Linux masaüstü ortamları

Codex360

Kilopat
Katılım
21 Ocak 2016
Mesajlar
143
Makaleler
2
Merhaba arkadaşlar, bu konuda forumda birkaç konu var fakat daha çok tanıtım niteliğinde. Ben bu arayüzlerin mantığını anlayamadım tam olarak. GNU/Linux dağıtımı kullanmıyorum Windows 10 kullanıyorum ama Linux dağıtımlarının tasarımlarını çok beğeniyorum bu yüzden merak saldım bu masaüstü ortamlarına. Bunların birbirlerinden farkı nedir ve neden Windows 10'da tek bir ortam varken Linux'ta birden fazla?
 
Windowsta bu tarz özelleştirmeler yapabileceğimiz seçenekler var mı peki? windowsta kullandığım uygulamaları terk edemiyorum.
Var ama Linux kadar değil.
 
İkisi de birbirinden farklı. Ana sebebi açık kaynaklı ve özgür olması, pazarlama olarak Windows daha yaygın. Maalesef Linux'ı kullanmadan olan yorumlar bile var. Linux cidden rahat. Aslında bir sürü kişi Linux kullanıyor ama bazı şeyler desteklenmiyor. Linux üzerinde özgürsünüz. Ama Windows'ta (kyronex'in attığı gibi belli bir kısıtlama var)
 
Linux kernel oldugu icin uzerine istedigin gorunumu insa edersin.

Microsoft da istese birden fazla DE yapar ama yapmasi isine gelmez. En fazla sagdan soldan tema bulabilirsin.

Linux dunyasinda gorecegin DE'lerin stabilitesi farklilik gosterecektir. Linux DE'leri yapboz gibi oldugundan ve Windows gibi binlerce farkli makinede calisip data toplamadigindan yeterince efektif bugfix yapamaz. O yuzden ozunde aslinda Windows GUI'si cogu Linux sistemin DE'sinden daha stabildir. Hatta Linux sistemlerde karsilasilan sorunlarin buyuk cogunlugu DE kaynakli, cekirdek tas gibidir yoksa. ( bkz: Linux server )

Ayrica internette gordugunuz afilli masaustu ortamlarinin cogu customizasyon sonucu elde edilir. Out of the box DE'lerin cogu epey cirkindir aslinda.

Yazdiklarimla Linux tarafini gommus gibi gorunsem de aslinda ovuyorum, bu ozgurluk ve customizasyon sayesinde gorup gorebilecegin en stabil ve guzel DE'yi yine Linux sistemde yaratirsin, cunku serbestsin.
 
Windows özel mülk ve kötücül yazılım olduğundan dolayı insanlar Windows'a bu şekilde sistemin tamamını değiştirecek işlemlerde bulunamıyorsunuz. macOS'de aynı şekilde.

GNU hem özelleştirmede, hem de haklarıyla özgür bir işletim sistemidir. Dilerseniz bu işletim sisteminin çekirdeğini bile değiştirebilirsiniz. Ya da kullandığı arayüzün kodlarıyla oynayarak görünümünü tamamıyla değiştirebilirsiniz. Bu sistemle yapabilecekleriniz sonsuz! GNU/Linux dağıtımları bu yüzden çok fazla.
 

Geri
Yukarı