Linux vs Windows

Bence Windows çok daha iyi.

Windows artıları;
-> Oyunlar daha performanslı çalışıyor.
-> Kafa karıştırmayan bir arayüzü var.
-> Program desteği çoktur.
-> Kişisel olarak da korsan program ve oyun yükleyerek 0 para ödüyoruz. Açık kaynaklı her program iyi değil öyle. Bazen ücretli ve güzel yazılımlar oluyor.

Windows eksileri;
-> Telemetri var.
-> Kişiselleştirme zor yapılıyor.
-> Daha çok virüs yazılımına mağruz kalıyor. O yüzden AV ile kullanmak şart oluyor.

Yanlış bilgi
Arkadaşlar oyun, iş, kodlama vb her şeyde; akıcılık, oyunda FPS açısında hangisi daha iyi?

Linux.
+
+
+
Linux.
-
-
-
Windows.
+
+
+
Windows.
-
-
-

Bu şekilde yazarsanız daha iyi olur.

Windows:
+Oyunlarda daha çok FPS verir.
+Sürücüleri kurabilirsin.
+Daha çok oyun oynayabilir.
+Daha çok program kullanabilir desteği devam eden Android emulatorleri yükleyebilirsin.
Linux (çöp):
-Sürücüleri kuramazsın.
-Oyunlarda daha kötü FPS verir (boşta daha çok RAM harcar)

-Çoğu oyunu yükleyemezsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim için gerçekten bir iki sorun var;
1. Loseless Scaling benzeri bir teknoloji yok. FSR2 var ama benim istediğim Frame Generation özelliği ve Loseless Scaling gibi her oyunda çalışması.

2. Nvidia sürücüsü doğru düzgün kullanamıyorum. Çünkü kapalı kaynak yüklesem, açık kaynak devre dışı kalmayabiliyor ve sistem boot olmuyor. Açık kaynak kullansam, repoda eski sürüm olabiliyor ve dkms hataları falan veriyor ya da istediğim bir dağıtımda kullanmıyorum. Örnek vermem gerekirse SystemD karşıtı ve XFCE ile ön plana çıkan Artix kullanmak isterim ama Nvidia ile sorun yaşıyorum. Kafaya çok takmamak gerekir ama bence Runit ile sistem çok hızlı açılıyordu yani ve performansı hissettim biraz. Ayrıca Epiphany Browser'da runit'de hiç kasmıyor. Çok seviyorum o tarayıcı.

Bunlar çözülürse zaten Linux'tayım. Çünkü ben özgür yazılımları seviyorum ayrıca özgür yazılım ve onunla ürettiğin yazılımlarda senin oluyor. Bu yüzden Godot > Unity, Unreal Engine :D.

Windows:
+Oyunlarda daha çok fps verir
+Driverleri kurabilirsin
+Daha çok oyun oynayabilir
Oyun performansı iyi, yalan yok.

Windows:
+Oyunlarda daha çok FPS verir.
+Sürücüleri kurabilirsin.
+Daha çok oyun oynayabilir.
+Daha çok program kullanabilir desteği devam eden Android emulatorleri yükleyebilirsin.
Linux (çöp):
-Sürücüleri kuramazsın.
-Oyunlarda daha kötü FPS verir (boşta daha çok RAM harcar)

-Çoğu oyunu yükleyemezsin.

Ne? Siz ciddi misiniz hocam? Linux'ta daha fazla FPS alırsınız RAM kullanımı Windows'a göre daha düşük driver kurulumu sorunsuz Wine ile Windows programlarını lullanabilirsiniz başka yerlerinizden element uydurmayın.

Bilgisayari konsol gibi oyun oynamak icin ya da Chromebook gibi internette takilmak icin kullaniyorsaniz maceraya gerek yok, Windows kullanin.

Eger bilgisayar uzerinde profesyonel bir is yapiyorsaniz zaten bu kiyaslamayi baskasina sormazsiniz. Isinizi en sorunsuz hangisi goruyorsa o.
Evet bu ne demek istediğinizi tam anlamıdım basit işlerle uğraşıyorsanız Windows kullanın diyorsunuz?
Linux'un son kullanıcıya Uygun olmadığını nerdeyse mint dışında kullanılmaz..
Gerçekten iyi bir pc niz yoksa linux'ta takılmalar oluyor.

Ne? Siz ciddi misiniz hocam? Linux'ta daha fazla FPS alırsınız RAM kullanımı Windows'a göre daha düşük driver kurulumu sorunsuz Wine ile Windows programlarını lullanabilirsiniz başka yerlerinizden element uydurmayın.
Daha fazla fps aldığına dair kesin bir şey yok.
Windows defender anti virüs yazılımları yüklü gelir servisleri baypass ederseniz fps oranın daha da artırsınız.

Evet bu ne demek istediğinizi tam anlamıdım basit işlerle uğraşıyorsanız Windows kullanın diyorsunuz

Basit demeyelim de bilgisayar uzerinde calistiginiz proje size para ya da zaman kazandiriyorsa profesyonel ihtiyac sahibisiniz demektir. Akademisyen, Grafiker, Fotografci, Yazilim Muhendisi vs birisi neye ihtiyaci oldugunu kendisi saptamali. Hepsine en iyi cevabi veren isletim sistemi yok. Isinize uygun olani neyse, ki bu Windows da olabilir gayet, onu secin.

Linux'un son kullanıcıya Uygun olmadığını nerdeyse mint dışında kullanılmaz..

Oyle bir sey yok. Senelerce is icin kullandim. Ben 3 populer isletim sisteminin de zorunlu oldugu ekiplerde calistim. Hepimiz Linux kullandik ve basarili projeler urettik gayet de sorunsuz. Su anda hepimiz Mac kullaniyoruz yine sorun yasamiyoruz. WIndows icin de aynisi gecerli.

Linux öğrenmek için kendinizi bir süre boyunca öğrenmeye adamalısınız sonrasında kullanımının çok daha zevkli olduğunu, çok daha verimli çalışıldığını fark edersiniz.
Oyun konusuna gelirsek ProtonDB bu sitede oynamak istediğiniz oyunu arattığınız zaman Linux'a ne kadar uyumlu olduğunu gösteriyor. Bazılarında ufak tefek ayarlar yaparak yüksek performans alırsınız bazılarında tamamen Linux'a da uyumludur bazılarında ise oyun geliştiricilerinin bilerek Linux desteği vermemesinden ötürü oynayamayabilirsiniz. Bunun içinde Windows uyumlu uygulamaları, oyunları vesaire açabileceğin yazılımlar kurman gerekecektir. Eğer gün gelirde Linux'a geçersen işine yarayacak program önerileri veririz.

Evet bu ne demek istediğinizi tam anlamıdım basit işlerle uğraşıyorsanız Windows kullanın diyorsunuz?
Linux'un son kullanıcıya Uygun olmadığını neredeyse Mint dışında kullanılmaz.
Gerçekten iyi bir PC niz yoksa Linux'ta takılmalar oluyor.

Daha fazla FPS aldığına dair kesin bir şey yok.
Windows Defender anti virüs yazılımları yüklü gelir servisleri baypass ederseniz FPS oranın daha da artırsınız.

Benim kanitom var YouTube'da bir suru video var hala cahil cahil konusuyorsunuz kusura bakmayin ama jrndi deneyimlerime gore (Valorant LoL haric) Wine ile teardown denedim 160 180 FPS alirken Linux'ta Windows'ta 80 90 FPS zor aliyordum Minecraft icinse 8 vhunk dusuk ayarlarda 1000 FPS alirken (1.21.1) Linux'ta 2000 2500 FPS'e jadar cikiyor4du ayni ayarlarda ikisinde de optifinw ile denedim denedigim surumde ubuntuydu Windows 11 ve 10 da denedim ama Ubuntu ciddi anlamda yuksek FPS verdi

Takilmalar oluyor demissiniz de dusuk sistemler icin zaten Linux oneriliyor ilk okul zihniyeti ile buralarda yanlış bilgi vermeyin en hafif isletim sistemi Linux zaten nasıl dusuk donanimlarda kasma donma olsun?

Ya aslında özgür yazılım kullanıp, o yazılımlara sahip olmak daha güzel bir şey yani. Örnek Krita'dan resim yaparsan senin, Godot'dan oyun yaparsan senin, satabilirsin ama Adobe'de böyle bir şey söz konusu değil ya da Unity3D'de.

Şimdi Linux'da özgür yazılım. Sunucunda falan kullanabilirsin bedava. Özelleşmesi de kolay.
Aslında bireysel olarak fark etmez ama bir site, bir oyun yapacaksanız özgür yazılım kullanmak daha iyidir yani.

O yüzden gerekli yerlerde Linux kesinlikle tercih edilir.

Ben de geçmeyi düşünüyorum yakın zamanda.
Nedenleri ise bunlar;
  1. İstediğin init yöneticisini kullanabiliyorsun
  2. Özelleştirilmesi çok kolay
  3. Calamars adlı yükleme yöneticis ile istediğin ve gerekli paketleri işletim sistemini kurmadan ayarlayabiliyorsun.
EndevourOS XFCE'ye geçmeyi düşünüyorum.

Ama geçemeyeceğim çünkü Loseless Scaling alternatifi yok.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı