Liberalizm kusurlu mu?

Aslinda benzer dusunuyoruz bence yuksek oranda. Ben genel olarak otoriteye kil oluyorum, devlet hicbir seye karismasin istiyorum biraz tarafli yorum yapiyor olabilirim.
Devletler mutlaka yozlaşacaktır kısmındayım ben de. Ama bu devletler için değil, otorite sahibi herkes için. Dolayısıyla şirketleri de bu kategoriye alabiliriz. Tarih bize gösteriyor ki şirketler ve devletler pek de birbirini dengelemiyor, aksine cooperate ediyorlar. Dolayısıyla sizin gibi karma bir modele de sıcak bakamıyorum ama evet, otorite karşıtıyım.
 
Liberalizm kağıt üstünde iyi bir uygulama olabilir fakat markalar rekabet etmek yerine belirli bir fiyat verip aynı segment ürünleri aynı fiyatlara satıyorlar mahalle pazarına bile gitsen aynı kalitedeki meyve sebze bir tezgahta 30 liraysa hepsinde 30 lira 27 lira olan yok uygulaması pratikte hesap edilen gibi olmuyor bana kalırsa ama bir kapitalizmden tabii ki daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Bu dedigin durum aslinda ekonomik bir kural.

Yakin lokasyonda yakin volumde satis yapan yerler ayni urunu ayni fiyata satmak durumunda kalirlar.
Ornegin hepsi 100 lira ile baslar, biri daha fazla satmak icin 99 yapar, digeri 98, oteki 97 vs derken denge fiyatina kadar duser ve orada kalir. ( Competitive equilibrium - Wikipedia )

Bir baska aciklama da havuz sistemi ama o serbest piyasa ekonomisine biraz ters. Yani azinlik bir kitle aralarinda anlasip ayni urune yuksek bir fiyat cekerler ve herkes bu kurala uyar. Ama mahalle pazarcisinin o kadar organize oldugunu dusunmuyorum.

Ben mesela bir mahalledeki butun tekel bayileri satin alip cipsin fiyatini 200 liraya cekebilirim. Mecburen alacaksin ya da oteki mahalleye gideceksin.

Eger 200 liraya cips satmayi basarirsam bunu goren bir girisimci kiralik bir yere yeni tekel bayi acip 199 liradan cips satmaya baslayabilir, yine cips donup dolasip orijinal fiyatina geri doner :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı