebilir.

Hem Allah da bir kişi. Neden o seçildi? Neden ben ya da sen tanrı olmadın? Kim seçiyor bu olayı?

Allah yok diyelim. Başta kim var? Beni Allah yarattı. Allah'ı kim seçiyor?

Allah yok da demiyorum. Sadece Müslümanlık mantıklı gelmiyor. Bir tanrı var fakat dinler mantıklı gelmiyor.
 
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı